Terrassa

“Si fas una rutina skincare, estàs fent el préssec”

Amb gairebé 100.000 seguidors a Instagram, considera que la moda de l’skincare és nociva per la pell dels adolescents

El doctor Ramón Grimalt és un influencer de la dermotologia. Amb gairebé 100.000 seguidors a Instagram, considera que la moda de l’skincare és nociva, i que l’ús de productes cosmètics pot provocar greus conseqüències a la pell dels adolescents.

Què opina de la moda de l’skincare? Podríem dir que, en general, els adolescents no necessiten aplicar-se a productes, són una pèrdua de temps i no aporten cap benefici. Però en casos concrets, la cosa va més enllà. No només és una pèrdua de temps, sinó que poden provocar patologies, que és el que veig cada dia a la consulta. La majoria dels productes que s’apliquen en els skincares es basen a augmentar els greixos de la pell. Si aplico un greix al damunt d’una pell d’un adolescent que ja tendeix a ser greixosa, tens molts números per desequilibrar aquella pell. I aquest és el motiu que ara molts adolescents ens venen a veure als dermatòlegs que tenen grans, amb persones que no ho tenien grans.

/ LLUÍS CLOTET

O sigui que podem dir que menys és més? Pel que fa a la cura de la pell, sobretot en els adolescents. 100%. Una persona sana no necessita aplicar-se cap producte per mantenir-se sana. Per exemple, si tu et trobes bé, no cal que et prenguis pastilles per continuar trobant bé, però si jo soc un venedor de suplements i vitamines, m’interessa dir que si prens moltes pastilles sense estar malalts, no emmalaltiràs. Però això l’evidència científica no ho ha pogut demostrar. I amb les cremes és exactament el mateix. Una persona sana, com a dermatòleg, no li receptem cap producte per no emmalaltir. Només receptem productes en els malalts de forma transitòria. Si tu en vens a veure, t’ha sortit una malaltia a la pell, la tractarem, quan la malaltia desaparegui, tu no necessites aplicar-te aquell producte.

A les xarxes es recomanen els productes obertament. Avui en dia, tenim el concepte que si molta gent ho fa és bo. Si una persona amb milions de seguidors diu que això va molt bé, doncs, lògicament, molta gent segueix aquest criteri. Però amb dermatologia o amb salut, això no és així. Ja veig molts pacients cada dia que estan seguint una rutina que han vist a TikTok, i dius, però què tens al cap? Però per ells allò és referent. Amb la salut no fotem. Darrere d’això, evidentment, hi ha màrqueting de marques que volen vendre allò.

Llavors un adolescent no necessita cap rutina. Un adolescent no s’ha de cuidar la pell. La pell ja sap cuidar-se sola. Aquesta, la teva pell, produeix una glàndula que està dissenyada específicament per fer això i que fa un greix exactament bo per la teva salut. Llavors, quin sentit té treure’m el meu greix per comprar-ne un fabricat a la Xina per posar-me’l sobre la meva pell? Jo ara veig molts adolescents que des que han començat a “cuidar”, perquè l’adolescent creu que es cuida si gasta diners a la seva cara, i és un error. Cuidar-se la salut vol dir no prendre pastilles, no prendre tòxics, no fumar, no prendre alcohol i dormir bé. Això és cuidar, no gastar diners. Cuidar-se és no fer.

To Top