Terrassa

Carrers de Terrassa | L’autodidacta que era un erudit en història

Va ser secretari de la Junta de Museus de Terrassa i del Patronat Municipal de la Biblioteca Museu Soler i Palet i creador de l’Arxiu Històric

/ ERIC SERRANO

Carrer de l’Historiador Cardús

Districte: 6
Barri: Sant Pere Nord
Longitud: 836 metres
Codi postal: 08226
Numeració: Senars, de l’1 al 189 i parells, del 4 al 244

Quan es busca informació sobre Salvador Cardús i Florensa un dels primers apunts que criden bastant l’atenció és el seu caràcter de persona autodidacta que, a base del propòsit, suposem que innat, per saber, aprendre i amarar-se de coneixements. Un afany que el convertiria en un personatge de culte entre els molts que es van dedicar a la vocació de cronistes dels esdeveniments que fortificaven l’evolució de la ciutat. Un historiador que va reflectir episodis del passat perquè no fossin oblidats.

Nascut l’any 1900, Cardús, que ja ha passat a la posteritat amb el mot “historiador” per davant del seu cognom, exhibeix un currículum prou generós per a fer-lo extensiu en aquestes línies. Es podrien destacar alguns, com que va ser secretari de la Junta de Museus de Terrassa i del Patronat Municipal de la Biblioteca Museu Soler i Palet.

Vinculat al Centre Excursionista de Terrassa, va participar en diverses publicacions i també va ser l’impulsor de l’Arxiu Històric de Terrassa. El seu catalanisme indestructible va topar amb el trist règim nascut a 1939 i “la postguerra li retallà de manera dràstica l’activitat associativa i les seves publicacions, ja que no volgué editar res si no era en català”, es pot llegir en alguna font.

Moltes de les seves publicacions, considerades com a pal de paller “de la interpretació moderna de la història de Terrassa”, es van editar després de la seva mort, l’any 1958.

Els responsables

El 14 de novembre d’aquell any, va ser quan els responsables de l’Ajuntament de la ciutat van optar per atorgar-li un carrer. En l’acta d’aquella sessió extraordinària, sota la presidència de l’alcalde Josep Clapés, queda plasmat que es passava del carrer 34-A al de l’Historiador Cardús. S’escrivia amb aquesta fórmula, “A la actualmente señalada como 34-A., se le denominará del Historiador Cardús”, tal com raja.

To Top