Segons un estil compartit pel neuròleg Dr. Mill Etienne, aquest lacti tan consumit a la dieta mediterrània ocasiona un impacte en la funció cognitiva i la memòria. Per fortuna dels amants d’aquest aliment, es tracta d’un impacte positiu demostrat per la ciència.
Els formatges són rics en calci, fòsfor, vitamina B12 i minerals, per la qual cosa es converteixen en essencials per al funcionament cerebral. El seu impacte en l’àmbit neurològic es deu, especialment, a dos aminoàcids: la tirosina i el triptòfan. Mentre que el primer s’encarrega d’estimular la producció de dopamina i la sensació de plaer; el segon, esdevé una mena de precursor de la serotonina, un neurotransmissor que regula l’estat d’ànim.
Aquests són els tipus de formatges més beneficios
Tot i això, cal anar amb compte, no tots els tipus de formatges generen la mateixa reacció. La investigació, feta al Japó amb 1.200 persones adultes, indica quines són les millors tries per millorar el rendiment del cervell: les opcions més recomanades són el cheddar i el feta, tot i que el parmesà o el suís són també recomanats a les conclusions de l’estudi.
Per aconseguir els beneficis desitjats, cal assegurar-se, en comprar-los, que aquests també siguin de bona qualitat. El neuròleg ha recomanat evitar els ultraprocessats perquè poden contenir additius com ara el diacetil, un enzim que es fa servir per donar gust i que pot contribuir a deteriorar la memòria i augmentar el risc de malalties cerebrovasculars. Una altra indicació molt clara és fugir dels formatges que venen envasats individualment o en format d’untar.
Segons Dr.Etienne, el cos ens envia senyals directes de com ens afecta el formatge a la salut cerebral. Només cal estar-ne pendents: si quan en mengem d’un determinat tipus, especialment un amb alt contingut de lactosa, notem problemes digestius, pot ser que l’impacte, lluny de ser beneficiós, sigui negatiu.