L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha rebut una menció honorífica atorgada per la Federació Internacional d’Hospitals. El reconeixement és pel model de gestió de l’àrea quirúrgica.
Entre el 10 i el 12 de setembre el Windsor Convention&Expo Center de Rio de Janeiro (Brasil) ha acollit el 47è congrés organitzat per la International Hospital Federation (IHF). L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha rebut una menció honorífica pel model de gestió de la seva àrea quirúrgica. Tal i com es va donar a conèixer el passat juliol, la iniciativa va ser seleccionada d’entre més de 500 candidatures d’arreu del món i era l’única d’Espanya i Catalunya que optava al premi de la categoria “Lideratge i gestió”.
El projecte de MútuaTerrassa és “Transformation of the Surgical Area management model based on Technology and Process Management” i fa referència a un nou sistema de treball del Bloc Quirúrgic “concebut amb l’objectiu d’afrontar els reptes actuals i futurs de la gestió quirúrgica, mitjançant una metodologia que cerca millorar l’eficiència i la qualitat dels processos associats a aquesta àrea”, subratlla la corporació sanitària terrassenca.
Prescindir de les activitats sense valor afegit pel pacient i incrementar al màxim la seguretat de tots els procediments son els trets definitoris del projecte, anomenat PROQUI, afegeix.
El Bloc Quirúrgic de l’HUMT -integrat per un total de 17 quiròfans, 2 sales de procediments, 3 Àrees de Reanimació i una Unitat de Cirurgia sense Ingrés (UCSI)- ha implantat la totalitat de les fases d’aquest model de gestió “suportat per eines digitals, que faciliten dades de qualitat a cada nivell de decisió i que contribueixen a potenciar un model basat en la planificació i la proactivitat“, assenyala Mútua.
Gestió estratègica
L’entitat egarenca considera la iniciativa “de gran envergadura”, ja que abasta des de l’operativa diària fins a la gestió de la programació a mig termini i fins i tot la planificació i gestió estratègica a llarg termini, mitjançant Intel·ligència Artificial.
L’HUMT va decidir implantar un model de gestió estructurat, “recolzat en eines digitals, amb l’objectiu de proporcionar dades de qualitat a cada nivell de presa de decisió amb la voluntat d’apostar per un nou model de treball en equip basat en la planificació i l’apoderament de tots els professionals implicats en el procés quirúrgic”.
Segons MútuaTerrassa, “emprant la metodologia Lean Sigma i la integració de solucions digitals, amb el suport de la IA, s’han aconseguit resultats transformadors a nivell de gestió, agilitat i eficiència, millorant la satisfacció dels proveïdors de l’atenció assistencial i l’experiència del pacient”. La implementació del projecte “ha permès a l’hospital comptar amb una gestió més àgil i assolir un ús més eficient dels recursos. Com a resultat, les millores en qüestió han revertit sens dubte en l’experiència dels pacients i professionals“, conclou.