Terrassa

Esforços del comerç local per treure profit de les rebaixes en un món digital

La temporada de descomptes d’estiu presenta un balanç desigual a Terrassa. Els comerciants del Centre reporten un inici positiu, mentre que la competència de les grans cadenes i el comerç electrònic complica una mica més les vendes a alguns barris

A finals de juny, molts establiments de la ciutat van iniciar la temporada de rebaixes d’estiu, que s’allargaran fins a finals d’agost o inicis de setembre / nebridi aróztegui

Les rebaixes d’estiu són un moment crucial per als comerços de proximitat de Terrassa, que intenten fer front a una competència cada vegada major tant de les grans cadenes com del comerç electrònic. A mesura que les vendes en línia continuen creixent i les grans cadenes avancen les seves rebaixes, els comerciants locals es veuen obligats a adaptar les seves estratègies per mantenir-se atractius per als consumidors. Enguany, les rebaixes han estat marcades per un inici lent, sobretot pel que fa a la moda, a causa de la calor tardana, que ha afectat la demanda de roba d’estiu.

El balanç de la temporada de descomptes és desigual segons la zona. Els comerços del Centre de Terrassa han tingut un inici de temporada més satisfactori. “La primera quinzena de juliol va ser positiva. És quan la majoria de gent ha fet les compres d’estiu. En canvi, la segona quinzena va ser més fluixa, però correcte”, explica el president de TerrassaCentre, Xavi Linares.

En la mateixa línia, la propietària de Pupils Kids, Marisol Gómez, afirma que “la venda va ser bona durant la primera quinzena de juliol. La segona, ha estat més fluixeta, i ara a l’agost ja ha baixat bastant”. És per això que en aquest establiment de roba infantil situat al carrer de la Font Vella ja han començat a oferir noves col·leccions. En aquest sentit, Gómez indica que “moltes famílies ja pensen en la tornada a l’escola i estan funcionant bé”.

Un balanç molt similar fa Assumpta Ortiz, propietària d’Assumpta, una botiga de roba de punt de marques locals al centre de la ciutat. “El balanç de l’inici de les rebaixes és positiu. Durant la segona setmana de juliol, ja es notava que la gent començava a marxar de vacances, però malgrat això va ser correcte. Les vendes s’han mantingut en la mateixa línia que l’any passat”, subratlla Ortiz.

D’altra banda, als barris la situació és més complicada. Segons el president de Som Sant Pere Nord (associació de comerciants del barri), “el balanç de les rebaixes d’estiu és negatiu. Ha tingut menys repercussió que altres anys”.

L’auge del comerç electrònic és un dels factors clau en el canvi d’hàbits dels consumidors. Cada cop més persones, sobretot joves, opten per comprar en línia per la comoditat que ofereix, cosa que suposa un repte significatiu per al comerç de proximitat. Escutia reconeix que “han canviat molt els hàbits de compra. Cada cop la gent compra més en línia, i en aquest sentit ens hem de posar les piles, ja sigui amb mètodes nous per fidelitzar clients o oferint altres experiències”. Malgrat els avantatges del comerç en línia, també presenta inconvenients per als clients. Com assenyala Escutia “en el cas de la moda, les peces de roba potser són més econòmiques, però no te les pots provar i potser el que t’arriba ho has de retornar”.

Com ha afectat el clima?

Un altre factor que ha influït en la temporada de rebaixes d’estiu és el clima. La calor tardana ha endarrerit les compres, afectant sobretot les vendes al juny. Així mateix, Xavi Linares explica que “l’any passat es va avançar la calor i, les compres d’estiu, sobretot pel que fa a la moda, es van avançar perquè anem al remolc de les temperatures. Enguany, les altes temperatures han arribat més tard, cosa que ha provocat menys vendes al juny”.

“Ens hem d’anar adaptant”

L’Agència Catalana de Consum estipula dos períodes de rebaixes a l’any: un a l’hivern i un altre a l’estiu. Tot i això, els comerços tenen llibertat per adaptar-se com vulguin a la temporada de descomptes. Les grans cadenes acostumen a avançar les rebaixes a finals de juny, i això provoca que els comerços locals també hagin de fer el mateix. Respecte a això, el president de TerrassaCentre, Xavi Linares, manifesta: “Nosaltres demanem que hi hagi una regulació, perquè s’ha de posar ordre a tot això. Afortunadament, al Centre tenim mil gremis diferents”. Mentrestant, el president de Som Sant Pere Nord, David Escutia, expressa: “Ens hem d’adaptar i buscar noves maneres de competir contra les grans cadenes”.

Esforços del comerç local per treure profit de les rebaixes en un món digital
To Top