El programa amb què l’Ajuntament vol imprimir un perfil propi a les festes nadalenques de Terrassa va prenent forma.
Potser no és qüestió d’entrar en batalla fent-se un buit en aquesta inusual carrera desencadenada en els últims anys per veure qui organitza el Nadal més aparatós, amb més llums, més activitats, més coherència d’espectacle, amb l’avet més gran (o els avets). Però Terrassa està acabant de perfilar una campanya nadalenca que es pretén nova, que compta enguany amb una gerència específica i a la qual es destinarà un pressupost que no arriba al milió d’euros. Només la instal·lació de l’avet tradicional al raval de Montserrat costarà 16.390 euros.
El subministrament l’arbre de Nadal ja ha estat licitat. L’anunci de publicació és del 4 de setembre i les empreses aspirants a aquest servei tenen fins al 20 de setembre per presentar les seves ofertes. L’expedient assenyala que l’avet ha de ser “natural de copa 1200 (12 metres d’alçada). Serà instal·lat al raval de Montserrat, com és habitual. El contracte inclou el transport, les bases de formigó com a suport, el certificat d’un arquitecte i la retirada de l’arbre i el posterior compostatge. La durada del contracte: dos mesos L’avet ha d’estar col·locat en el Raval, com a més tard, el 14 de novembre.
Les empreses aspirants a aquest servei tenen fins al 20 de setembre per plantejar ofertes
Abans, l’empresa adjudicatària harà de presentar una etiqueta per demostrar que l’avet “ha estat conreat seguint els mètodes exigits pel que fa a la sostenibilitat i medi ambient”. Ha de comptar amb una certificació específica, l’etiqueta MPS. A Terrassa, l’avet del Centre serà anàleg al que va ser col·locat al mateix indret el 2023: 12 metres d’alçada, tot i que fa un any el pressupost era lleugerament inferior: de 14.157 euros.
L’Ajuntament vol aconseguir que Terrassa tingui un Nadal amb perfil propi, amb segell diferencial, i per això ha contractat enguany un assessor en aquesta matèria, i per això ha pujat el pressupost previst per a la campanya. L’enllumenat ornamental també ha sortit a concurs aquest estiu amb caràcter d’urgència i un pressupost de 445.062 euros. La incorporació d’un tobogan sintètic al Vapor Gran tindrà un cost de 60.000 euros.
Què fan altres ciutats?
Altres ciutats de característiques similars a Terrassa preparen també el cicle nadalenc en cerca d’una personalitat pròpia per crear marca i generar atractiu comercial i ambient ciutadà. Les apostes, però, són diverses. Què es fa als nostres voltants?
L’Ajuntament de Sabadell no avança programa, però tot apunta a una reedició de la decisió del 2023, quan el consistori de la localitat veïna va promoure la instal·lació de set arbres gegants i 12 de naturals en diverses zones.
Molt diferent és el cas de Badalona, municipi plenament immers, aquest sí, en una mena de concurs atípic i no oficial. L’arbre de Nadal de Badalona va ser, l’any passat, un dels més alts d’Espanya. Tenia 40 metres d’alçària, va ser inaugurat el 18 de novembre a la plaça del President Tarradellas, davant del Palau Olímpic, i disposava d’un enllumenat especial amb 820.000 llums píxels. A més, era transitable per l’interior. Aquest 2024, l’Ajuntament badaloní ha tret a licitació la campanya nadalenca per un pressupost que supera el milió d’euros. Badalona tornarà a tenir un gran arbre, aquest cop d’almenys 42,5 metres d’alçària, que esdevindrà escenari d’espectacles lumínics. El concurs inclou la instal·lació d’arbres de, com a mínim, 25 metres, a altres indrets de la ciutat.
A l’Hospitalet de Llobregat, la darrera tendència consisteix a impulsar el concepte d’arbres “artístics” i disseminar-ne de naturals per la població.