El nou conseller d’Empresa i Treball creu que el futur de Catalunya passa per l’economia 4.0, per renovar els polígons i reformar l’FP, perquè respongui a la demanda de la indústria. El polític egarenc se sent còmode, diu, en un Govern que “va per feina”.
La indústria perd pes específic al Vallès i particularment a Terrassa. Què farà la conselleria d’Empresa i Treball per revertir la situació, per reindustrialitzar el territori? Aquesta és la primera aposta de la conselleria, reindustrialitzar no Terrassa, no el Vallès, sinó tot Catalunya. Avui el sector terciari té el seu paper. Aquest any el turisme ha mogut 15.000 milions d’euros, el pressupost de Sanitat. No estem per dir que no al turisme. Però l’ocupació de qualitat la dona la reindustrialització i, per tant, Terrassa i els Vallesos, que han estat el motor de Catalunya, s’han d’adaptar a una nova realitat marcada pel canvi climàtic, les renovables, la intel·ligència artificial… I què farem? Doncs tinc al cap el mateix que tenia quan era tinent d’alcalde de Terrassa. Posar els polígons a disposició de la indústria.
Vull més treball i de qualitat. Una reforma de l’FP i promoure la nova indústria
La logística, les grans parcel·les, com el nou polígon els Bellots II, són el model de futur? Aquest és un model que no genera ocupació de qualitat. La logística està molt bé, no podem dir que no a Amazon si ofereix ocupació, però si pensem en el present i en el futur, hem d’anar cap a la indústria 4.0. Hem de pensar en polígons que puguin acollir aquesta nova economia. Jo llenço un missatge a ajuntaments, alcaldes i propietaris de les finques. Evidentment, poden vendre quan vulguin, a qui vulguin, i al preu que vulguin. Res a dir. Però hem de començar a veure què volem fer de les nostres ciutats i del nostre país. El segle passat les camises i les corbates eren de Terrassa, de Sabadell o de Manchester. Ara toca aprofitar el talent, i a Terrassa en tenim molt a la UPC, com a Cerdanyola a la UAB. És a partir d’aquest coneixement que hem de generar una nova indústria. Catalunya té talent, som líders en TIC, tenim mentalitat emprenedora, per tant, persones i una llarga tradició industrial. I Terrassa està a 30 minuts de Barcelona, del Port i de l’Aeroport i això permet, per exemple, que pugui ser ciutat pilot d’aquesta nova reindustrialització, sense oblidar tot el territori.
La ciutat té un problema de naus obsoletes. La conselleria contribuirà a actualitzar-les per posar-les al mercat? Aquest és un tema de pressupost que no pot recaure només en la conselleria, perquè els polígons són municipals. A Terrassa vam fer un projecte plurianual justament per això i potser ens vam quedar curts. Si volem que la ciutat torni a ser un pol industrial, els polígons s’han de recondicionar.
Parlem de Treball. Fa anys que les empreses tenen un greu problema de relleu professional. Reclamen que la formació s’adapti a les necessitats de la indústria. Totalment d’acord amb els empresaris. El tema depèn d’Educació, però no defujo la pregunta. Si volem avançar cap a un nou model industrial, la formació professional (FP) i la formació dual són una peça clau. Tenim molts joves amb dues carreres i dos màsters i joves amb poca qualificació. I al mig, ningú. Un llauner o un fuster poden tenir sous gairebé equiparables als universitaris. És un paradigma que encara no hem estat capaços de revertir. L’FP necessita una repensada. Ho he parlat amb la consellera Esther Niubó, ho tenim claríssim. Farem que d’aquí a uns anys aquests empresaris no em facin la mateixa petició que ja em feien quan era tinent d’alcalde a Terrassa.
Com rep la proposta del president Salvador Illa de ser conseller d’Empresa i Treball? Per telèfon, li demano dos dies per pensar-ho i em diu que tinc dues hores. Va ser un diumenge i va ser així. Abans de dues hores vaig dir que sí.
Com encaixa un home del dret en una conselleria eminentment econòmica? Doncs de la mateixa manera que vaig encaixar en una conselleria d’Interior. T’estudies la conselleria i intentes fer la millor gestió possible.
Quin li agradaria que fos el seu llegat com a conseller d’Empresa i Treball? El mateix que vaig dir a Terrassa quan vaig entrar al govern municipal. Generar ocupació de qualitat. És la meva obsessió, malaltissa. Vull que es redueixi l’atur a Catalunya, però no només per una qüestió de números. Vull que la gent tingui accés a un lloc de treball i que sigui de qualitat. Tot això va lligat amb la reforma de l’FP i amb la promoció de la nova indústria. Hi insisteixo, és la meva obsessió. Si hi ha més treball, si les condicions són millors, les empreses també seran més grans. Tothom hi guanya.
Ha estat conseller d’Interior d’un govern independentista, amb Quim Torra com a president, i ara ho és amb un govern socialista. Similars? Radicalment diferents? Vaig estar a Interior en un govern entre Junts per Catalunya i ERC, en què entrava només per quatre mesos perquè se sabia que el president Torra seria inhabilitat i es preveia anar a eleccions. Entro un 4 de setembre i se l’inhabilita abans d’acabar el mes, de manera que vam tenir president només quatre setmanes. Aquesta és la gran diferència. Malgrat això, vull destacar que vaig tenir molt bona relació amb el vicepresident Pere Aragonès, molt bona. Com a conseller, vaig afrontar manifestacions de 15.000 persones, el cas Pablo Hasél, vaig restituir el major Trapero. En fi, la situació no té res a veure. Ara hi ha un lideratge clar, el de Salvador Illa, i aquell era un govern que tots sabíem que tenia data de caducitat. El d’ara és un govern amb voluntat d’estabilitat.
Aquell era també un govern amb més càrrega política, més emocional. Totalment. L’any 2020 encara estàvem en una fase molt emocional, molt de sentiments més que de gestió. El govern del PSC és intensament gestor, va per feina.
Com a conseller d’Interior va restituir Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos. Ara torna com a director general de la Policia. Què opina que un policia assumeixi una funció política en la direcció de la policia catalana? Jo no coneixia Josep Lluís Trapero quan el vaig restituir, que quedi clar. Després de més de nou mesos de treball a Interior, he de dir que és un funcionari noble i lleial, en tota la dimensió dels termes. No tinc cap dubte que ho farà molt bé. És un gran professional, lleial amb les persones i també en el seu compromís amb el país.
Miquel Sàmper ha estat regidor i conseller independentista. Ara forma part d’un govern socialista. Políticament, com es defineix ara? El d’ara és un Miquel Sàmper independent, que no milita a cap formació política. Que va sortir de Junts a conseqüència d’una bretxa ideològica, cada vegada més important, que va culminar quan la formació va votar en contra de la llei d’amnistia, a principis d’aquest any. A partir d’aquest moment, la bretxa es va fer insostenible i ideològicament no em trobava a gust. El meu respecte a tota la gent de Junts, especialment a la gent de Junts de Terrassa. A les persones amb qui encara mantinc una bona relació, que són moltes, i als que no han entès que hagi sortit del partit, ni que estigui com a independent en una formació com el Partit dels Socialistes de Catalunya.
Li han fet saber? Com? Se m’ha fet arribar i encaixo perfectament que hi hagi gent que no pugui entendre la meva decisió. Jo vaig marxar del partit amb la pretensió de continuar fent d’advocat, fins que em va trucar el president Illa.
Ser independent em permet dir que sóc catalanista i què ara per Catalunya ara el que és millor és engegar projectes que millorin la vida de la gent
Es continua sentint independentista? És avui un independentista dins el govern de Salvador Illa? Soc catalanista i com a tal, amb la sentència de l’Estatut i la manca d’inversions en infraestructures, vaig arribar a la conclusió que la millor opció per a Catalunya era la independència. Ningú ho ha explicat millor que Josep Rull quan diu que la independència era el millor instrument perquè els catalans visquessin bé. De la mateixa manera que ho vaig compartir, crec que un cop no es va assolir, i no critico ningú, ara Catalunya necessita que el país tiri endavant. Com diu el president Illa, cal recuperar els serveis públics, una ocupació de qualitat, inversions per a Catalunya. La gent vol pagar les factures i arribar a final de mes. Jo soc un catalanista i ho continuaré sent. Soc un molt catalanista dins del govern de Salvador Illa.
Es planteja tornar a militar, a tenir carnet polític? No, en absolut. Vull continuar sent independent. Cosa que em permet dir que soc catalanista i que per a Catalunya ara el que és millor és engegar projectes que millorin la vida de la gent. L’independentisme ha continuat ancorat en el pre i el post-Procés i jo crec que ara Catalunya necessita una altra cosa. Ja parlarem si Espanya ens torna a maltractar, però no és el cas actual.
Vostè que l’ha viscut des de dins, creu que tornarà el Procés? Quan? Ara hi ha un compromís clau de millorar el finançament que es complirà. Crec que un Procés com el vam viure no tornarà. Altres moviments? Doncs ja ho veurem.
Com viurà al Parlament tenir el seu client, Lluís Puig, a l’oposició al Parlament? Ja no soc el seu advocat, no és compatible amb la conselleria. M’hauria agradat portar el recurs d’empara al Constitucional, que és on, en teoria, haurà d’arribar la llei d’amnistia. Som amics i estem permanentment en contacte. Com a amic el que vull és que torni tan aviat com sigui possible.