Terrassa

Davinia Comas: “Ens estem posant més rigorosos amb les receptes i l’automedicació”

Davinia Comas és la responsable de la Farmàcia-Ortopèdia Núria Pau. Després de més d’una vintena anys treballant en aquest sector, va quedar-se al capdavant de la farmàcia per seguir prestant el servei sanitari als habitants de la ciutat.  La Davinia treballa a la farmàcia des de l’any 2006, però anteriorment ja havia treballat en una altra farmàcia durant quatre anys. 

Les farmàcies són els punts de venda on podem trobar els medicaments i cures necessàries quan estem malalts, ens trobem malament i, fins i tot, tenim algun tipus de lesió. Però quins altres serveis oferiu? 

Com ja indica el nom de la farmàcia, també som una ortopèdia a mesura, aquí, a Terrassa, des de fa anys. Què més oferim a banda d’això? Doncs tenim nutricionista, que ve tots els dimarts i també diversos serveis de presa de paràmetres com la tensió arterial, el colesterol entre d’altres. Altres farmàcies tenen altres serveis addicionals al nostre, perquè compten amb un laboratori extern que els hi fa. N’hi ha que, per exemple, ara amb la calor que fa, miren com està el retorn venós de les cames, miren les toporosis i fan anàlisis capilars, però cada farmàcia aposta per uns serveis. 

Creus que els terrassencs coneixen els serveis que oferiu? Hi ha una diferència generacional entre els qui ho saben i els qui no?

Jo crec que a la gent gran els hi hem de dir, però la gent jove, quan busca quelcom, ho troba. Si ho publicites a internet, a la pàgina web i tal, la gent ho troba. Truquen moltes vegades preguntant. És cert que la pàgina web ens ha ampliat el territori i, a vegades, ve gent de molt alluny a buscar-te perquè t’han trobat per internet. De fet, també tenim xarxes socials, però les volem potenciar més. No els hi estem dedicant les hores que necessiten. Has d’anar fent coses cada dia perquè et vegin, però encara hem de posar-nos al dia. Al setembre ens hi posarem de debò. 

Tenir una farmàcia exigeix tenir-la oberta en un horari ampli i, sovint, s’han de fer guàrdies. Com són els horaris de la farmàcia? Es fa dur? 

Som 20 persones treballant a la farmàcia. Això ens permet fer horaris rotatius. Tenim un horari intensiu entre setmana i, al cap de setmana, quan toca, has de fer les hores més compactades, són onze hores. Fem les hores que marca el conveni. Individualment no es fa tan dur, perquè sino serien 24 hores seguides treballant i seria impossible. Hi ha unes hores de descans obligatòries, i les has de complir. 

I pel que fa a les guàrdies?

Aquí, a Terrassa, toca fer guàrdia cada 84 dies. Abans dues farmàcies es quedaven obertes: la Camacho, que era 24h i una altra, i rotàvem cada 30 dies aproximadament. Després es va dir de tenir oberta una única farmàcia per a tota Terrassa i això va canviar. 

Creus que hi haurien d’haver més farmàcies obertes durant la nit o ja està bé així?

Jo crec que està bé. Estem fent un estudi avaluant quanta gent s’atèn i quin tipus d’atenció ha sigut, si són vendes amb recepta o de venda lliure i observant quina és la demanda de la ciutat. De moment, amb una s’aguanta, i s’aguanta bé. Com que Terrassa és gran i està ben comunicada, sempre queda anar a Sabadell, que allà sí que n’hi ha una de 24 hores. A les zones rurals sí que és un drama, perquè no poden fer-ho. Ells hauran de buscar una manera perquè la gent pugui accedir-hi, no sé com ho podran solventar, amb farmàcies mòbils o no sé com, però el tema de les guàrdies el tenen molt més complicat. 

Les farmàcies són espais que han d’estar nets i esterilitzats. Com s’aconsegueix que siguin espais segurs en aquest sentit?

Des de la pandèmia, ens hem posat més les piles. La noia que neteja ho fa de dilluns a diumenge. També és important netejar els conductes de l’aire, perquè és important la ventilació i la temperatura. També s’ha de vigilar sempre que la temperatura no superi els 25 graus, perquè els medicaments estiguin bé. S’ha de ser molt rigorós, s’han de complir tots els requisits perquè és un espai sanitari.

Durant la pandèmia i un temps després es va fer obligatori l’ús de la mascareta, què en pensa sobre això? S’hauria d’utilitzar a les farmàcies?

Quan hi ha pìcs de Covid-19 i de grip, hi ha certs companys que opten per posar-se-la, per a protegir-se dels altres, perquè al final els altres no pensen en tu, has de pesar tu per tu. Nosaltres estem atenent el públic i recomanem que es posin la mascareta si creuen que poden estar malalts. 

Hi ha medicaments que necessiten recepta i abans no la necessitaven, com s’ho ha pres això la gent?

Sí, cada vegada ens estem posant més rigorosos amb el tema de les receptes i l’automedicació. A les caixes de medicaments, hi posa que s’han de vendre amb recepta mèdica,, però durant anys, s’ha fet la vista grossa i es venia qualsevol cosa, i això no pot ser. Hi ha persones que no ho entenen i, això, pot portar a conflictes no agradables, però poc a poc, ensenyem a la població que tot està més controlat, i és cap a on hem d’anar i aprendre, a poc a poc. Hem de fer entendre a la gent que el medicament no és un caramel. De fet, ara, des de la Seguretat Social, començaran a fer campanyes de conscienciació, començaran a treure pacients, començaran a treure els omeprazols, per exemple. No és necessari prendre omeprazol tota la vida. Començaran a fer campanyes per treure medicaments innecessaris. Aquí tindrem ara la guerra. 

A les farmàcies, teniu fama d’”endossar” medicaments, cremes o tractaments diversos. Què en penses d’aquestes recomanacions? Són necessàries? La gent les sol acceptar?

No ens agrada aquesta manera de fer. Si fem una recomanació, sempre és pensant en el benefici del pacient i ell pot agafar-ho o no. Es queda amb la nostra recomanació i, potser en aquell moment no li va bé, però al cap d’uns dies sí. És un negoci, sí, però nosaltres el que volem és salut i els nostres consells sempre els fem pensant en el benefici del pacient. 

Estem a punt d’entrar en el mes d’agost i les farmàcies continuen treballant. Normalment, quins medicaments o tractaments solen demanar-se més durant les vacances d’estiu? Quines afeccions sol tenir la gent quan acudeix a la farmàcia?

Picades de mosquits, plantes o meduses; cremades; cremades del sol; alèrgies, infeccions de la pell… Durant una temporada hi ha hagut molta afectació vírica i s’han venut molts tests de Covid-19. A l’agost, suposo que hi ha més talls de digestió i aquestes coses. Els canvis de temperatura afecten al cos, que té els seus mecanismes. De vegades hi ha diarrees, per exemple, que no estan provocades per una infecció, sinó per canvis de temperatura bruscs. 

Quines recomanacions faries perquè no es pateixin aquestes afeccions?

Depenent de l’afecció. Per exemple, per a les picades, és bo utilitzar un repelent i prendre vitamina B3 pot ser bo perquè l’olor de la suor no atregui els insectes. Una altra recomanació és utilitzar protectors solars i, fins i tot, si cal, tractament orals, per protegir millor la pell. Per als viatgers, pot ser bo prendre probiòtic, el ‘suero’, per si es té gastroenteritis. 

To Top