Terrassa

Examen a les àrees exprés de Terrassa: un aprovat

El model s’estén i veïns i comerciants en demanen millores

Vehicle a l'àrea exprés de la rambla de Francesc Macià / ALBERTO TALLÓN

L’Ajuntament de Terrassa i comerciants distribueixen discos horaris d’autoregulació per als usuaris de les àrees d’estacionament exprés, de franc però en temps determinat. El model s’estén i el balanç general sembla satisfactori. En parlem amb agents implicats.

La primera prova pilot es va posar en marxa la primavera del 2016. L’Ajuntament implantava una cinquantena d’àrees exprés un nou sistema d’estacionament per espai limitat, gratuït, en sectors d’especial activitat comercial. Era com un híbrid de zona blava i zona de càrrega i descàrrega, però de franc, per afavorir l’aparcament de rotació. El següent pas per consolidar aquesta aposta es va fer fa tres anys, el juliol del 2021, a l’avinguda de Béjar, amb 86 places en una quinzena d’àrees. I el novembre del 2022, un pas més, amb 56 places a la rambla de Francesc Macià. Funcionen? Sembla que sí.

“Per al petit comerç, aquestes àrees suposen oxigen”. Carles de la Torre, responsable de l’estanc situat a l’avinguda de Béjar, al tram corresponent a Poble Nou-Zona Esportiva, ho té clar. Malgrat les deficiències que encara arrossega el sistema, com la falta de manteniment d’una àrea, aquesta de Béjar, que en alguns trams manca ja de la senyalització horitzontal, el balanç de l’ús del model és molt satisfactori: “Abans de la seva implantació li ho vam dir a l’alcalde, Jordi Ballart: la zona blava o l’aparcament lliure ens matava. Per exemple, en el segon cas, un camió podia estar aparcat aquí durant una setmana”. La fórmula de rotació exprés funciona, no al 100%, però funciona, segons els comerciants: “Els dimecres, per la proximitat amb el mercat ambulant, no del tot, però la resta de la setmana els usuaris acostumen a respectar-la”, assenyala De la Torre. Això sí, troba a faltar “més control per part de la Policia Municipal. No demanem que es piqui als conductors, però sí que es doni un cop d’ull, un control encara que sigui esporàdic”.

Disc de control horari d’establiments situats a l’avinguda de Béjar / ALBERTO TALLÓN

L’Ajuntament, amb la col·laboració d’algunes associacions de comerciants, ha repartit aquest estiu 4.000 discos horaris de control, però l’estanc De la Torre i la fruiteria Terrassafruits ja van elaborar pel seu compte uns 5.000 quan es va posar en marxa el projecte tres anys enrere. Encara els queden diverses capses de cartró plenes d’aquests discos per a la utilització de les zones d’estacionament gratuït amb limitació de temps. Si no disposen d’aquests elements, els usuaris han de deixar apuntat en un paper, visible en el quadre de comandament o un altre lloc, l’hora a la qual han aparcat en el sector.

“Si les administracions públiques com l’Ajuntament es vanaglorien d’ajudar al petit comerç, han de fer-ho amb mesures així, i consolidar-les. Si no, els clients marxen a grans superfícies en les quals l’estacionament el tenen assegurat, on ho tenen tot”, apunta el comerciant.

Un tabú i un tap

I els veïns estan igual de satisfets? “També estan d’acord amb aquest sistema, perquè a la nit la zona queda lliure i s’hi pot estacionar”, diu Carles de la Torre. Cesáreo Avellaneda, president de l’associació veïnal de Poble Nou-Zona Esportiva, ho corrobora: “És beneficiosa per a tots, Amb la implantació d’aquesta àrea es va trencar un tabú i un tap de vehicles que col·lapsaven el trànsit en direcció a la rotonda de l’avinguda de Béjar amb la carretera de Matadepera. Posaven les llums d’emergència en el vehicle i marxaven”. Aquests comportaments no han desaparegut del tot, però sí que han minvat de manera considerable, destaca Avellaneda, “i ja ningú protesta perquè s’hagi perdut un carril de circulació amb l’àrea exprés, o pel fet que aquesta àrea arribi pràcticament fins a la rotonda”.

Cartell d’una de les zones d’aparcament / ALBERTO TALLÓN

De Poble Nou-Zona Esportiva als polígons d’Els Bellots i Santa Margarida, fins i tot a l’Antic Poble de Sant Pere i Guadalhorce, a Terrassa hi ha 157 àrees exprés de dimensions diverses, repartides per 28 barris. A banda de possibles disfuncions, l’Ajuntament considera aquesta fórmula “de gran ajuda a l’hora de millorar la rotació de vehicles en zones comercials”, en paraules de Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori. El mateix regidor va participar el 18 de juliol en el repartiment de discos horaris a l’avinguda de Béjar.

Què són les àrees exprés

Les àrees exprés són zones d’estacionament gratuïtes amb temps limitat d’ús en un horari determinat, fora del qual l’estacionament és lliure. Per exemple, a les nits. Els horaris a aplicar poden variar d’una zona a una altra. Segons subratlla l’Ajuntament, l’objectiu d’aquest sistema és “facilitar l’estacionament de curta durada en llocs d’alta demanda d’aquest tipus d’aparcament”, com ara els voltants de farmàcies, forns de pa i altres establiments. És obligatori deixar al vehicle, ben visible, un comprovant de l’hora d’arribada. Els barris amb més espais d’aquest tipus són Sant Pere Nord, Poble Nou-Zona Esportiva, Pla del Bon Aire i Can Roca, però fins i tot n’hi ha a les Fonts i a Can Tusell. També a Ègara.

Sí, la policia pot multar-te

El dubte és recurrent: “Si és de franc, per això no em multaran”. Doncs sí, a les àrees d’estacionament exprés també es pot multar (i es multa) als titulars de vehicles per passar-se del temps indicat al disc o al paper manufacturat. Com ha apuntat l’Ajuntament diverses vegades, que les àrees exprés siguin gratuïtes no eximeix del compliment de les limitacions horàries, diferents segons les zones. La setmana passada, sense anar més lluny, agents de la Policia Municipal van interposar multes a la rambla de Francesc Macià. La sanció és de 80 euros en aquest tram, en el qual el temps màxim d’aparcament és de 30 minuts. Segons informacions veïnals, el cos local va obrir expedients sancionadors a una dotzena de vehicles en una sola jornada.

El cas de la rambla de Francesc Macià

El part no va ser fàcil a la rambla de Francesc Macià. L’associació veïnal (AV) de Sant Pere Nord advocava anys enrere per la zona taronja per resoldre el problema d’aparcament de rotació en aquesta via. A Rubí existeixen aquests trams des de fa tres anys i mig. Es tracta d’àrees en les quals es permet estacionar de manera gratuïta durant 90 minuts de 9 a 13.30 hores, i de 16.30 a 20.30, de dilluns a dissabte, i els usuaris les poden utilitzar mitjançant una aplicació de mòbil. “La proposta no va quallar, i els veïns érem contraris a la zona blava. Volíem afavorir la mobilitat i la rotació però no a costa de veïns ni de comerços”, recorda Emiliano Martínez, president de l’AV.

Tram de zona taronja a Rubí

L’Ajuntament projectava àrees exprés a la rambla i l’entitat veïnal va negociar-ne la implantació: “Vam optar per instal·lar-la només a la vorera sud”, afegeix Martínez. L’àrea exprés a Francesc Macià es va posar en marxa el 22 de novembre del 2022. “Teníem dubtes i és cert que va despertar recels, però ja no ens arriben queixes i creiem que la fórmula és funcional. Existeix una forta autoregulació, però necessitem discos horaris, que han trigat a arribar. I cal una campanya informativa decidida. Seguim pendents de l’evolució del model”, diu el president veïnal.

To Top