L’Ajuntament de Terrassa ha acabat els treballs de manteniment i millora a la plaça de la Dona Treballadora, que uneix l’avinguda de Jaume I i la de Barcelona amb la carretera de Castellar i el passeig del Vint-i-dos de Juliol.
El projecte de restauració es va iniciar a l’estiu i, segons destaca el consistori, “ha consistit en la realització de diverses tasques de reparació del paviment d’aquest espai, que ha contemplat la retirada d’algunes peces caigudes i d’altres inestables”. També ha inclòs la cimentació d’alguns vorals. D’altra banda, “s’ha procedit a repintar la base del monument i s’han eliminat els grafits existents”.
Demandes
El manteniment d’aquest element del patrimoni local ha estat durant molt de temps objecte de demandes veïnals i polítiques. Feia anys que eren evidents els despreniments de lloses en la zona de la base més propera a la calçada. Alguns eren producte de topades de vehicles, però el deteriorament en l’estructura de suport tenia unes causes més profundes: les humitats.
El desembre del 2022, després de queixes al ple sobre al manteniment del monument, l’Ajuntament va reconèixer els problemes. L’espai havia de ser repavimentat, però abans calia impermeabilitzar-lo i reparar l’estructura del pont. El consistori es plantejava encarregar aquest projecte executiu integral a una empresa externa, però l’actuació estava supeditada a l’assignació pressupostària corresponent. De moment, s’hi ha procedir a una restauració.
El monument a la Dona Treballadora és una escultura d’Andreu Alfaro, de 40 metres d’altura i més de 60 tones de pes, que va ser inaugurada el 21 de desembre de 1996, com a homenatge a les dones treballadores. La seva estructura és un llarg tirabuixó cònic realitzat en acer corten. Emule les trenes que portaven les obreres de fàbriques tèxtils.