Terrassa

Liciten la darrera fase del parc de la República de Terrassa

El segon lot ha d’estar acabat el desembre vinent

Estat de les obres de la segona fase, aquest dimarts / ALBERTO TALLÓN

Liciten la darrera fase del parc de la República de Terrassa. La durada del contracte: un any i tres mesos. El pressupost bàsic: 3.295.393,07 euros. Les empreses que aspirin a fer les obres de la tercera fase tenen de termini fins el 31 d’octubre per presentar les seves ofertes. L’Ajuntament ha obert el procés de licitació de la tercera i darrera etapa del projecte que ha de convertir el descampat situat entre la rambla de Francesc Macià i el carrer de Provença en un espai urbà de referència, una de les joies verds de Terrassa. L’inici de les obres està previst per al gener del 2025 i s’espera que aleshores la segona fase estigui acabada. El seu ritme, però, no és l’esperat.

El termini d’execució era d’un any. Així, la segona fase ha d’acabar el desembre, però l’Ajuntament admet que el ritme dels treballs en els últims mesos no és el que estava previst

La festa de col·locació de la primera pedra del projecte es va celebrar el març del 2023. “Per Sant Pere Nord, aquest descampat és la nostra ‘terra promesa’, l’oportunitat de completar-nos com a barri”, va dir l’associació veïnal de Sant Pere Nord aquell dia. L’abril del 2021, el calendari estava tancat. El nou espai verd, que ocuparà 35.000 metres quadrats entre l’avinguda del Vallès, la rambla de Francesc Macià, el carrer de Provença i l’avinguda de Béjar, havia de començar a executar-se el març de 2022, per estar enllestit l’estiu de 2025. El pressupost total s’apropava als 4,7 milions d’euros.

El primer àmbit

Eren terminis aproximats, perquè l’execució del primer àmbit, de 5.345,85 metres quadrats i amb un pressupost inicial que fregava els 1,6 milions d’euros, va començar el novembre del 2022, amb un retard de set mesos provocat, en especial, per l’encariment de matèries primeres i la renúncia de l’adjudicatària in extremis. El procés, però, va tirar endavant i la primera fase, al tram nord, amb la construcció de nous vestidors del camp i el condicionament d’un camp de futbol 7, ja era una realitat el juliol del 2023, tot i que es va posar en marxa el 6 d’abril passat.

La segona fase

El desembre del 2023 s’havia iniciat oficialment el segon lot d’obres, anomenat Amfiteatre i Cultura, adjudicat per un milió d’euros i consistent, sobretot, en la construcció d’un equipament cultural de 232 metres quadrats annex al centre cívic President Macià i l’aixecament d’un amfiteatre. La superfície d’intervenció és de 5.340 metres quadrats; inclou la urbanització de l’accés sud al parc (al vial del carrer de Roig Ventura) i l’adequació de l’àrea exterior entre el centre cívic i la biblioteca, d’una banda, i la primera plataforma del parc, d’altra.

Vista de les obres de la segona fase del projecte / ALBERTO TALLÓN

I ara, la tercera

El termini d’execució era d’un any. Així, la segona fase ha d’acabar el desembre, però l’Ajuntament admet que el ritme dels treballs en els últims mesos no és el que estava previst. Espera, no obstant això, l’acompliment del pla. I ara, la tercera, en licitació. És per a l’àmbit amb més superfície (23.449 metres quadrats), amb un pressupost que es va haver d’actualitzar l’estiu passat després de les renúncies de les primeres aspirants: de 2,5 milions ha pujat a 3.295.393 euros. Els nous treballs, de 15 mesos de durada, completaran les plataformes del parc i construiran una bassa de reg, els paviments, els camins nord-sud i la jardineria, amb una zona de bosc i una de ribera

La residència i el CAP Terrassa Nord

No tots els equipaments que inclourà l’àmbit del parc de la República corresponen a l’ambiciós projecte municipal. Sí que pertoca al govern local el trasllat de les pistes de petanca a la zona nord-oest del sector (actualment, també en procés de licitació), perquè el club de petanca del barri ha d’abandonar les seves instal·lacions. El motiu: les obres que la Generalitat ha d’executar en els propers mesos a la cantonada de l’avinguda del Vallès amb la rambla de Francesc Macià per fer-hi una residència i centre de dia. I a la banda nord, al costat de l’avinguda de Béjar, el departament de Salut ha d’aixecar el nou CAP Terrassa Nord en un terreny de 2.500 metres quadrats cedit per l’Ajuntament a la Generalitat.

To Top