Terrassa

Atenen 175 casos de violència sexual en infants

El centre Barnahus de Terrassa és el segon de Catalunya en casos atesos des de principis d’any

El centre Barnahus de Terrassa situat a l’edifici del Vapor Gran de forma provisional / nebridi aróztegui

El Barnahus de Terrassa és el segon de Catalunya que ha atès més casos de violència sexual a infants i adolescents. El centre terrassenc ha tractat 175 casos , una xifra que només ha superat Barcelona (226). Són dades del 2024 fetes públiques pel Departament de Drets Socials a través dels centres que ja han entrat en funcionament arreu de Catalunya. En total , xarxa de centres Barnahus ha atès 1.450 casos (6 al dia) i s’estima que es pot arribar als 3.600 en un any.

Barnahus, el centre per a infants i adolescents del Vallès Occidental víctimes d’abús sexual es va inaugurar el febrer passat. L’equipament ocupa un espai provisional a l’edifici del Vapor Gran, al centre de la ciutat, a l’espera de l’edificació d’un nou i definitiu centre a la zona olímpica, al costat del Terrassasports. La conselleria invertirà 1,3 milions d’euros en la construcció del nou edifici, que es finançarà amb fons Next Generation i que s’espera que entri en funcionament l’any 2026.

Drets Socials destaca que les xifres mostren que el servei compleix amb un doble objectiu: l’acompanyament integral de les víctimes i la detecció de casos d’abusos sexuals. Ara com ara hi ha una desena de centres en funcionament i al setembre es posarà en marxa un altre centre Barnahus al Prat de Llobregat.

Drets Socials treballa en l’avaluació del projecte Barnahus a diferents nivells. Al setembre, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) presentaran un estudi sobre l’impacte del model en el funcionament del sistema penal. Els resultats preliminars mostren que, quan intervé el servei, s’escurça el temps que dura el procediment legal, hi ha un increment de sentències condemnatòries i es produeix una reducció de la taxa de sobreseïment en casos d’agressions sexuals a infants i adolescents.

To Top