Com si fóssim el desorientat personatge d’Owen Wilson al film “Midnight in Paris” (de Woody Allen), qui no desitjaria tornar a casa en la mitjanit i traslladar-nos d’època. Potser a la terrassa d’un cafè parisenc de finals de segle XIX i un aire de “belle époque”. Vaja, al quadre “Terrassa de cafè de nit” que Vincent van Gogh va pintar l’any 1888. I alçar la mirada i observar un cel estrellat, de puntetes tan intens que recordin els efímers Perseids.
Tenim dues notícies. La dolenta és que no podem retrocedir en el temps. La bona és que els propers dies arriben els moments òptims per veure les llàgrimes de Sant Llorenç. Així que poseu attrezzo al vostre pati o terrassa i contempleu el cel estrellat.
El cel serè i descobert de l’agost fa presagiar que les llàgrimes de Sant Llorenç -també anomenades la pluja de meteors dels Perseids– seran ben visibles enguany. A més, la lluna es trobarà en quart creixent i no complicarà gaire l’observació.
De fet, els experts asseguren que les matinades més adequades per fer observacions seran les de diumenge a dilluns i la de dilluns a dimarts. Serà llavors quan es vegin uns 100 meteors per hora. Ara bé, cal que es miri cap al nord-est.
Llàgrimes de Sant Llorenç
S’anomenen Perseids perquè aquesta pluja té el radiant o punt d’on sembla que surtin els meteors, està a la constel·lació de Perseu. El fenomen passa perquè durant les hores en què hi ha la pluja de meteors la Terra escombra les restes que deixa al seu pas la cua del cometa Swift-Tuttle. La velocitat relativa entre la Terra i les partícules de pols que ha deixat el cometa és d’uns 59 km/segon, per la qual cosa es cremen a les capes altes de l’atmosfera i les veiem.
A més a més, ara a l’estiu també es poden fer observacions de planetes, com ara Saturn, que està en Aquari. Tanmateix, serà a finals d’agost quan millor es vegi. De fet, el dia 27 d’agost passa per l’oposició, és a dir, estarà a la mínima distància sobre la terra i -per tant- mostrarà la màxima brillantor. Un altre element a contemplar a l’agost és la Via Làctia.
Contaminació lumínica
Un dels inconvenients és la contaminació lumínica (la llum artificial que es projecta a la nit per l’ésser humà).
A la comarca, les principals fonts d’emissions són els fanals dels carrers, els llums de la C-58 i altres carreteres, els focus de complexos com camps de futbol i polígons industrials, i els de l’aeròdrom.
D’aurores boreals a Starlink
Realment, els darrers temps han estat curiosos pel que fa al cel. Aquesta primavera, per exemple, es va poder veure des de terrassa unes aurores boreals, tot just un parell de dies abans de la Fira Modernista. A més, és cada cop més habitual veure passar coets Starlink, fletats per Space X (de l’empresa Tesla i Elon Musk).