Terrassa

Una pluja que va superar expectatives

En total, van caure més de 30 litres per metre quadrat en poc més d’una hora, el que acostuma a ploure en un tot un mes d’agost

El passat divendres, al voltant de les 18.30 hores de la tarda, es va produir un canvi de climatologia fora de sèrie. El cel es va ennegrir i van començar a caure les primeres gotes de pluja a la ciutat, en un principi de manera febre, però amb el pas dels minuts, la intensitat de la pluja, sumada al vent i els trons, van crear una forta tempesta. Al migdia, l’alcaldessa accidental de Terrassa, Maise Balcells, ja havia activat el Pla d’Emergència Municipal en fase d’alerta davant el risc d’inundació.

La intensitat de la precipitació que va superar totes les expectatives. En total, van caure més de 30 litres per metre quadrat en poc més d’una hora. Segons el meteoròleg Marc Silvestre, “en aquesta tempesta va caure tot el que plou en un mes normal d’agost”. Tot i la forta tempesta, encara estem dins del que indica la mitjana climàtica, i només es superarà “si tenim un altre episodi similar”.

Tot i això, cal destacar que no va ser una situació fora de sèrie: “Per la quantitat d’aigua que va caure, no podem parlar d’una situació excepcional. Si n’haguessin caigut 80 o 100 litres, llavors seria diferent”. I és que, en termes generals, el mes d’agost no acostuma a arribar acompanyat de precipitacions. De fet, si consultem registres, durant el mes d’agost del 2023 la pluja no va arribar a Terrassa més que de forma puntual i descarregant de forma lleugera, poc més de 3 litres per metre quadrat. Això converteix l’episodi de dissabte en un fenomen poc vist en els darrers anys.
Silvestre considera que “no ha de treure mèrit al que vam viure, va ser una tempesta molt activa i violenta que va fer diana a Terrassa”. Però creu que “durant l’estiu aquestes coses passen”.

La pluja a la resta del Vallès

L’episodi es va viure a una gran part del territori català, i Terrassa es va posicionar com la quarta ciutat que va rebre una major quantitat de pluja, només superada per Castellbisbal (35 litres), Sant Salvador de Guardiola (43 litres) i el Pantà de Sau (49 litres). El clima va portar incidències. El telèfon d’emergències CAT112 va rebre 759 trucades per 500 incidents. La majoria han estat al Vallès Occidental, amb 219 trucades.

Una pluja que va superar expectatives
To Top