Terrassa

15 investigadores de la UPC al ranking de més productivitat científica

El rànquing s’elabora a partir de perfils públics a Google Scholar i inclou les científiques amb un índex H superior a 18

De les 9.765 investigadores que es posicionen en la tercera edició del Rànquing d’Investigadores destacades a Espanya, 15 són científiques de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) al campus de Terrassa. Una d’aquestes investigadores, Cristina Masoller, forma part del top 5 de les 138 dones investigadores de la UPC amb mes producció científica i més impacte.

El rànquing, actualitzat recentment,  l’elabora el Cibermetrics Lab, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i mesura l’impacte i la producció científica de les universitats. Posiciona, en primer lloc, les científiques que tenen un índex H igual o superior a 18 al seu perfil a Google Scholar (l’índex H de la recerca d’un autor o autora té en compte la qualitat i la quantitat de les citacions dels articles científics), i, en segon lloc, considera també el nombre de cites que han rebut els seus article científics.

No és fàcil trobar una mesura 100% objectiva que mostri l’impacte real de la recerca universitària. De fet, la investigadora de la UPC a Terrassa Cristina Masoller opina que “mesurar l’impacte de la nostra tasca amb l´índex H relacionat amb al nombre de cites dels nostres treballs és relatiu, perquè les àrees són diverses i cada àrea no és homogènia respecte a les altres. Hi ha àmbits on és normal publicar poc i per tant hi ha poques cites, i per tant l’índex H no és alt i no reflecteix l’impacte real dels projectes o la importància dels investigadors.” Malgrat tot, i segons aquest rànquing i aquesta metodologia, 15 investigadores que treballen a grups de recerca de la UPC ubicats a Terrassa s’han posicionat dins del grup de dones més productives i amb mes impacte del món.

Les línies de recerca d’aquests investigadores són diverses, com ara la física, l’òptica no lineal, els làsers, l’enginyeria paperera, l’enginyeria òptica, la fotònica, la construcció, la qualitat de l’aire, la intel·ligència artificial, la robòtica, la transferència de calor, les turbulències, l’enginyeria tèxtil, la sostenibilitat, l’estadística o la salut visual. Totes les 15 investigadores són professores de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT). Per ordre d’impacte i citacions les investigadores són: Cristina Masoller, Teresa Vidal, Maria Sagrario Millán, Núria Forcada, Blanca Roncero, Fatiha Nejjari, Marta Gangolells, Ivette Rodríguez, Mònica Ardanuy, Meritxell Vilaseca, Cristina Valls, Crina Cojocaru, Beatriz Amante, Maria Albareda i Elisabet Pérez.

To Top