Terrassa

Terrassa es posiciona en contra l’estigma que envolta el suïcidi

La façana de l’Ajuntament de Terrassa i el monument a la Dona Treballadora es van il·luminar de color groc per commemorar el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi

El passat dimarts la façana de l’Ajuntament de Terrassa i el monument a la Dona Treballadora es van il·luminar de color groc. Un senyal de commemoració del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. Actualment, és la primera causa de mort no natural a Catalunya Aquesta però no va ser l’única reivindicació de la ciutat envers aquesta causa. A la tarda, la regidora de Salut, Laura Rivas, va assistir a un acte celebrat al Raval de Montserrat, que va incloure la lectura d’un manifest elaborat per l’Associació Els Dols, a càrrec de la presidenta de l’entitat, Kandy Guerrero. A l’acte també hi van assistir portaveus dels grups municipals i altres membres de la Corporació Local. L’alcalde Jordi Ballart publicava a la xarxa social X: “Cal parlar-ne i trencar tòpics sobre aquest tema que a totes i a tots ens pot afectar”.

Trencar l’estigma

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el 2023 es van registrar 626 suïcidis. L’Organització Mundial de la Salut estima que per cada suïcidi hi ha entre 10 i 30 temptatives, i que per cada suïcidi en l’adolescència aquesta xifra augmenta fins a entre 100 i 200 temptatives. A través de la implementació del primer Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), la Generalitat de Catalunya treballa amb el doble objectiu de reduir, per al 2030, la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d’un 15% i, reduir-ne l’estigma social.
L’estigma i el desconeixement que el suïcidi és essencialment un problema de salut són barreres que retarden l’accés a una ajuda efectiva. Per tant, cal desmentir mites i falses creences i sensibilitzar el conjunt de la població sobre el suïcidi. Parlar sobre el suïcidi és la millor forma de prevenir-lo, per reduir el patiment, l’angoixa i l’aïllament, alhora que permet demanar i oferir ajuda. La crisi suïcida és temporal .

Existeixen recursos sanitaris de la xarxa pública d’atenció a la conducta suïcida a Catalunya. El telèfon 061 està habilitat com a urgent, on es troba disponible un equip d’especialistes en salut mental (d’infermeria, psicologia i psiquiatria) que ofereixen atenció les 24 hores els 365 dies de l’any a persones amb ideació suïcida, però també als familiars o persones properes. Els Centres d’atenció primària també estan habilitats per ajudar persones amb malestar emocional, i les Urgències hospitalàries i el telèfon 112.

To Top