Els equips BCN eMotorsport, Dynamics UPC Manresa, eTech Racing, Nova Racing Team i Eco-Racing de Terrassa, tots ells de la UPC, recorren Europa aquest estiu per competir a la Formula Student amb els prototips que han desenvolupat al llarg del curs.
La Formula Student és el major esdeveniment automobilístic del món universitari, que reuneix equips d’estudiants d’enginyeria d’arreu del món per competir amb els seus monoplaces en diferents categories. Enguany, estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) tornen a recórrer Europa per competir als circuits dels Països Baixos, Àustria, Espanya, Alemanya, Croàcia i Itàlia. Aquesta competició anual “té l’objectiu de promoure l’excel·lència i la innovació en el camp de l’enginyeria i l’automoció i cada any la UPC és una de les entitats amb més equips participants”, destaca la universitat. Aquest any 2024 hi participen cinc equips dels diferents centres docents.
Eco-Racing millora el control
L’ecoRD 2024, el bòlid de l’equip Eco-Racing de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial Aeroespacial Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), incorpora un nou disseny als seus alerons davanter i lateral per millorar el control de l’estela turbulenta que genera el cotxe, cosa que permet reduir la resistència aerodinàmica mantenint el down-force. Pel que fa al sistema de refrigeració, ha tingut un canvi complet per incrementar en un 150 % l’energia dissipada i poder fer front a les altes temperatures del circuit de Barcelona-Catalunya. Finalment, també han optimitzat el laminatge del monocasc, i s’ha reduït el pes un 30 %. El nou model ha competit a Formula Student Netherlands i competirà a Barcelona-Catalunya i a Alemanya.
BCN eMotorsport innova el monocasc
El nou CAT16X de l’equip BCN eMotorsport, format per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (Eiseib) i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (Etsetb), redueix el centre de gravetat a través d’un canvi del laminat base del monocasc i també l’aplicació de parell independent a cada roda (torque vectoring). També estrena un nou paquet aerodinàmic per assolir més acceleracions laterals i un sistema autònom amb algorismes més robustos per acabar totes les proves sense pilot. Aquest nou model competirà als circuits de Barcelona-Catalunya, Àustria i Alemanya.
Dynamics UPC Manresa optimitza
El 19 de juny, l’equip Dynamics UPC Manresa, de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (Epsem), va presentar la 8a versió del seu monoplaça, el DYN-08. Aquesta versió s’ha optimitzat al màxim, buscant el rendiment més gran amb el menor pes possible. Han aconseguit un cotxe de 220 kg de pes, 30 kg menys que la versió anterior. Disposa d’una admissió íntegrament fabricada en fibra de carboni i un sistema de fuita final en alumini, un canvi de marxes que permet fer canvis de 600 a 50 mil·lisegons i 10 cv més gràcies al monocilíndric KTM690. Tots aquests canvis ja han tingut la seva recompensa a la Fórmula Student Netherlands, on han aconseguit la primera posició. També competiran a Barcelona-Catalunya i a Croàcia, on aniran per primer cop.
e-TechRacing, amb motors propis
Enguany, l’equip e-TechRacing, de l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (Eebe), presenta un monoplaça 100 % nou que inclou nous motors elèctrics dissenyats i fabricats pels estudiants. Per adaptar-se als nous motors, han dissenyat tota la mecànica del monoplaça de nou, des del xassís monocasc fins als sistemes de suspensió, transmissió o C3. El nou cotxe competirà a Barcelona-Catalunya i a Itàlia.
Nova Racing Team, més aerodinàmica
El Nova Racing Team, de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (Epsevg), presenta el seu GF.40, que incorpora un nou volant amb pantalla integrada, una nova geometria de suspensió, nous sistemes de control del motor, nous alerons davanter i laterals per millorar el flux d’aire, i aleró posterior adaptable que millora l’aerodinàmica. També han ampliat el xassís en les parts posterior i davantera per la nova dinàmica, i han millorat el seient, el capçal i els pedals. Aquest equip participarà en les competicions de Barcelona-Catalunya i Itàlia.
Les motos es preparen per al 2025
Estudiants de la UPC també participaran en la pròxima edició de la MotoStudent, la competició internacional bianual que posa a prova motocicletes dissenyades i fabricades per equips universitaris i que tindrà lloc el mes d’octubre de 2025. Tot i que enguany no hi ha competició, els equips de la UPC ja preparen els nous vehicles.
MotoSpirit Eseiaat
L’equip MotoSpirit de Terrassa, format per estudiants de l’Eseiaat, busca innovar a l’hora de fer la bateria i la caixa de canvis pel seu prototip MSE4. Com a innovacions, els estudiants destaquen el seu sistema de refrigeració per la bateria i l’inversor amb plaques d’aigua.
e-PoweredRacing
Els estudiants de l’Eebe que formen l’equip e-PoweredRacing preparen el seu prototip, la moto ePR04, amb dimensions geomètriques actualitzades, nous materials i cel·les renovades. Confien que la logística d’equip porti a un bon funcionament del prototip.
e-Racing ETSEIB
L’equip e-Racing Etseib, format per una desena d’estudiants de grau i màster d’enginyeria industrial, estan preparant ja el prototip per competir a les curses de MotoStudent. L’equip, que destaca que tots els elements de la moto són de fabricació pròpia, treballa ara per millorar els composites i fer gran part de la motocicleta de fibra, a més d’implementar tecnologies SiC i GaN en els convertidors per fer el prototip més eficient.
Synergy Racing Team Epsem
L’equip de l’Epsem, el Synergy Racing Team EPSEM, competirà amb la SRT-03P, que canvia el xassís de bigues massisses del primer prototip per un de tubular. Aquest és un equip jove que vol establir unes bones bases per poder continuar creixent amb bon ritme.
UPC Vilanova E3-Team
Del nou model E3-25s, els estudiants de l’equip UPC Vilanova E3-Team, de l’Epsevg, destaquen la millora en l’optimització dels sistemes i el nou xassís més curt i lleuger que, combinat amb l’amortidor posterior, confien que millori el pas per les corbes. L’equip també ha dissenyat un nou “battey pack” i ha fet estudis i assajos del convertidor de potència.