Terrassa

Exposició sobre drogues i ús de pantalles a Terrassa

“Controles?” romandrà a l’Arxiu Històric fins al 28 d’octubre

Des de l’any 2012, l’exposició “Controles?” ha recorregut 132 municipis / DIPUTACIÓ DE BARCELONA

L’exposició sobre prevenció de les drogodependències arriba a Terrassa. “Controles?” és una mostra itinerant i interactiva de la Diputació de Barcelona que romandrà a l’Arxiu Històric fins a finals d’octubre.

Els joves de Terrassa podran visitar del 16 de setembre fins al 28 d’octubre a l’Arxiu Històric (carrer de Baldrich, 268), l’exposició itinerant i interactiva de la Diputació de Barcelona “Controles?”, una mostra que informa i vol prevenir sobre el consum de drogues i l’ús problemàtic de les pantalles.

Controles?” està adreçada a tres col·lectius: adolescents d’entre 12 i 15 anys, joves a partir dels 16 anys, famílies, professionals i adults que desitgin informació sobre el tema.

Actualment l’exposició també disposa del format digital, consistent en un tour virtual 360º i la recreació dels panells en 3D, amb el suport d’eines informàtiques que afavoreixen la participació.

Els visitants també podran fer visites guiades. Al llarg d’una hora i mitja, dos professionals experts en addiccions explicaran el contingut de la mostra i dinamitzaran un procés de diàleg i reflexió.

Controles?” està adreçada a tres col·lectius: adolescents d’entre 12 i 15 anys, joves a partir dels 16 anys, famílies, professionals i adults que desitgin informació sobre el tema

L’exposició s’acompanya d’una proposta de material educatiu i activitats complementàries com tallers per a alumnes i sessions de formació per professionals i famílies.

Una eina educativa

Des de l’any 2012, en què es va inaugurar a Manresa, fins al juny de 2024, l’exposició “Controles?” ha recorregut 132 municipis de la província de Barcelona i ha estat visitada per un total de 67.580 persones, de les quals 55.937 han estat adolescents i joves d’entre 12 i 18 anys.

En aquest temps, segons la Diputació, s’han realitzat 2.667 accions educatives amb visites guiades, 1.669 tallers educatius en centres escolars, 124 sessions formatives per a famílies i 267 sessions formatives per als diferents col·lectius de professionals.

Durant el primer semestre de 2024, l’exposició ha itinerat per nou municipis de la província amb la participació de 4.680 persones, i entre els mesos de setembre i novembre té previst cinc itineràncies més. Així, a més de Terrassa, visitarà els municipis de Moià, Cardedeu, Sant Quirze del Vallès i Molins de Rei.

La mostra ha estat inaugurada aquest dilluns

L’exposició és una eina educativa que s’inclou al conjunt de recursos de prevenció de les addiccions que des del centre SPOTT s’ofereix als ajuntaments i ens locals de la demarcació de Barcelona, els quals la poden sol·licitar a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona.

Consta de dues modalitats de visita gratuïtes: una amb reserves concertades per a professionals i centres educatius (de dilluns a divendres de 9.30 a 18 hores), i una altra, oberta a tothom, els dimarts de 15.30 a 18 hores a partir de l’1 d’octubre.

Actituds responsables

Laura Rivas, regidora de Salut, ha assistit a la inauguració de la mostra. Segons la regidora,  “promoure actituds responsables entre les i els joves per prevenir tota mena d’addicions és indispensable. En el context actual, especialment, cal educar en l’impacte per a la salut que comporten els mòbils i continuar la nostra línia de treball per prevenir l’addicció a les pantalles. A Terrassa fa quatre anys que s’estan fent jornades dirigides a professionals i famílies, incidint en l’ús dels telèfons mòbils, els videojocs i jocs digitals”. Rivas ha afegit: “També s’ha treballat la formació per al professorat a través de tallers sobre pantalles a ESO, una acció que enguany s’ha ampliat a 6è de primària. En definitiva, per a l’Ajuntament de Terrassa, la prevenció de les addiccions, inclosa l’addicció a les pantalles, és una acció essencial de l’àmbit de la promoció de la salut”.

En aquesta línia de treball, l’Ajuntament de Terrassa “continua el procés d’elaboració del nou Pla Local d’Addiccions de Terrassa, que es preveu que pugui entrar en vigor a principis de 2025. El pla inclourà com a tema prioritari el treball de les Tecnologies de Relació i Comunicació (TRIC) amb les famílies i les i els adolescents, a més d’apuntar la necessitat de prevenir l’addicció a pantalles en infants cada vegada més petits, plantejant la intervenció amb les famílies des de l’etapa d’educació infantil“.

To Top