Terrassa

Més de 31.000 alumnes inicien dilluns un nou curs escolar a Terrassa

Dos mesos i mig després, les vacances dels alumnes d’infantil, primària i secundària obligatòria arriben al seu fi. Dilluns que ve, 9 de setembre, un total de 31.279 estudiants començaran el curs escolar 2024-25 a la ciutat

Tornada a l’escola del curs 2023-24, a l’Abat Marcet / nebridi aróztegui

Un total de 31.279 alumnes d’infantil, primària i secundària obligatòria començaran dilluns vinent, 9 de setembre, el curs escolar 2024-25 a Terrassa. Del nombre total de matriculacions, 1.641 corresponen a les escoles bressol i llar d’infants, 18.738 a l’etapa d’infantil i primària i 10.900 a la secundària obligatòria (ESO). D’aquests, n’hi ha 1.640 que comencen a infantil (I3) i 2.629 a 1r d’ESO. A la secundària postobligatòria, que comprèn Batxillerat i cicles formatius, la matrícula segueix oberta, ja que el primer dia de classes és després de la Diada, el 12 de setembre.

Tot i això, cal tenir en compte que aquestes dades es veuran lleugerament modificades la pròxima setmana, perquè les comissions de garanties per a l’escolarització estan estudiant les 450 sol·licituds presentades a l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) fora del procés d’inscripció.

Com a principal novetat d’aquest curs, cal destacar que l’Escola d’Educació Especial Crespinell, fins ara concertada, ha passat a titularitat del Departament d’Educació de la Generalitat, què ha fet una aposta per mantenir un actiu de referència en aquest àmbit a la ciutat. L’escola inicia el curs el pròxim dilluns a un dels edificis de l’escola Font de l’Alba, on la Generalitat ha dut a terme l’adaptació d’alguns espais per poder-la encabir.

El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, subratlla les prioritats de l’Ajuntament per al nou curs 2024-25: “Terrassa continua treballant en el camí de la millora de l’índex de segregació escolar, tal com reflecteix el darrer informe de la Fundació Bofill, i ho fem amb les diferents eines que posa a l’abast el Decret de preinscripció i matrícula”. En relació a aquest decret, Salvador exposa que “entre aquestes mesures es troba la revisió de la zonificació escolar, procés que s’ha engegat a Terrassa en el si del Consell Escolar Municipal, i en el que se seguirà treballant durant aquest curs que iniciem, amb el propòsit d’aconseguir una zonificació que millori els indicadors de proximitat i heterogeneïtat, i que compti amb un consens generalitzat”.

De la mateixa manera, afegeix que “l’Ajuntament continuarà impulsant les actuacions de promoció de l’accés d’infants i joves de tots els perfils socioeconòmics en activitats fora de l’horari lectiu, gràcies al finançament de la Generalitat per la via del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives, tot i que es preveu una dotació lleument inferior per a aquest notu curs que iniciem dilluns”.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Escoles bressol

Aquest curs, les onze escoles bressol municipals (EBM) de Terrassa, que també enceten el curs escolar dilluns, han rebut un total de 1.004 matrícules, de les quals 47 corresponen a lactants, 320 a I1 i 637 a I2. El fet que no sigui una etapa obligatòria fa que aquestes xifres puguin anar modificant-se durant els primers dies de curs per les altes i baixes d’última hora.

Un total d’11 directores, 65 tutores, 25 coordinadores i tres persones itinerants vetllaran pel benestar i la cura dels infants a les escoles bressol municipals.

Dispositiu policial

Un any més, l’Ajuntament de Terrassa posarà en marxa un servei operatiu específic de regulació del trànsit i protecció escolar a diferents punts de la ciutat, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels alumnes a l’entrada i sortida dels centres escolars, així com mantenir la fluïdesa en el trànsit.

Enguany, el dispositiu policial municipal preveu una setantena d’efectius, entre comandaments i agents, en tasques de regulació del trànsit i de protecció escolar en punts estratègics de la ciutat. L’elecció d’aquests punts es fa tenint en compte la complexitat viària de l’entorn. És més intens els primers dies de la tornada a l’escola, per anar decreixent progressivament a mesura que es va consolidant.

D’altra banda, la Policia Municipal de Terrassa recorda a la ciutadania la necessitat de respectar les normes i tenir cura de l’autoprotecció. Els principals responsables de garantir la protecció escolar són els mares, pares o persones tutores i les mateixes escoles. És per això que és important tenir cura a l’hora de circular, especialment en aquells espais amb més afluència d’alumnat i evitar comportaments incívics que poden ocasionar situacions de risc molt fàcils d’evitar respectant la regulació.

Consells de mobilitat

L’Ajuntament de Terrassa ha enviat cartes a totes les escoles per tal que aquestes puguin informar a les famílies sobre les alternatives específiques d’accés a la seva escola. Així, recomana minimitzar al màxim possible l’ús del vehicle privat. Fa temps que el consistori treballa per tal d’impulsar la mobilitat sostenible, amb desplaçaments en transports públic, a peu, en bicicleta o VMP. Recorden que continua la seva lluita contra el canvi climàtic i perquè Terrassa sigui una ciutat més verda i sostenible.

Com altres anys, aquest curs algunes comunitats escolars continuaran realitzant talls i aplicant restriccions de trànsit als vials d’accés als centres, durant les franges horàries d’entrada i sortida dels alumnes. Aquesta és una pràctica consolidada que també ha contribuït a millorar la seguretat i a crear un ambient més pacífic als entorns escolars. Les comunitats escolars són Abat Marcet, Andersen, Enxaneta, El Vapor, EMME Fàtima, França, Isaac Peral, Martí, Serrà de l’Obac, Petit Estel la Nova i Tecnos.

To Top