Terrassa

Dissabte, mercat a l’avinguda de Barcelona

Serà el segon mercat de venda ambulant de la ciutat i arribarà amb la voluntat de dinamitzar el comerç de la zona

Els mercats ambulants i a l’aire lliure viuen un moment d’eclosió, de la mà de l’especialització en l’oferta, la tematització o la incorporació de food trucks i, en aquest context, Terrassa fa un pas endavant amb la promoció d’un segon mercat diari a la ciutat. La regidoria de Comerç treballa el projecte d’instal·lar un mercat ambulant de dissabte al tram nord de l’avinguda de Barcelona.
El projecte està molt avançat i compta amb el consens dels venedors del Mercadal Martí l’Humà dels dimecres, que reiteradament han manifestat la seva predisposició a participar en un segon mercat ambulant a Terrassa.

“La iniciativa respon a la voluntat de treure el màxim potencial a l’oferta i triar un espai on el nou mercat contribueixi a dinamitzar el comerç de la zona”, explica Xavier Cardona, regidor de Comerç i Mercats.

El segon mercadal de Terrassa, els dels dissabtes, s’ubicarà al tram nord de l’avinguda de Barcelona /Alberto Tallón

La seva regidoria ha descartat alternatives d’emplaçament com la rambla d’Ègara, o la plaça Nova, que havien estat sobre la taula en algun moment i que ara deixen de ser una possibilitat.
El mercat ambulant dels dissabtes se situarà a l’últim tram de l’avinguda de Barcelona, per sobre del centre cívic, a tocar de la plaça de Catalunya.

“Creiem que és un emplaçament estratègic, amb fàcil accés des del nou sector residencial i d’equipaments de l’AEG, des dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord. I connectarà bé també amb els barris de l’Escola industrial i de Ca N’Anglada”.

La regidoria de comerç valora també l’accessibilitat a un eix neuràlgic de la ciutat com l’avinguda de Barcelona en bus, des de pràcticament qualsevol punt de la ciutat.

I com serà el nou mercat dels dissabtes? Doncs el model es definirà els mesos vinents, però la regidoria de comerç vol “pactar les tipologies de les parades”. És a dir, el nou mercat no serà un marcat genèric, obert a totes les tipologies. Atenen el fet que se celebra en cap de setmana, que serà el segon de la ciutat i a la seva ubicació, es definirà un model de mercat que sigui prou solvent per atraure visitants de la ciutat i fins i to dels municipis veïns.

El mandat anterior, coincidint amb la reactivació del debat sobre la promoció d’un segon mercat no sedentari a la ciutat i la possibilitat que s’implantés a la rambla d’Ègara, sobre la taula hi havia una proposta de tipologia comercial per aquest segon mercat. Havia de ser un mercat ambulant que no substituís el Mercadal Martí l’Humà dels dimecres, a l’avinguda de Béjar, sinó que seria complementari i diferent. Pel que fa a la tipologia de venda, donaria prioritat al tèxtil i, amb relació al perfil del visitant, apostaria per un públic familiar, atenint-nos a l’horari del nou mercat, de matí, i el dia de la setmana, dissabte.

En aquell moment, des de l’associació de comerciants Terrassa Centre es valorava positivament una iniciativa – un segon mercat no sedentari al centre- que permetria les botigues “beneficiar-se de la irradiació de visitants”.

2025, amb el Pla de Comerç

El projecte del segon mercat de Terrassa s’emmarca en la redacció del Pla Director de Comerç, el document estratègic que definirà les polítiques que s’aplicaran durant els anys vinents en àmbits com el comerç, la restauració i els serveis i també els mercats i les fires. L’Ajuntament de Terrassa i la Cambra de Comerç treballen en la redacció del pla, que s’espera que estigui enllestit abans de finals d’any.

El nou mercat dels dissabtes podria ser una realitat a partir d’aquesta data. El tancament del model i la tramitació del projecte determinaran finalment la data de l’estrena.

El 2025 es redefinirà el model del Mercadal Martí l’Humà

La regidoria de Comerç te la voluntat de redefinir el model del Mercadal Martí L’Humà. Ho farà coincidint amb l’aprovació del Pla Director de Comerç, però sobretot amb el final de les llicències dels comerciants, que caduquen el mes d’octubre del 2025. L’Ajuntament de Terrassa ha demanat a la Diputació de Barcelona un suport de consultoria per a redefinir el model.
“Amb la renovació de llicències -explica el regidor de Comerç i Fires Xavier Cardona- partirem de zero”. Els comerciants que estiguin al corrent de pagament – apunta- i compleixin les condicions de renovació conservaran el dret a vendre.

“La urbanització del parc de la República a la zona i la posada en marxa de la residència de la gent gran ens portarà a reconfigurar l’espai”, apunta Cardona, que contempla la possibilitat d’anar cap a “un mercat amb menys parades, amb un mix de tèxtil, alimentació i basar, probablement amb una nova amplada i llargada”.

El Mercadal Martí l’Humà adaptarà el seu format l’any vinent, coincidint amb el procés de renovació de llicències / Nebridi Aróztegui

La mateixa dinàmica del mercat portarà a aquesta nova configuració. 29 comerciants dels més de 300 que tenen botiga actualment al Mercadal Martí l’Humà ja han comunicat a l’Ajuntament la seva voluntat de cessar l’activitat i renunciar a la llicència. Són baixes que es concretaran l’octubre del 2025, coincidint amb la caducitat de les llicències i la convocatòria d’un nou concurs, les bases del qual ja s’han publicat. Les renúncies comunicades afecten pràcticament un terç de les parades i la regidoria de Comerç ja ha deixat clar que “no serà un problema si no hi ha nous operadors disposats a quedar-se amb una llicència vacant”.

El Mercadal Matí l’Humà, això sí, continuarà ubicat al nord de la ciutat. Els comerciants han reiterat la seva voluntat de continuar muntant les parades a l’avinguda de Béjar, un espai que consideren òptim per a la celebració d’un mercat no sedentari entre setmana.

Les noves llicències surten a concurs per imports que oscil·len entre els 1.500 i els 11.000 euros, en funció de factors com els metres lineals de la parada.

Un tercer mercat al carrer de Santa Maria Mazzarello, a la Maurina?

És “una idea, una oportunitat”, sobre la taula de la regidoria de Comerç. No es tracta d’una proposta madurada com el nou mercat dels dissabtes a l’avinguda de Barcelona, però sí una nova via per reactivar el comerç d’una zona. Les botigues de la Maurina treballen de valent per dinamitzar l’eix comercial entorn del carrer de Núria i el govern municipal està convençut que un mercat no sedentari al carrer de Maria Mazzarello podria funcionar com a estímul, com a motor. “El mercat dels dissabtes de Viladecavalls funcionava a Can Trias”, recorda Xavier Cardona. Va tancar el 29 d’octubre del 2020, en plena pandèmia. “Funcionava i era molt a prop. I a Sabadell hi ha diversos mercats repartits per la ciutat. Valorarem la viabilitat de la idea”.

Una mica d’història

Fa set segles que Terrassa va estrenar el seu primer mercat al carrer, a la Plaça Vella. Avui el comerç continua marcant el pols de la ciutat

Els pagesos es revolten el segle XIV

Els mercaders i els pagesos de Terrassa van fer arribar la seva queixa al rei Martí l’Humà. Havien de vendre a altres ciutats perquè els impostos a Terrassa eren molt alts. L’infant Martí va respondre atorgant a la ciutat el privilegi de poder fer un mercat cada dimecres.

El primer mercat s’estrena el 28 de febrer del 1391
És el primer dia que els comerciants de Terrassa van plantar les seves parades a la plaça Vella i van vendre les seves mercaderies. Des de llavors, en dimecres com avui.

L’any 1843 es va autoritzar mercat també els diumenges
Va ser una prerrogativa que va funcionar, que va permetre als venedors oferir les seves mercaderies dos dies en setmana, però que no s’ha consolidat com a una tradició fins als nostres dies.

Nou emplaçaments diferents a la ciutat
Des del 1843, el mercat de Terrassa ha tingut diferents ubicacions: la Plaça Vella, el raval de Montserrat, la rambla d’Ègara (entre els anys 1909 i 1927 i entre 1934 i 1954), la plaça del Progrés, la Rambleta del Pare Alegre, l’avinguda de Jaume I, l’avinguda de Béjar, l’any 1994 a Can Roca, després a Torre-Sana i des de l’any 2012, de nou a l’avinguda de Béjar.

A peu, en carro, en cotxe i avui en bus híbrid
Al llarg dels set segles de mercat a Terrassa, comerciants i clients s’han desplaçat al mercat no sedentari a peu, a cavall, en carro, el cotxe i ara, en mols en autobús híbrid. Les línies 5, 6, 7 i 14 comuniquen amb el mercadal Martí l’Humà tots els dimecres.

Obre tots els dimecres de l’any, gairebé
Els més de 300 comerciants del mercat compleixen amb la tradició d’obrir tots els dimecres de l’any, excepte el 15 d’agost. De fet, aquest any les parades han muntat a l’avinguda de Béjar també els dimecres festius de l’1 de maig i de l’11 de setembre.

To Top