La xifra de delictes amb violència La xifra de delictes amb violència contra la propietat baixen a la ciutat. El Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior corresponent al primer semestre del 2024 i revela que els successos que més alarmen la ciutadania, i més percepció d’inseguretat generen, han minvat entre els mesos de gener i juny.
En aquest període, els robatoris amb força a domicilis, establiments i instal·lacions van ser 434, un 11,8% menys que en el mateix període del 2023, en què es van registrar 492 robatoris en habitatges i botigues de la ciutat.
La dada contrasta amb les grans ciutats de la regió metropolitana on, a diferència de Terrassa, els delictes contra la propietat en habitatges i comerços han augmentat aquest any.
A la veïna Sabadell es van cometre 485 robatoris amb força a les llars i als establiments comercials, un 11% més; a Badalona la xifra es va enfilar fins als 581 robatoris amb força, un 10,4% més, i a l’Hospitalet de Llobregat, com a Rubí, les xifres s’han mantingut estables, amb 557 i 176 delictes respectivament entre els mesos de gener i juny.
Les dades corresponen a la informació que els cossos de seguretat (Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil) proporcionen al sistema estadístic de criminalitat. En aquesta mateixa estadística, els robatoris amb violència i intimidació han augmentat un 13,8% a la ciutat. El primer semestre del 2024 es van registrar 182 atracaments a Terrassa, enfront dels 160 del mateix període del 2023. També augmenten els furts, tot i que lleument. Es van produir 1.257 entre gener i juny. Pel que fa al robatori de vehicles, es va incrementar un 27,9%. Aquest any, a Terrassa s’ha denunciat el robatori de 110 vehicles.
Contra la llibertat sexual
L’índex de criminalitat convencional, que inclou tots els delictes excepte la cibercriminalitat, ha augmentat a la ciutat un 2,6%. Aquest any la policia ha registrat la comissió de 4.440 actes delictius. A Sabadell van ser gairebé els mateixos, 4.479 (+17,9%), a Badalona la xifra s’enfila fins als 6.394 delictes (+10,5%) i a l’Hospitalet frega els 10.000 (+1,5%).
Dins dels indicadors de seguretat corresponents a la criminalitat convencional, els delictes que més s’han incrementat a la ciutat són els que atempten contra la llibertat sexual.
Entre gener i juny se’n van denunciar 40, més del doble dels 18 que es van comptabilitzar l’any anterior en el mateix període.
Les campanyes de sensibilització i prevenció han fet aflorar una realitat que fins ara romania oculta per la por de denunciar. De fet, s’estima que encara el gruix dels delictes sexuals no es denuncien.
La dada corresponent a les agressions sexuals denunciades augmenta, però en molta menor proporció que els delictes contra la llibertat sexual. Entre gener i juny, la policia ha comptabilitzat a la ciutat 30 agressions sexuals amb penetració, un 15,4% més.
Pel que fa a les estadístiques del tràfic de drogues, romanen estables a la ciutat – els mateixos 26 delictes que l’any passat-, igual que els delictes greus i menys greus corresponents a agressions o batusses en grup.
Pel que fa als homicidis, l’estadística comptabilitza un crim- l’apunyalament mortal del mes de gener al barri de Sant Pere Nord-, i cinc assassinats en grau de temptativa, un més que el 2023.
Més estafes en línia i ciberdelictes
Les estafes en les compres en línia, els casos de ciberassetjament, les suplantacions d’identitat o la venda de dades corporatives augmenten i els terrassencs no són impunes. De fet, el balanç de criminalitat del primer semestre del 2024 revela que les estafes informàtiques i els ciberdelictes han augmentat més del 40% a la ciutat. Durant els primers sis mesos del 2024 es van denunciar 1.059 estafes informàtiques a la ciutat, un 44,1% més que el 2023. La xifra suposa la presentació de 6 denúncies diàries. A la xifra cal sumar els 37 ciberdelictes d’altres tipologies també denunciats, una xifra que s’ha incrementat en un 85%. Actualment, la cibercriminalitat suposa gairebé un de cada quatre delictes que es cometen a la ciutat.