Terrassa

Els turistes trien Terrassa a l’agost

La ciutat manté el seu atractiu turístic i la prova són les visites a la Masia Freixa, que han augmentat un 12% al mes de juliol i un 5,8% al mes d’agost

Dues turistes, una xinessa i l'altra de Mora d'Ebre, prenent aquesta tarda fotos de la Masia Freixa /Alberto Tallón

Terrassa i el seu patrimoni no perden atractiu turístic a l’agost. Coincidint amb el tradicional èxode d’estiu, les visites no baixen, sinó que experimenten un nou increment. Turistes que fan ruta, viatgers enamorats del Modernisme, persones que aprofiten una visita al metge per gaudir dels atractius de la ciutat o fins i tot, veïns de Barcelona que han trobat un espai de relax al Vallès i trien Terrassa per fer Turisme.

El perfil del turista d’estiu és un calidoscopi a Terrassa, un destí turístic que demostra estar en forma. Les visites a la Masia Freixa, la perla del patrimoni, donen fe de l’estabilitat de la demanda i proven la consolidació de Terrassa com a destinació de turisme cultural i de qualitat.

Concretament, aquest mes d’agost les reserves per les visites guiades a la Masia que es fan cada dia a les 11 hores són 243, un 5,8% més que les registrades durant el mes d’agost de 2023, en què es van fer 229. Les xifres corresponen a les inscripcions fetes des de l’1 al 31 d’agost en els dos anys analitzats. Les reserves corresponents a 2024 ja estan tancades, quan falten quatre dies per acabar el mes.

Dues dones colombianes procedens de Mútua, de turisme aquest dimarts per Terrassa /Alberto Tallón

Juliol també ha estat un mes positiu en matèria turística. Les inscripcions per a visitar la Masia Freixa han estat comptabilitzades en 252 aquest any, un 12% més que les 222 de l’estiu de 2023.
“Estem vivint un creixement sostingut del turisme a la ciutat, en l’aposta per un turisme de qualitat –explica Pep Forn, regidor de Turisme–. Està donant fruit la feina de promoció que fem al llarg de l’any. La prova és que el degoteig constant de persones que visiten diferents espais de la ciutat va ‘in crescendo’”.

El regidor republicà recorda que la ciutat “no té com a objectiu créixer desmesuradament, sinó generar una continuïtat, anar-nos posicionant com a ciutat de referència del Turisme industrial i modernista. També dels recursos medievals, a banda dels esdeveniments”.

Des de Reus, des del Japó…

El perfil dels visitants ens dona una idea de quin és el turista que tria Terrassa a l’agost. Aquest dimarts compartien visita a la Masia Freixa un matrimoni de Castellbell del Camp, un municipi a tocar de Reus (Tarragona), i una jove parella amb dos fills petits amb residència a Ullastrell.

“Nosaltres veníem al metge a Terrassa des de Reus i com que teníem el matí lliure, hem volgut aprofitar per visitar la Masia Freixa”, ens explica la Rosa Maria Gutiérrez. “A Reus tenim patrimoni modernista i sabíem que a Terrassa també, però no imaginàvem que estava tan ben conservat”.

L’Aina Tubau, de Barcelona, i el Bas Postema, dels Països Baixos, fa dos anys que viuen a Ullastrell amb els seus petits i “no teníem ni idea que Terrassa tenia un patrimoni modernista tan bonic. Hem visitat tot el modernisme de Barcelona i ara aprofitàvem per fer turisme pels voltants, pel Vallès”, ens diuen. “En un fulletó turístic a Matadepera vam veure la Masia Freixa, ens va semblar espectacular i hem decidit visitar-la”.

A través de la difusió feta per Terrassa Turisme, però sobretot gràcies als “influencers” que han fet viral la Masia Freixa a Instagram, Terrassa ja s’ha fet un forat a l’agenda dels turistes interessats a gaudir o presumir del patrimoni modernista.

Entre els visitants de l’estiu, persones majoritàriament entre els 30 i els 55 anys, en parella, en família o en grup. Aquest agost han passat per Terrassa un nombrós grup de japonesos per visitar el MNACTEC, turistes procedents d’arreu de Catalunya, de diferents punts d’Espanya i també de l’estranger.

També visitants locals presumint de ciutat davant els seus familiars, de visita per Terrassa. Un flux que també es nota a la botiga de l’Oficina de Turisme, on el top de vendes continuen sent les samarretes de Terrassa, els gots, els objectes artesanals, però també una reproducció de la xemeneia del MNACTEC que s’ha exhaurit!

Dos tècnics del ministeri i uns turistes a Matadepera

L’Oficina de Turisme de Terrassa és un aparador de la societat que deambula pel món i sovint es produeix la màgia. La coincidència de dos perfils extraordinaris en un mes d’agost que, erròniament, alguns dirien que és avorrit a Terrassa.

La setmana passada van entrar per la porta de la Masia Freixa dos estudiants d’Història de l’Art de la UB que van tenir com a professora Mireia Freixa, historiadora i durant deu anys, una nena resident a la Masia Freixa. Els estudiants són avui tècnics de l’Instituto del Patrimonio Cultural del Ministerio de Cultura a Madrid, des d’on es van desplaçar a Terrassa per visitar el Museu Tèxtil i el patrimoni modernista, seguint els consells de la professora.

La segona anècdota l’ha protagonitzat una família de Barcelona que aquest estiu ha “fugit” de la capital i ha llogat una casa amb piscina a Matadepera, des d’on ha volgut fer turisme a Terrassa. Una curiosa tria per vacances, que recorda els estiuejos els anys seixanta que feien els industrials de ciutat als afores, a les Fonts o a Vallvidrera. La família ha gaudit del patrimoni cultural i modernista de Terrassa, on, òbviament, ha deixat clar que ni de broma treuen el cap per Barcelona.

3 milions per a la Masia Freixa

To Top