Terrassa

La B-40 fins a Sabadell es tramitarà de forma “urgent”

El Govern anuncia l’encàrrec imminent de l’estudi informatiu

Comença el compte enrere i ho fa a velocitat de creuer. El projecte de la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell, ara amb dos governs favorables a la Generalitat i a Madrid, afronta un moment decisiu. Aquest matí, el Consell de Ministres ha autoritzat la signatura del conveni que permetrà impulsar la infraestructura i, poques hores més tard, la conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha anunciat que comença la tramitació de manera “urgent”.

“Avui mateix comencem la tramitació per licitar l’estudi informatiu de la ronda Nord”, afirma el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal. “Hem de començar de zero perquè aquesta és una infraestructura que fa molts anys que s’ha anat tramitant i que el darrer Govern de la Generalitat no compartia. La nostra voluntat és fer la tramitació de manera urgent, estudi informatiu i projecte constructiu”.

En el procés de redacció de l’estudi informatiu, comenta Nadal, la conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica incorporarà les propostes de traçat que formulin els ajuntaments. “Ja hi ha hagut converses amb Terrassa i Sabadell”, confirma Nadal. “Sabem el que volen i no serà possible acceptar el 100%”. La voluntat, però, és “portar a informació pública un estudi informatiu que estigui un 95% acordat amb els municipis”.

El Ministeri ha fet una primera estimació pressupostària i situa en 200 milions el cost de les actuacions, que seran “finançades íntegrament per l’Estat”. La xifra es queda curta per executar la ronda Nord que dibuixen Sabadell i Terrassa. Només la proposta de la ciutat veïna, que vol construir més de sis quilòmetres amb tuneladora (soterrada), té un pressupost estimat de 290 milions d’euros.

La redacció de l’estudi informatiu permetrà ajustar el traçat definitiu, els formats de la infraestructura i el pressupost final. D’entrada, Manel Nadal deixa clar que la ronda Nord serà “una carretera que s’ha d’integrar a la trama urbana. No serà una autopista convencional, però ha de tenir una capacitat suficient”.

El conveni

Aquest matí, el Consell de Ministres ha autoritzat al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a signar el conveni que ha de regular l’execució del projecte de la ronda Nord. Fa una setmana, el dia 2 d’octubre, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, desencallaven el conveni en una reunió a Madrid.

Ara, amb l’acord dels dos governs per executar la ronda Nord, la signatura del document esdevé un tràmit. “Està assegurada, acordada, de manera que comencem la tramitació”, ha anunciat aquest matí Manel Nadal.

El conveni confirma el que ja preveia el protocol signat per les dues administracions el juliol de 2023. El Ministeri encomana la Generalitat de Catalunya la redacció dels estudis, els projectes i l’execució de la nova autovia que connectarà pel nord les ciutats de Terrassa, Sabadell i Castellar, donant continuïtat a la B-40.

El document fixa que la ronda Nord serà de titularitat estatal, tot i que l’acord preveu “la possibilitat que les dues administracions estudiïn el traspàs de la titularitat a la Generalitat en el futur”.
“El tram de la B-40 entre Terrassa, Sabadell i Castellar – diu el Ministeri, que concep la nova carretera com a un tram més de l’autovia- dóna continuïtat a aquesta autovia i (…) té una funció de ronda urbana comarcal. A més, interconnecta tres vies: C-58, C-58c i B-124, sent, per tant, una via amb una funcionalitat similar a la de la ronda Nord (…) que preveu el Pla Específic de Mobilitat del Vallès”.

La proposta de Terrassa

Les dues capitals vallesanes, Terrassa i Sabadell ja han formulat les seves propostes de traçat de la nova autovia que les connectarà pel nord. Ambdós municipis han volgut avançar feina posant sobre la taula les seves idees de traçat, que formaran part de les converses que s’obriran a partir d’ara en el procés de dibuix de la nova infraestructura.

Des del punt de vista urbanístic per Terrassa, la confirmació que la B-40 continuarà fins a Sabadell és una molt bona notícia. Amb el conveni, comença el compte enrere per acabar amb l’aberració de la rotonda de Can Roca on acaba l’autovia de gran capacitat.

A partir d’aquest punt, l’Ajuntament de la ciutat proposa una autovia de dos carrils per sentit de la marxa que recorrerà semisoterrada els 4,5 quilòmetres fins al terme de Sabadell, en un traçat amb quatre túnels i quatre viaductes.

Concretament, la proposta tècnica, encarregada a l’enginyer Josep Maria Cunillera, planteja una ronda Nord que sortirà de la rotonda de Can Roca en trinxera. La carretera s’endinsarà sota terra per travessar la carretera de Matadepera per sota (primer túnel), i tornarà a agafar alçada per superar la riera de les Arenes amb un pont. En aquest punt connectarà amb l’avinguda del Vallès a través de la rotonda el·líptica ja existent.

A partir d’aquest enclavament, l’autovia continuarà cap a Sabadell travessant la plana vallesana amb tres nous viaductes que permetran salvar l’orografia del terreny. Fins a Ca l’Arnella, aquest espai natural es preservarà desplaçant la ronda Nord cap al sud.

La resta del recorregut fins al terme de Sabadell, la carretera discorrerà pràcticament soterrada. Tres túnels permetran ocultar la infraestructura.

Sabadell la vol soterrada

Sabadell, pel seu compte, ha formulat una aproximació de traçat que s’ha de traduir en una proposta tècnica. L’Ajuntament ha encarregat un estudi a una enganyaria que ha de dir si aquesta primera la proposta és viable tècnica i econòmicament.

La ciutat veïna planteja una idea “de màxims” que dibuixa un traçat amb més de 6 quilòmetres completament soterrats.

La carretera s’endinsaria sota terra procedent de Terrassa i, passat el bosc de Can Bonvilar, connectaria amb la ronda Oest i es bifurcaria per travessar la ciutat sota terra en direcció a Castellar.
Fer l’obra soterrada, defensa Sabadell, evitaria molèsties als veïns de quatre barris: Can Deu, Sant Julià, la Planada i la Roureda.

B-40: una llarga història de desdits i d’estudis caducats

El dia en què es desencalla la continuïtat de la B-40 fins a Sabadell, convé recordar que el projecte, que arrossega dècades de polèmiques i tramitacions, no continuarà cap a Granollers, de moment. El president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar en campanya que faria tota la infraestructura aquest mandat, però l’acord d’investidura amb els Comuns el va obligar a desdir-se. El projecte de la B-40 (abans Quart Cinturó) es va planificar originalment els anys 60. El projecte es va rescatar ara fa dues dècades, però va xocar amb la negativa del territori. El resultat, un grapat d’estudis del ministeri caducats. L’últim estudi d’impacte ambiental va caducar l’any 2021. Va costar 980.000 euros.

To Top