Terrassa

Mútua fa la primera cirurgia bariàtrica d’alta complexitat de l’Estat amb el robot HUGO RAS

El nou sistema robòtic suposa un pas endavant en termes de seguretat, precisió i versatilitat quirúrgica

L'equip del bloc quirúrgic HUGO RAS de cirurgia bariàtrica

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) s’ha estrenat com a centre públic pioner de l’estat amb la primera intervenció de cirurgia bariàtrica d’alta complexitat a través de la plataforma de cirurgia assistida HUGO RAS de Medtronic. Fins el moment, als centres públics, l’esmentat sistema únicament  s’havia emprat per cirurgies de l’àmbit de la urologia, la ginecologia i la coloproctologia. 

Carme Balagué, coordinadora del servei de Cirurgia General i Digestiva de l’HUMT, ha dut a terme  la primera cirurgia SADI’S (Single Anastomosis Duodeno-Ileal bypass with Sleeve gastrectomy), la qual ha  permès intervenir amb èxit i amb la màxima precisió quirúrgica un pacient amb un Índex de Masa  Corporal (IMC) inicial de 62 Kg/m2. En la operació en qüestió s’ha procedit a la realització del segon temps  de la cirurgia, consistent en la realització d’anastomosi duodeno-ileal, una tècnica quirúrgica de cirurgia bariàtrica que cerca una pèrdua adequada de pes i la ressolució de malalties associades a l’obesitat severa o mòrbida.

La cirurgia SADI’S consisteix en el desenvolupament d’una gastrectomia vertical i una anastomosi  duodeno-ileal amb exclusió d’una part important de budell prim i la reducció de la nansa comú alimentaria total a 300cm. Aquesta intervenció es pot realitzar com cirurgia primària directa (associant la  gastrectomia vertical i la anastomosi duodeno-ileal) o planificada en dos temps en els casos d’alta  complexitat, els quals suposen un major risc de complicacions -com resulta en els pacients amb IMC molt  elevats-.  

També hi ha intervingut el Joaquin Rodríguez, cap clínic del servei de Cirurgia General i Digestiva de  l’HUMT, Noelia Puértolas, adjunta al servei en qüestió i  Juan Hinojosa, resident del mateix  servei així com diversos professionals d’Anestesiologia i Infermeria Quirúrgica, especialment formats en  aquesta nova tècnica. Segons la doctora Balagué, “la introducció de noves tecnologies a la pràctica quirúrgica encara fa més evident la necessitat mútua que tenim els professionals del bloc quirúrgic i, sobretot, la  conveniència de treballar en equip per obtenir bons resultats que al final repercutiran en benefici del pacient”.  

Els especialistes que han participat de la intervenció coincideixen en els múltiples beneficis que aporta la  plataforma robòtica en aquesta tipologia d’operacions: permet obviar millor la dificultat que representa  la obesitat en sí a l’hora de dur a terme la cirurgia en aquests pacients, possibilita al cirurgià un treball amb  millors condicions en termes ergonòmics i proporciona facilitat en les maniobres de sutura dels teixits  mitjançant una òptima visualització de les estructures. 

La operació en qüestió és la primera que es realitza en un centre públic a l’estat espanyol emprant aquest  sistema de cirurgia assistida de darrera generació. L’HUMT ha esdevingut així el primer centre que ha  iniciat la seva experiència robòtica en una Unitat de Cirurgia Bariàtrica mitjançant l’HUGO RAS. A banda  de la primera cirurgia SADI’S, en el transcurs dels darrers mesos a l’HUMT s’han dut a terme diverses  cirurgies bariàtriques amb aquest sistema robòtic -tant gastrectomies verticals com bypass gàstric- que són  les cirurgies bariàtriques més freqüentment realitzades.

El nou sistema robòtic suposa un pas endavant en termes de seguretat, precisió i versatilitat quirúrgica.  En aquest sentit, l’esmentada minuciositat de la tecnologia reverteix directament en la resecció dels teixits,  permetent un major respecte envers els nervis, minimitzant les possibles hemorràgies i disminuint així les  possibilitats de dolor postoperatori de la pacient. A més, permet una magnífica visió que possibilita una  elevada precisió en els moviments gràcies a la major amplificació de la imatge. 

Accessibilitat i ergonomia per a un treball més còmode  

Aquesta plataforma robòtica modular de gran flexibilitat permet incorporar o extreure els quatre braços robòtics, adaptant-los d’acord a la complexitat del procediment. També permet optimitzar-ne l’ús per  facilitar procediments híbrids (laparoscòpia i RAS). Al mateix temps, aquests braços són fàcils de  transportar i emmagatzemar i disposen de la mateixa tecnologia que s’empra en la cirurgia laparoscòpica. 

Pel que fa a l’experiència del cirurgià, permet tenir més precisió en els moviments, eliminar la tremolor  i realitzar moviments dins de la cavitat abdominal que amb la laparoscòpia convencional són impossibles. Amb la plataforma robòtica HUGO RAS, a més, el cirurgià millora la seva ergonomia en una consola oberta,  fet que li permet tenir una comunicació directa amb la resta de l’equip. La posició és molt més còmoda,  disminuint el cansament, cosa que repercuteix en benefici per al pacient.  

A finals de gener del passat 2023 l’HUMT es va estrenar en la cirurgia robòtica en l’àmbit de la Urologia  amb la primera intervenció realitzada mitjançant el robot quirúrgic HUGO RAS de Medtronic. En aquest cas  va ser Josep Mª Caballero, cap del servei d’Urologia de l’HUMT, l’encarregat de realitzar una  prostatectomia radical robòtica per un càncer de pròstata que va permetre estalviar al pacient efectes  secundaris com ara incontinència urinària o disfunció erèctil.  

Un mes després, a finals de febrer, l’HUMT va acollir la primera intervenció quirúrgica de l’estat en l’àmbit  ginecològic mitjançant la mateixa plataforma. Jordi Cassadó, cap clínic del Servei de Ginecologia i  Obstetrícia de l’HUMT, va desenvolupar la primera histerectomia -l’extracció de l’úter- amb aquest sistema  de cirurgia robòtica de darrera generació. I mig any després, al juny de l’any passat, Salvadora  Delgado, directora mèdica de l’Àmbit Quirúrgic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT) va dur a  terme la primera resecció de còlon robòtica amb aquest sistema de darrera generació que va permetre intervenir amb èxit un pacient amb un càncer de còlon transvers.  

Un cop constatat l’èxit en l’aplicació d’aquesta plataforma robòtica en les anteriors especialitats, l’HUMT  l’emprarà properament en l’àmbit de la cirurgia esofagogàstrica. I una vegada aconseguides les  pertinents acreditacions i certificacions europees començaran a utilitzar-la altres serveis quirúrgics. 

To Top