Terrassa

El repunt de covid d’estiu ja està sufocat

Si bé el juliol es van multiplicar els casos de covid i es van duplicar els ingressos al CST, ara s’ha reduït la taxa d’incidència, amb només 17 pacients ingressats per covid

Encara que els anys de pandèmia ens quedin molt lluny i ja no recordem -per sort- com els termes mascareta, test d’antígens o confinament formaven part del nostre dia a dia… La covid continua existint.

De fet, durant el passat juliol, la taxa de diagnòstics va experimentar un pic a nivell català, que també es va fer notar a Terrassa, i que s’ha revertit durant els primers dies d’agost. El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) va experimentar un increment important de pacients ingressats, concretament es va passar de 20 ingressos al mes de juny a 46 al mes de juliol. Pel que fa al mes d’agost, la xifra s’ha reduït considerablement, amb 12 pacients ingressats en tots els dispositius CST amb un diagnòstic de covid. Les dades de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) són encara més esperançadores, amb només 5 pacients hospitalitzats (i cap d’ells en estat crític).

Un inici juliol contagiós

La covid s’ha fet notar a Catalunya durant les darreres setmanes, arribant fins als 32.848 casos d’infeccions respiratòries agudes (IRA) durant la primera part de juliol, dels quals un 51,3% corresponien a casos de SARS-CoV-2.

Aquest patró es va reproduir també a l’àrea sanitària de Barcelona Metropolitana Nord (de la qual forma part el Vallès Occidental), on es van diagnosticar 9.154 casos d’IRA, dels quals un 60% eren de covid. Una situació que també es va fer notar a les farmàcies: “Nosaltres l’hem viscut amb tranquil·litat, tot i que s’ha incrementat considerablement la venda de test d’antígens, però res alarmant. La gent ha normalitzat la covid”, explica el coordinador de farmàcies a Terrassa, Joan Brugueras. El repunt de casos ve acompanyat d’una nova variant, denominada FLiRT: “És una variant molt contagiosa i cal anar amb compte, però és veritat que els símptomes són molt més lleus respecte a altres subgrups”, exposa Brugueras.

Ara, durant la setmana epidemiològica 31, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) a Catalunya ha registrat un important descens, probablement relacionat amb l’inici del període de vacances estival. La taxa d’IRA és de 296 afectats per 100.000 habitants, i s’han registrat 23.719 casos d’IRA.

La distribució de virus mostra el SARS-CoV-2 com el més predominant, representa el 34% de les mostres, seguit del rinovirus (8,9%) i del para-influenza (5,1%). Això es reprodueix entre la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren que és el virus més circulant (20%), seguit de l’adenovirus (4,6%).

I els símptomes?

La simptomatologia de la covid és més lleu i molts contagis no es diagnostiquen. “Els símptomes s’assemblen molt a un refredat comú, es pot experimentar fatiga muscular, mal de coll, febre i tos”, assegura Brugueras. En cas de donar un resultat positiu a un test d’antígens, “es recomana visitar un centre sanitari si tenim febre alta o problemes respiratoris”. El coordinador assegura que “sempre s’ha d’anar amb compte, cal prevenir els contagis i evitar el contacte si sospitem que algú pot estar malalt”.

El repunt de covid d’estiu ja està sufocat
To Top