La Taula de Salut Mental de Terrassa (TSMT) arriba aquest 2024 al seu 10è aniversari, que celebra amb una jornada de treball que tindrà lloc aquest dimarts, 8 d’octubre a l’Edifici Docent de MútuaTerrassa.
La regidora de Salut, Laura Rivas, farà la benvinguda als participants en l’esdeveniment, juntament amb José Antonio Monreal, director assistencial de l’Àrea de Salut Mental de la Fundació (FAMT), i Ester Sánchez, psicòloga de l’associació Clara Ment per la Salut Mental, entitat impulsora de la Taula de Salut Mental de Terrassa.
Amb la jornada “es vol fer valdre el treball que s’ha desenvolupat durant aquests deu anys, així com reforçar el compromís de treball de totes les entitats, serveis i agents implicats”, diu l’Ajuntament.
El programa inclou xerrades i dinàmiques participatives per a abordar els reptes de futur i les noves necessitats en l’àmbit de la salut mental. L’activitat forma part del programa commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que culminarà aquests dijous dia 10 amb un acte institucional a l’atri de l’Ajuntament.
El Dia Mundial de la Salut Mental se celebra arreu el 10 d’octubre amb l’objectiu de crear consciència sobre la importància de la salut mental i el suport a les persones que tenen problemes de salut mental. El lema proposat enguany a escala mundial i al que s’ha adherit Catalunya a través de les organitzacions i entitats de salut mental és “És l’hora de prioritzar la salut mental al lloc de treball”.
Amb aquest principi, la Federació Mundial para la Salut Mental WFMH vol remarcar “la importància de protegir la salut mental en el món laboral, garantint entorns de treball segurs i saludables”.
Al voltant de la diada també s’ha celebrat la segona edició del Mentalfest, un festival que té com a objectiu trencar estereotips sobre la salut mental i que ha tingut lloc a l’espai Vela del parc de Vallparadís el dissabte 5 d’octubre. L’esdeveniment ha estat organitzat per Ocell de Foc Volant en col·laboració amb la Taula de Salut de Mental de Terrassa, i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i del Departament d’Empresa i Treball i l’Àrea d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya.
Tema tabú
“Els problemes de salut mental, molt sovint, es consideren un tema tabú”, ha apuntat Laura Rivas, regidora de Salut. “Hem de donar-los la importància que mereixen, i facilitar la visibilitat i inclusió de les persones que els pateixen. També és imprescindible conscienciar i educar per a lluitar contra l’estigma. Amb aquestes línies de treball, el nostre objectiu és trencar mites i falses creences per evitar discriminacions i millorar la vida de les terrassenques i els terrassencs amb problemes de salut mental”, ha afegit.
La TSMT és un espai participatiu que té com a finalitat “la millora del funcionament assistencial, la qualitat de vida de persones amb problemes de salut mental i les polítiques públiques per a defensar a aquest col·lectiu”. Va ser impulsada per l’Associació Salut Mental Terrassa, els serveis municipals de Salut i Comunitat i l’Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat conjuntament amb la Federació de Salut Mental Catalunya. En formen part entitats, agents socials i sanitaris de tot el territori i serveis municipals relacionats.