Terrassa

Carme de las Heras: “Potser al llarg d’aquestes quatre generacions ens han injectat sàvia a les venes”

La florista fa recomanacions per a aquest estiu

Carme de las Heras, a la seva floristeria / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Després de quatre generacions, Josep i Carme continuen portant el negoci familiar: la Floristeria Gras. Carme de las Heras, copropietària de la floristeria terrassenca, explica la trajectòria de la floristeria i dona alguns consells per cuidar les plantes durant aquest mes d’agost.

Quins són els orígens de la floristeria?

El Josep i jo, que som germans, ja som la quarta generació en portar aquesta floristeria. El nostre besavi va obrir la botiga l’any 1904. En aquell moment, no hi havia flors. Ara venen d’arreu del món i cada dia ens arriben flors via Holanda. En aquella època, les flors que hi havia eren les del moment, les de la temporada. Hi havia flors quan hi havia flors. Després de diverses generacions. Ara, nosaltres, ens dediquem també a la decoració, les flors, les plantes i tot el que són articles de regals.

Com ha sigut la seva evolució?

D’un temps ençà, sobretot amb l’última generació, ha crescut el món de la flor. Ara s’importen flors fins i tot d’Àfrica, d’Àsia i de Llatinoamèrica. Però, clar, tot això s’ha anat fent a poquet a poquet. El salt més gran s’ha fet durant aquesta última generació, en els últims trenta anys. Ara, a banda, no hi ha gaires flors de proximitat. Per això, moltes ens arriben de ben lluny. Ara que tenim vies ràpides de transport és més fàcil que les flors arribin en perfecte estat i condicions i es puguin vendre de seguida. Hi ha països que comercien flors i ho fan molt bé i potser abans no coneixíem, com Kènia o Etiòpia. El món s’ha fet petit en aquest aspecte. Això ens permet buscar la flor que més ens interessa en el moment que més interessa.

Quatre generacions, canvis. Us agradaria que els vostres fills o nebots continuessin amb el negoci familiar?

No ho sabem això. Ara, ha arribat a un punt que els nostres fills estan agafant altres camins. Podria ser que arribés al final de l’etapa. El món de comerç és un món molt esclau. S’ha de tenir moltes hores la botiga oberta. Nosaltres, per molt que al mes d’agost intentem que el nostre equip faci vacances, la botiga no en fa. Això suposa un esforç molt gran. També hi ha càrregues fiscals molt fortes. Tothom coneix la Floristeria Gras perquè fa anys que hi som, però arriba un moment que la gent jove té altres aspiracions i també vol tenir el cap de setmana lliure. Per tot això, no sé què passarà a la pròxima generació. Hi ha una noieta que encara és molt joveneta i no ha decidit què és ben bé el que vol fer, però que ho veu molt complicat.

Entenc que a vostè també li agraden les plantes de la mateixa manera que quatre generacions enrere. D’on ve aquesta passió per les plantes?

Potser encara més, perquè ara el món de les flors i de les plantes és molt i molt gran. Ens arriben flors de tot arreu, amb avions, amb tota mena de transports, i la veritat és que és una professió que ha d’agradar-te molt, perquè és una mica difícil. No és que només ens agradi, sinó que ens apassiona la nostra feina, ens agrada moltíssim i gaudim molt fent-la. No sabem d’on ens ve la passió. Potser al llarg d’aquestes quatre generacions ens han injectat sàvia a les venes. Ens han fet estimar aquesta professió des de petitons.

A l’estiu, cuidar les plantes pot resultar complicat, ja sigui perquè marxem de vacances i no podem regar-les o perquè la calor és tan forta que algunes plantes no poden resistir-la. Què és recomanable fer en aquests casos?

Si marxem de vacances vuit dies o dues setmanes, no hi ha problema. Es deixen ben regades i quan es torna, es reguen un altre cop. El problema principal és tancar i deixar-ho tot fosc. Hem de deixar un espai amb una mica de claror. A vegades tanquem tant, perquè no entri la calor a dintre de les cases, que les matem de massa foscor. També cal tenir en compte que les persones, a vegades, compren les plantes en llocs que no els assessoren i les posen en llocs que no van bé. També hi ha persones que quan arriba l’estiu té ganes de tenir la terrassa maca i les compra a última hora, quan el sol i la calor ja són molt forts. Les plantes també necessiten un temps d’adaptació. Si vols tenir una terrassa preciosa amb plantes amb flor a ple juliol i agost, les has d’haver plantat, a tot estirar, al juny. En tot cas, quan es compren plantes, sempre és millor parlar amb un bon professional. Però ja et dic, si algú marxa vuit o quinze dies, hi ha solucions molt bàsiques com una bona regada.

En aquesta mateixa línia, quines plantes suporten millor la calor i són més adequades per sobreviure a les temperatures d’estiu?

A una terrassa que està a ple sol amb orientació sud i que té un sol gairebé de tot el dia, poden haver-hi plantes molt maques, amb flor, que poden sobreviure-hi bé. Alguns exemples en són els hibiscs, espècies de margarides i dimorfoteques. Hi ha moltes plantes que si no tenen sol, no prosperen i no floreixen. Però, aquestes plantes s’han d’haver posat en aquestes terrasses abans que arribi el ple sol i la calor, entre el maig i el juny. També hi ha plantes que són més d’ombra i fan unes floracions precioses, com les azalees, les hortènsies, les gardènies i les camèlies.

 I a la botiga, quines plantes soleu vendre més durant aquesta temporada?

Nosaltres tenim propostes de plantes per a terrasses assolellades, a l’ombra i plantes d’interior també. Aquestes últimes no tenen problemes de calor i viuen fantàsticament tot l’any. Aquestes plantes, recomanem no posar-les on els afecti directament l’aire condicionat. S’han de col·locar en llocs frescos que no rebin aire directament. Respecte a la pregunta, sempre venem moltes plantes, fins i tot al mes d’agost, perquè és temps de regals. Per exemple, amb Santa Maria i l’època d’altres sants, les persones ens compren plantes i rams per a regals. Llavors, sempre tenim la botiga plena de preciositats. Les plantes que més se solen vendre per a fer un regal són les més coquetes, les que porten flor, com les orquídies. Si la persona ve a comprar plantes per a ella mateixa, nosaltres li aconsellem quina li pot anar millor. Hem de tenir de tot per poder donar aquest servei al client i que tingui un bon ventall.

Les persones que venen a comprar aquí, solen venir per fer un regal a algú, o per fer-se’l a elles mateixes?

El client que ve a comprar plantes sap com n’és de maco el món de les plantes i el benefici que té tenir-ne a casa, ja que transmeten una frescor, un ambient natural i verd que et dona molta pau. Tenir plantes naturals al teu voltant és terapèutic. Molts clients que venen a comprar plantes per a regalar, també se’n compren per a ells mateixos.

A banda de plantes, també es regalen rams durant aquesta temporada?

I tant, fins i tot, aquest mes d’agost estem veient que hi ha més casaments que mai. L’agost mai ha sigut un mes de molts casaments, però enguany sí. Tenim de tot per a fer rams també, en fem de diferents colors, campistes, alegres… A més, molta gent jove ve a comprar flors. Cada dia més. Gent joveneta i nois i noies de totes les edats. S’està posant de moda entre els joves regalar rams de flors.

Veneu rams de flors i plantes. Oferiu altres serveis? 

Sí, nosaltres també tenim articles de regal macos i originals. Tenim flors artificials i fem centres muntats. A banda, tenim gerros molt macos i articles per a perfumar la casa i per a arreglar-la també. Tenim moltes coses coquetes per emportar-se com a regal en viatges també.

To Top