Terrassa

“El patrimoni de Terrassa és divers, riquíssim i desconegut”

La guia Sílvia Comellas parla de la professió i recorda que hi ha molt per descobrir a Terrassa

Va estudiar Història i, després, Arqueologia. Des de fa 27 anys és guia local de Terrassa, és a dir, educadora patrimonial i guia turística. La Sílvia Comellas ens acosta a la seva professió i recorda que encara hi ha molt patrimoni per descobrir

A banda de les visites guiades, quines altres funcions té una guia turística en una ciutat com Terrassa? L’oferta didàctica del Museu de Terrassa i l’oferta turística de la ciutat és molt àmplia. Es tracta d’una destinació de turisme cultural i, per tant, el patrimoni té moltíssima importància. A partir d’aquí, t’hi pots aproximar des de moltes maneres. Es pot fer la típica visita guiada, però també hi ha altres maneres d’explicar el patrimoni. Una de les que oferim són els itineraris que recorren diversos punts de la ciutat, uns itineraris de temàtiques i èpoques històriques variades. Una manera més lúdica d’aproximar-se al passat pot ser una visita dinamitzada, teatralitzada o fins i tot un taller manipulatiu. Nosaltres tenim una oferta molt important en tallers de recreació històrica de totes les èpoques, des de l’encesa de foc a la prehistòria. Oferim tallers perquè la gent pugui tallar pedra com es feia a la prehistòria, d’altres per a pintar vitralls com es feia a l’època modernista i també fer ceràmica com es feia a l’època neolítica. O sigui, la didàctica pot tenir molts vessants. A més, com a Museu de Terrassa, l’oferta de xerrades i exposicions és molt àmplia. Anem una mica de la mà del que fa el museu.

Com definiries el patrimoni cultural de Terrassa? És divers, és riquíssim, i sobretot, és molt desconegut, de vegades per als mateixos terrassencs i terrassenques. És una de les ciutats que més s’ha esforçat en els darrers anys en donar-lo a conèixer i això es nota, perquè els índexs de visitants s’han disparat en els últims anys. Tenim moltíssima gent que ens visita, cada cop el museu i les seves eines educatives són més importants per a les escoles.

Quines novetats podrem veure al patrimoni de Terrassa? S’ha fet un pla de màrqueting turístic. Això ha provocat que els recursos se centrin molt en alguns espais. Per exemple, la Seu d’Ègara, la Masia Freixa o la Casa Alegre. I és clar, sempre calen molts més recursos. Ara, a la Masia Freixa es museïtzarà amb recursos dels fons Next Generation, mentre altres llocs estan molt deixats de la mà de Déu. Un exemple és el jaciment de Can Jofresa, un jaciment romà al qual no donem importància. També tenim un dels jaciments paleolítics més importants de la zona, el de Cal Guardiola. Un dels primers llocs on van arribar els primers grups humans és Terrassa, i tampoc es coneix gaire. No hi ha recursos per a tot i jo penso que ve una mica d’això, del fet obligat d’haver de triar entre un patrimoni tan extens i de tanta qualitat com el que tenim.

Quines estratègies té un bon guia? Nosaltres tenim els coneixements i hem de tenir la capacitat per explicar-ho de la millor manera possible i amb el màxim rigor, però també amb capacitat d’adaptació. Per aquest motiu, fem ús d’eines de didàctica. Per exemple, en el cas de nens i nenes de 3 anys, fem ús de titelles per aproximar-nos-hi de manera lúdica. En canvi, si ve un grup expert en romànic, has de tenir la capacitat d’atendre tots els dubtes que els hi puguin sorgir. També venen persones amb discapacitats com problemes de visió, de mobilitat i també amb les capacitats cognitives més baixes. Per això hem de tenir una flexibilitat molt important. De vegades, es confon un guia amb algú que sap moltes coses, però el que és important és saber transmetre-les.

D’on solen venir els turistes que visiten Terrassa? Hi ha turisme de proximitat, de la comarca i de Catalunya, però cada cop ve més gent de la resta d’Espanya. I cada cop venen més visitants de fora. Venen persones d’Austràlia o de la Xina, per exemple. S’està treballant moltíssim amb l’Agència Catalana de Turisme i també amb “Barcelona és molt més”. Un dels objectius de Barcelona és poder ampliar el seu radi d’acció i cobrir tota aquesta superdemanda que tenen a l’estiu diversificant-la per les comarques de la província. Estem a nivells molt més alts que abans de la pandèmia. La ciutat ha recuperat el seu turisme i l’ha augmentat molt. Això es deu a la feina de difusió que es fa des de Terrassa Turisme, el Museu de Terrassa, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, la Generalitat i altres entitats que treballen perquè ens visiti més i més gent.

Terrassa rep turisme internacional. S’ofereixen visites guiades en altres idiomes? Quant a idiomes, els equipaments més visitats ja estan adaptats.  A la Seu d’Ègara, que és un dels equipaments més visitats, hi ha una audioguia gratuïta que es pot descarregar en diferents idiomes, per exemple. A la Masia Freixa, durant l’estiu es fan visites guiades i, quan hi ha turistes que parlen anglès o francès, s’adapta la visita a aquestes persones. A banda, si es tracta d’un grup gran, es pot reservar una visita guiada a la carta i fer-la en anglès, francès o alemany. Aquesta és l’oferta que tenim.

To Top