El Festival Moaré ha tingut molta tirada. Tant per la percepció visual (un públic especialment nombrós el matí de dissabte), com per les xifres concretes d’assistència que es coneixen: 10.160 persones han visitat el Vapor de Prodis aquest passat cap de setmana.
“La valoració és totalment positiva, tant pel nombre de participants com per la qualitat del que es va oferir”, avança el nou regidor de Turisme, Joan Salvador, tot posant èmfasi en que havia implicades fins a 50 empreses i entitats en l’amplíssima programació que ha suposat el Moaré.
Tan és així que la continuïtat del Moaré sembla garantida. “Primer cal fer una valoració assossegada de com ha anat, amb un bon estudi. I després portar el debat i la decisió a la Taula de Turisme”, matisa el regidor Salvador. “Ara bé, jo com a ciutadà voto per la continuïtat. Tot pinta que si una cosa que ha funcionat ta bé, tindrà noves edicions”, explica.
De fet, altres dades avalen aquest bon balanç, sostenen des de l’Ajuntament. L’ocupació hotelera aquest cap de setmana ha oscil·lat entre el 70 i el 99%, depenent de l’establiment. “Els ímputs que ens arriben és que estaven a tot gas”, explica Salvador. També el cap de setmana passat, amb el festival TNT, es va atraure tant artistes com públic forani.
Malgrat això, l’Ajuntament no coneix el percentatge de turistes de fora de Terrassa, ja que no es va fer una enquesta ad hoc. En altres ocasions, com la Fira Modernista, sí que es realitzen petits treballs de camp per conèixer el percentatge de turistes sobre el de terrassencs (alhora que exerceixen de turistes a la seva ciutat).
“Retocs”
Ara bé, en cas de repetir, caldrà afinar la proposta. “Sempre s’han d’anar retocant les iniciatives”, comenta Salvador. Potser el comentari més habitual aquests dies ha estat l’excessiva oferta de fires, actes i trobades culturals que ha aplegat el Moaré.
Com ara l’arquitecte Lluís Rambla, que fa una setmana verbalitzava en públic: “Per molt que t’organitzis, es fa difícil arribar a tot”. I es parla de redistribuir algun esforç en altres dissabtes i diumenges de la tardor. També ha estat un cap de setmana molt estressant per diversos serveis de l’Ajuntament.
Salvador n’és conscient: “Som conscients d’aquesta línia de reflexió, altres persones també ens l’han fet arribar. S’ha de tractar a la Taula de Turisme”.
Tot i així, la Fira Moaré ja té una mica de “catch-all party”: Ha donat aixopluc a una desena d’iniciatives ciutadanes i culturals que ja estaven programades (Fira del Dibuix, Fira del Llibre en català, Cursa de la Dona, Mostra de Glosa, Botigues al Carrer, Ciclyng Day, La Macroviciada 2.0, el Festival Latent…). Alhora que les ha connectat amb els vapors de Terrassa on hi ha activitat cultural, especialment en l’eix geogràfic format per Vapor Prodis, MNACTEC, Cal Reig i Vapor Albinyana.
Aquí és on millor ha funcionat el Moaré, amb més passejants amunt i avall. La resposta als museus ha estat inferior, sense que s’arribés a notar massa la celebració d’un festival específic.
I ara, què ens queda?
En tot cas, i ara què? Pel que fa a les fires, la ciutat té -almenys- tres en cartera: La fira d’economia social Terrassa Cooperativa, la fira de llibres LGTBIQ+ La Diversa (16 de novembre), la Fira del Bolet (3 de novembre) i el Festival de Flamenc (27 d’octubre). També celebrarem La Castanyada (31 d’octubre) i la Diada de Minyons (17 de novembre).
I sense adonar-nos-en, a finals de novembre arribarà Nadal, amb l’encesa de llums i l’avet del Raval.