Terrassa

El curs a Terrassa començarà amb protestes al Sala Badrinas

La comunitat educativa està cansada dels endarreriments del projecte

El cansament ve de llny; aquesta protesta es va fer l'any 2019 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest dilluns vinent comença el col·legi. Hi haurà classe a l’institut escola Sala Badrinas. En realitat, no serà a l’institut escola, perquè aquest no existeix. Tampoc serà una classe normal. Serà a les 8.30 hores en el solar on aquest centre educatiu de Terrassa havia d’estar ja operatiu si no fos perquè la seva construcció arrossega un retard d’uns quants anys, com a mínim de tretze. I la classe serà simbòlica, un acte de protesta d’aquesta comunitat educativa del Segle XX cansada de promeses incomplertes i de retards. El curs comença mogut després de l’últim ajornament d’aquestes obres. El darrer comunicat per la Generalitat el juliol passat: l’escola estarà llesta per al curs 2028-2029, un any després del darrer termini promès, que era l’enèsim. “Stop endarreriments. Volem l’edifici ja!” és el lema de la protesta inaugural del curs 2024-2025 al Sala Badrinas.

L’acte es durà a terme en el terreny on ja hauria d’estar construït el centre, a la cantonada de la carretera de Rubí amb el carrer de Sant Sebastià, a uns metres dels barracons en els quals estudien els escolars de primària del Sala Badrinas des del 2011, perquè la primera promoció a la qual es va prometre el nou edifici ja s’ha graduat sense tastar una escola com cal. Uns alumnes estan en mòduls prefabricats. Altres comparteixen espai a l’escola Auró.

Terrenys on s´’ha de construir l’institut escola

“Després de tretze anys, encara lluitem per tenir un edifici”. L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola ha elaborat un manifest en què denuncia “la manca de compromisos per part de les administracions” i la improvisació dels primers anys i, després. “la total inacció durant la pandèmia”. I, ara, “la desídia i la ineficiència” dels poders públics per dur a terme un projecte que és complex però “s’està dilatant per causes burocràtiques”.

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola ha elaborat un manifest: “Després de tretze anys, encara lluitem per tenir un edifici”

“Sempre és culpa d’un altre, i tots plegats no estan vetllant per l’interès dels nostres infants”. El juny passat es va graduar la primera promoció d’alumnes “que ja no estrenaran l’edifici ni el faran servir”. I aquest curs que ara comença es graduarà la segona promoció a la qual també es va prometre l’edifici. Els compromisos incomplerts han tingut una periodicitat de quatre anys, sempre.

Silenci administratiu

L’AFA vol que Educació informi sobre els progressos i els endarreriments, ja que sovint s’ha trobat “amb el silenci administratiu quan una de les fites del projecte no s’està complint en els terminis promesos”. També demanen que s’encadenin les fases, sense buits d’inactivitat. I reclamen una implicació “més activa” de l’Ajuntament, i millores als mòduls, desatesos precisament perquè són transitoris.

Dilluns començarà l’activitat lectiva. A la carretera de Rubí, amb xiulets, samarretes verdes, manifest i penjada de cartells. “Les famílies estan molt enfadades i hem volgut iniciar el curs de manera reivindicativa. Serà la primera protesta d’altres que vindran, perquè els endarreriments se succeiran si no alcem la veu”, subratlla Emily Burgos, presidenta de l’AFA. L’entitat espera que, almenys, el projecte guanyador del concurs sigui exposat aquest mes de setembre, un altre compromís institucional.

To Top