Plaça del Mestre Serrat
Districtes: 5
Barris: Sant Pere i Sant Pere Nord
Longitud: 118 metres
Codi postal: 08225
Numeració: Senars, del 3 al 15 i parells, del 4 al 14
Per qui no l’hagi trepitjat, Sant Joan de les Abadesses és un municipi que val la pena visitar. No té a veure, però ja posats, si s’està per la zona, també és recomanable endinsar-se pels carrers de Camprodon. Són dues poblacions que no tenen molt a veure amb la nostra ciutat, però una de les dues sí que té relació directa amb Ramon Serrat i Fajula, que té aquí una plaça dedicada.
Nascut, doncs, a Sant Joan de les Abadesses l’any 1883 (a altres ressenyes també se li atorga l’any 1881), aquest músic i compositor va estudiar solfeig i també va aprendre instruments com el piano i el violí. Va establir-se a diversos llocs, com Ribes de Freser, Olot, Ripoll o Granollers, formant part de cobles existents o que ell mateix fundava.
Fins que, l’any 1925, guanya per oposicions el càrrec de director de l’Escola de Música de Terrassa, la qual cosa, com és evident, promou el seu trasllat a la nostra ciutat. Un any després de la seva arribada, Serrat va entrar a la Cobla Orquestra Terrassa i també va formar la Banda Municipal, de la qual va ser-ne el director fins a la seva mort, que va ser l’any 1944. A més, va participar i col·laborar amb altres entitats terrassenques.
Amb el pas dels anys
L’any 1949, i com a Maestro Serrat, el consistori de llavors li va atorgar aquest indret com a plaça. Va ser amb el pas dels anys quan es va catalanitzar el nom i va passar a ser la plaça del Mestre Serrat. Però, abans, des del 19 de febrer de 1936, aquesta plaça estava dedicada a Lluís Bello, un escriptor, periodista i pedagog nascut a Alba de Tormes, província de Salamanca, tot i que en algunes informacions s’escriu Lluís Belló, amb accent, que fou un futbolista aragonès.
Bello, entre altres factivitats, també va ser diputat a les Corts durant la República. Belló va jugar de centrecampista en el Real Zaragoza i es va retirar en el Pontevedra CF, l’any 1969.