Terrassa

Buidaran les piscines municipals de Terrassa per reparar-les

Les quatre instal·lacions municipals han registrat aquest estiu 129.902 usuaris

Neteja de la piscina del parc de Vallparadís / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les quatre piscines municipals de Terrassa són velles i pateixen un desgast normal. Als anys que arrosseguen se sumen les deficiències de manteniment per la impossibilitat de buidar-les per la sequera. A principis de l’any 2025, l’Ajuntament les buidarà totes per revisar-les i procedir-ne a una reparació integral. Enguany, la xifra total d’usuaris ha estat de 129.902, menys que el 2022.

Reducció del 17%

Han estat 72 dies de bany potencial, alguns d’ells amb cels de tenebres i pluja, més o menys copiosa. Aquesta inestabilitat meteorològica i els registres més baixos de temperatures d’aquest estiu són els dos factors que han contribuït, segons l’Ajuntament, a un descens d’usuaris de les piscines municipals de Terrassa. La reducció ha fregat el 17% respecte al 2023 en una temporada marcada per les fuites d’aigua detectada en el principal equipament de la xarxa, la piscina del parc de Vallparadís, i les queixes en xarxes socials al deteriorament general de les instal·lacions. El consistori té previst buidar totes les piscines de la seva competència (la de Vallparadís i les de Sant Llorenç, la Maurina i les Arenes) per netejar-les a fons. reparar-les i detectar les anomalies que motivin una planificació d’actuacions.

Abans, però, ja aquesta tardor, es procedirà a la reparació de la platja i a un repàs general de la instal·lació de Vallparadís, en un projecte d’intervenció ja adjudicat i amb un pressupost d’uns 187.000 euros. Després s’imposarà la intervenció integral. A Vallparadís, però també a Sant Llorenç, la Maurina i les Arenes.

Per primer cop als darrers dos anys, es buidaran les quatre banyeres, si la situació de sequera no empitjora i es torna enrere amb restriccions severes. El contracte de manteniment suscrit per l’Ajuntament amb una empresa especialitzada inclou aquests treballs que es posaran en marxa, segons les previsions, a principis d’any i que permetran tant arranjar desperfectes com fonamentar un pla d’intervenció a mig termini. El compromís inicial és “assegurar el millor estat possible de les piscines de cara a l’estiu del 2025”, apunta Ona Martínez, tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat. Les accions efectuades a la primavera passada eren d’urgència, per garantir la temporada d’enguany. Les que es duran a terme en uns mesos seran de més intensitat.

La piscina de Vallparadís ha tingut aquest estiu 80.746 banyistes / ALBERTO TALLÓN

I la fuita a la piscina de Vallparadís? La regidora considera que el problema més greu, el detectat a l’hivern, ha estat solventat, tot i que la neteja intensa que s’hi durà a terme l’any vinent donarà pas a una avaluació “més exhaustiva” de la instal·lació. “Primer cal executar una intervenció. Després, planificar el que calgui planificar”, agrega Martínez. El govern municipal, diu, és “plenament conscient” de les queixes per l’estat dels quatre recintes. “Són piscines velles. La de Vallparadís té 25 anys. S’hi han abocat recursos, l’equip s’ha bolcat dia rere dia en els treballs per poder obrir les piscines aquest estiu, però el fet de no poder buidar-les en els darrers dos anys ens ha dificultat el manteniment de les instal·lacions”, subratlla la tinent d’alcalde.

El febrer passat, aquest diari va informar que una fuita al vas de la piscina de Vallparadís comprometia la temporada de bany. La fuita provocava la pèrdua progressiva de gairebé la meitat de l’aigua. Segons fonts municipals, quan arribava a un nivell determinat el buidatge s’aturava. El problema venia d’anys enrere. Era molt difícil trobar el punt exacte de la filtració, amb l’afegit que, en aquell moment, les mesures contra la sequera no permetien buidar del tot el vas per dur-hi a terme una inspecció acurada.

Temporada compromesa

La situació, no obstant això, va evolucionar en positiu, al menys pel que respecta a la possibilitat de posar en marxa la temporada de bany a la piscina. El 21 de maig, l’Ajuntament va informar que la campanya s’iniciaria el dissabte 22 de juny, i s’allargaria fins el diumenge 1 de setembre, als quatre equipaments, un cop enllestides les tasques de manteniment i reparació. A principis de maig, el servei de Patrimoni i Manteniment havia començat els treballs en el vas de la piscina de Vallparadís, després que el servei d’Esports procedís a la retirada de restes de fulles i herbes, a la neteja d’algues i microorganismes i a la desinfecció de la banyera.

L’àrea de Patrimoni havia identificat dues incidències, i totes dues, probablement, eren conseqüència que l’any passat anterior no s’havia pogut realitzar el manteniment anual a causa de la sequera. Una de les anomalies localitzades consistia en els danys detectats en algunes vàlvules del fons de la piscina, incidència que obligava a reparar algunes peces i a substituïr-ne d’altres, amb l’objectiu de garantir el correcte funcionament dels circuits.

La segona incidència rellevant: l’enrajolat del vas presentava desperfectes. Se substituirien les peces trencades i se segellarien les juntes, a més de canviar trams de juntes estructurals en mal estat.

Les xifres de l’estiu 2024

Aquest és el balanç de la temporada de bany a Terrassa:

-Total d’usuaris del 2024. 129.902 persones, repartides entre les 12.579 del juny, les 73.639 del juliol, les 43.323 de l’agost i les 361 del setembre. El 2023, la xifra global va ser de 155.900. El 2022, de 148.800.

-Piscina de Vallparadís. Aquest 2024 ha registrat 80.746 banyistes, una mitjana diària de 1.804. Per mesos, 6.920 al juny, 44.921 al juliol i 28.753 a l’agost. L’1 de setembre, 152.

-Piscina de Sant Llorenç. Total: 14.228 usuaris. Juny: 1.753 usuaris. Juliol, 8.358. Agost, 4.031. Setembre, 86.

-Piscina de la Maurina. Total: 16.796. Juny, 2.905 usuaris. Juliol, 9.921. Agost, 4.717. Setembre, 63.

-Piscina de les Arenes. Total: 18.132. Juny, 1.811 banyistes. Juliol, 10.439. Agost, 5.822. Setembre, 60.

To Top