Terrassa

Més de 250 animals a la protectora, en espera d’adopció

El període vacacional ve acompanyat d’un increment d’abandonaments d’animals de companyia. Com a ciutadans, podem denunciar situacions que posin en risc la integritat dels animals i els podem salvar prenent la decisió d’adoptar

Els animals de companyia actualment són un membre més a les famílies. Pels seus propietaris, el seu benestar és una absoluta prioritat. Aquesta obligació s’estén també durant l’estiu, un període en què la majoria de la ciutadania aprofita per desconnectar de la rutina marxant de vacances. Un desig que, de vegades, és difícil de compaginar amb la tinença d’un animal. Les institucions, associacions de benestar animal i protectores aprofiten aquesta època de l’any per fer una crida a la responsabilitat social i a l’empatia per evitar, d’una banda, els abandonaments, i d’altra, per impulsar l’adopció dels gossos i gats del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD), que actualment en són més de 250, i que necessiten urgentment un nou propietari que se’n faci càrrec d’ells.

Abandonaments durant l’estiu

El període vacacional és un dels més intensos de l’any quant a abandonament animal. Gossos lligats a tanques, corrents pel camp sense amo o dormint al carrer són estampes recurrents durant l’estiu, una situació que cada cop es denuncia més a través de xarxes socials. Aquest dimarts el regidor de Benestar Animal, Noel Duque, publicava al seu compte d’Instagram una fotografia d’un gos abandonat a Terrassa: “El canvi de les circumstàncies personals, els problemes de comportament o el fet de marxar de vacances no són causes justificades per abandonar un ésser viu. Són excuses i caretes davant un acte de crueltat que hauria de ser absolutament impensable”, sentenciava.

Actualment, el marc legal i normatiu és molt explícit amb relació amb les obligacions i a les prohibicions de les persones responsables dels animals de companyia. La principal obligació que s’estableix és l’obligatorietat de mantenir permanentment localitzat i identificat a l’animal, no només a través del xip obligatori, sinó que es recomana que porti una placa amb el nom i telèfon de la persona propietària, per facilitar un contacte si l’animal s’escapa o es perd. Una mesura que permet localitzar fàcilment als propietaris dels animals en cas d’haver-lo abandonat. Com a ciutadans, hem de saber que si trobem un animal abandonat o perdut, cal trucar a la Policia Municipal o al Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) per tal que pugui portar-lo al centre d’atenció d’animals domèstics.

L’estiu també comporta un increment d’entrada d’animals a protectores: “En els darrers anys, el període abans de vacances implica un lleuger augment d’entrada de gossos al CAAD i una lleugera disminució de les sortides. En relació amb els gats l’entrada és més pronunciada, però alhora també hi ha un lleuger augment en relació amb les sortides”, explica Àlex Monfort, director de serveis d’Infància, Famílies, Joventut i Gent Gran. Des de l’Ajuntament de Terrassa viuen amb patiment aquesta època de l’any: “No només ens preocupen les situacions d’abandonament que es poden produir de cara a l’estiu, també ens preocupen els riscos i conseqüències que poden comportar les elevades temperatures o altres aspectes relacionats amb la calor”, explica el director. L’Ajuntament fa una crida a l’adopció d’animals del CAAD a través de la projecció d’un vídeo amb imatges dels animals, sota el lema “Vols ajudar-nos”, que s’emetrà prèviament a cada pel·lícula. El regidor de Benestar Animal exposava que “aquesta iniciativa vol contribuir a la gran tasca que realitzen durant l’any tots els voluntaris i voluntàries que dediquen el seu temps i esforç a sensibilitzar i incentivar les adopcions”.

Puc tenir un gos al balcó?

Una imatge comuna durant l’estiu és veure animals durant tot el dia a l’exterior, sota el sol. Potser aquesta estampa ens genera incomoditat, però acostumem a seguir el nostre camí, donant per fet que aquesta situació no és prou greu per a ser denunciable. Doncs, hem de saber que estem equivocats. Existeix un marc legal explícit amb relació a les obligacions i prohibicions de les persones responsables dels animals de companyia. Davant les altes temperatures, està totalment prohibit mantenir de forma habitual gossos i gats en terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis i patis.

Aquest article legal especifica que també s’han d’adoptar mesures com utilitzar estades que protegeixin els animals de les inclemències del temps i evitar la seva exposició directa a la radiació solar. Si som testimonis d’una d’aquestes situacions, que posa en risc la integritat de l’animal, hem de saber que existeix un Protocol d’actuació de maltractament animal que estableix com s’ha d’actuar i el procediment a seguir. Si la situació no és urgent, podem contactar amb el Servei de Benestar Animal. Si la situació requereix una actuació immediata, s’ha de comunicar a la Policia Municipal, sigui de forma presencial o per telèfon. La intervenció dels serveis dependrà de la possibilitat d’accés a l’animal i del resultat de la valoració que es faci de la situació. Si és greu, el cas es deriva al Jutjat.

Què puc fer amb el meu animal?

Si volem marxar de vacances durant l’estiu i tenim un animal a càrrec nostre, tenim diverses opcions per poder gaudir i alhora garantir el seu gaudi. La primera alternativa seria planificar les vacances tenint en compte l’animal i portar-lo de viatge. Existeixen molts centres vacacionals que admeten animals de companyia, siguin càmpings, hotels o cases rurals. Aquesta possibilitat permet que la família estigui al complet en un entorn diferent, un record inoblidable que afavorirà al fet que l’animal estigui en les millors condicions possibles.

Si, per contra, no ens podem emportar l’animal de viatge, per la destinació o el mitjà de transport que utilitzem, tenim altres formes de poder afrontar la situació. Podem optar per contactar amb residències que se’n poden fer càrrec de l’animal durant estances curtes (menys de 30 dies) o llargues, segons les necessitats del propietari. També existeixen diverses iniciatives a Internet en què s’anuncien persones disposades a cuidar animals per una tarifa diària que oscil·la entre els 14 i els 21 euros. Podem escollir entre diferents perfils i decidir-nos segons la ubicació o les valoracions d’altres usuaris.

Finalment, una altra opció seria valorar que algú proper i responsable es faci càrrec de la cura de l’animal durant els dies que duri el nostre viatge. En cap cas una alternativa seria deixar sense supervisió l’animal de companyia durant més de tres dies consecutius, un període que es redueix a les 24 hores consecutives en el cas de l’espècie canina.

Què fas amb el teu animal?

Laura Pérez i Pipo, 54 i 12 anys

“La nostra idea és marxar a finals d’agost, una setmana com a molt, encara no tenim res reservat. La idea és que en Pipo es quedi amb la meva filla durant aquells dies, i si ella en algun cas no pogués, l’emportaríem amb nosaltres, agafaríem un càmping a la muntanya per fer excursions amb ella”.

Glòria Cuderling i Ada, 38 anys i 8 mesos

“Enguany no marxem de vacances a causa dels horaris de la feina, però si sorgís una escapada, la primera opció és portar-la amb nosaltres i adaptar el pla que fem. Això en realitat és el que més ens agrada, ho preferim abans que deixar-la amb un familiar o a algun lloc especialitzat”.

Alfred Gómez, Rita i Caramelo, 59, 5 i 10 anys

“Aquest any marxem de vacances i ells venen amb nosaltres, mai he contemplat deixar-los amb algú ni a un centre, perquè ja busco allotjaments en què acceptin els gossos i puguin acompanyar-nos. A més, tenim una casa a un poble i ells també venen amb nosaltres”.

Antonio García, Vikingo i Berlín, 57, 3 anys i 7 mesos

“M’han proposat anar a un càmping, però no hi aniré perquè no accepten gossos, no vull deixar-los a casa. Sí que podria optar per pagar algú que el cuidés, però no vull, el que m,’agrada és que m’acompanyin, i més ara que fa només tres setmanes que he adoptat al Berlín de la protectora”.

Vídeos al cinema per animar a les adopcions de gossos i gats

Més de 250 animals a la protectora, en espera d’adopció
To Top