Terrassa

La UPC distingeix l’investigador de l’ESEIAAT Luis Romeral amb el premi Duran i Farell

El guardó reconeix la seva contribució durant 25 anys a la mobilitat elèctrica i a l’eficiència energètica a la industria

El Consell Social de la UPC ha lliurat Luis Romeral el premi Duran i Farell d’Investigació Tecnològica. Romeral i el seu equip d’investigadors del grup de recerca Motion Control and Industrial Applications Research Group (MCIA) de la UPC a Terrassa han estat premiats per la seva contribució durant 25 anys a la mobilitat elèctrica i a l’eficiència energètica a la industria. El jurat ha valorat la seva trajectòria, els resultats de la seva activitat investigadora orientats a la seva aplicació industrial, tot destacant quatre patents generades per a nous convertidors electrònics.

El Premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica, impulsat pel Consell Social de la UPC des de l’any 2000, reconeix recera d’excel·lència i alt impacte en els camps de la tecnologia i la innovació. En l’edició d’enguany el premi en la modalitat de projecte liderat per una investigadora ha recaigut en Elisenda Eixach, doctora de la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, i en la modalitat de projecte liderat per un investigador ha estat per al professor Luis Romeral, de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa  (ESEIAAT).

Romeral dirigeix el grup de recerca MCIA de la UPC, amb el qual porta un quart de segle treballant per a la innovació tecnològica en eficiència energètica per a les empreses, la mobilitat elèctrica, els edificis terciaris i de serveis i per a la indústria 4.0

Fruit d’aquesta tasca, els investigadors del grup MCIA han obtingut avenços molt significatius en àrees de molt rellevants i estratègiques. Així, per exemple, han dissenyat equips de tracció elèctrica i de control per a vehicles elèctrics. Igualment, han desenvolupat noves tecnologies de convertidors de potència, motors elèctrics i sistemes de control digital per la automoció en el marc del desplegament de la mobilitat sostenible.

Pel que fa al treball innovador en edificis i petites i mitjanes empreses, han desenvolupat tècniques i tecnologies que permeten reduir el consum d’energia en edifici terciaris i residencials. També han creat sistemes per transformar les empreses en prosumidores d’energia gràcies a la implementació de sistemes de supervisió i control de temperatura, de la instal·lació d’energies renovables i de l’ús de la Intel·ligència Artificial i l’aprenentatge automàtic.

Quant a la digitalització de la indústria, han desenvolupat sistemes de control d’equips de climatització i de supervisió i optimització intel·ligents de processos industrials, especialment relacionats amb l’energia generada i consumida en plantes industrials.

L’investigador Luis Romeral explica que porta  “tota la meva vida enfocat a solucionar els reptes que planteja l’actual transformació energètica i industrial, juntament amb el meu equip”. Al llarg de 25 anys “hem estat capaços de proveir les bases tècniques i científiques per continuar definint un full de ruta cap un model energètic eficient i sostenible. En aquest sentit, ens hem  alineat sempre amb les necessitats nacionals i europees en els àmbits  de la mobilitat i la indústria, per augmentar l’eficiència i la fiabilitat dels vehicles elèctrics i el equipament industrial, i en generar un impacte positiu en l’eficiència energètica”.

To Top