Terrassa

Com afrontar la calor entre llibres

L’ambient climatitzat de les biblioteques permet que aquests espais esdevinguin refugis climàtics en plena onada de calor

L’onada de calor ha colpejat Terrassa de ple i ens ha deixat registrades temperatures rècord de fins a 38 graus. Una condició meteorològica extrema que perjudica a tota la ciutadania, però sobretot a aquelles persones que no disposen de sistemes d’aire acondicionat o ventilador a les seves llars, i que es veuen abocades a patir les conseqüències més greus del canvi climàtic, que en alguns casos, poden traduir-se en efectes adversos sobre la seva salut.

En mig d’aquest context d’altres temperatures, és recomanable tenir localitzats els diferents refugis climàtics que ens ofereix la ciutat de Terrassa. Són espais accessibles i que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat a tota la ciutadania. En total disposem de 22 refugis, entre ells hi trobarem boscos, jardins i places. Però per aquells que busquin un ambient més fresc i interior, poden acudir als denominats espais climatitzats. En total, són 13 els edificis oberts a la ciutadania amb aquesta finalitat, una llista que inclou els centres cívics i les biblioteques de la ciutat, tant les de districte, com la de la UPC, i per suposat, la Biblioteca Central.

Un ambient fresc i familiar

Situada al Passeig de les Lletres, la Biblioteca Central de Terrassa (BCT) està oberta al públic de dilluns a dissabte, i esdevé un punt clau durant l’estiu, permetent que la ciutadania pugui allunyar-se de les altes temperatures mentre aprofita el temps per desenvolupar activitats com la lectura de llibres i revistes, l’estudi, el treball o el visionat de sèries i pel·lícules.

Les taules que conformen les diferents sales de la biblioteca acullen a persones de totes les edats, que esdevenen membres habituals durant tot l’any, i que de fet són coneguts entre ells. La biblioteca ha conformat un ambient familiar, tant per aquells que fugen de la calor abrasant de l’exterior com per aquells que fugen de la realitat per desconnectar entre pàgines i obligacions. La biblioteca està oberta a tothom, sense excepcions, com a refugi climàtic i espai de desconnexió, ajudant els ciutadans a fer més fàcil el dia, mentre avancen les hores dels que seran, possiblement, les jornades més caloroses de l’any.

El treballador de la biblioteca assegura que “vam tenir un pic d’assistència durant les setmanes prèvies d’exàmens, però ara també tenim bastant moviment”. Molts dels usuaris, tal com explica l’Alex, visiten diàriament l’espai: “Són molt fidels, posen dia a dia el seu granet de sorra a la biblioteca, generen un ambient molt familiar”.

I és que ofereixen diverses opcions per passar el temps, aptes per tots els gustos: des d’una sala amb premsa diària, pel·lícules i música i un espai infantil fins a la sala principal, que acull la principal col·lecció de llibres, però també disposa d’ordinadors i taules per fer altres activitats, com puzles. “La gent ve perquè els hi agrada, per goig”, assegura el treballador. No es pot oblidar que durant l’estiu, l’assistència també es veu influïda per l’ambient climatitzat, que en plena onada de calor “es nota que hi ha més moviment”.

Qui hi ha a la biblioteca?

Mireia Llorenç

“Des de casa no es pot treballar per la calor”

La sala principal de la biblioteca és un espai de treball. A les taules es poden veure portàtils oberts amb excels, videotrucades i presentacions. Altres no estan en plena jornada laboral, però utilitzen l’estiu per tancar temes pendents i preparar nous projectes que tenen entre mans. És el cas de la Mireia, professora de professió: “Estic de vacances, però aprofito per preparar-me el curs, des d’aquí ho faig molt millor”. La biblioteca és un espai ideal per evocar la concentració, però les altes temperatures influeixen en la decisió d’escollir aquest espai: “A casa no tenim aire acondicionat i fa molta calor, és horrorós, des d’allà no es pot treballar”.

Xavi Rodriguez

“Passo la tarda aquí fins que tanquen”

Amb els apunts sobre la taula i els auriculars posats, el Xavi està instal·lat al pis superior de la biblioteca. Per a molts ja ha quedat enrere el calendari lectiu, però ell s’ha organitzat l’estiu per estudiar: “Estic opositant per ser inspector d’hisenda”. Explica que a casa seva fa molta calor, “i des d’aquí puc estudiar molt millor, és molt més còmode i vinc durant l’estiu”. Això el converteix en un membre habitual de la biblioteca, “passo gairebé tota la tarda fins que tanquen, que és quan ja refresca a l’exterior”. Però no només assisteix per la seva tasca com a estudiant, “aquí s’està bé, no és la biblioteca més propera a casa meva, però és la que més m’agrada”.

Carme Colomer

“Per mi és un espai de desconnexió i tranquil·litat”

Entre pel·lícules, diaris i llibres, la Carme fulleja una coneguda revista d’estil de vida. Aquesta sala és habitual per ella: “Sempre vinc, m’agrada molt llegir, aprofito per passar llargues estones”. Tot i que per ella és una rutina assistir a la biblioteca, “la calor influeix i molt, a casa no tinc aire acondicionat, i abans d’estar al carrer amb aquestes temperatures, és molt millor venir aquí”. La Carme descobreix cada dia històries gràcies a la lectura, “ara mateix per mi no és un refugi climàtic, és un espai de desconnexió, d’estar tranquil·la i de gaudir”. Són molts els ciutadans que, com ella, reserven cada dia un espai a la seva rutina per visitar la biblioteca.

Miquel Armengol

“És un espai per fer el que vulguis, és agradable”

En Miquel ocupa una de les taules de la sala principal, al costat de la finestra. Aprofita les hores de la tarda per submergir-se en la lectura, concretament en un clàssic, “Els germans Karamàzov”, de Dostoievski: “L’he descobert fa poc i m’està encantant”. Està de vacances, però la seva dona encara treballa durant tota la setmana, “mentrestant jo vinc aquí, és un lloc agradable per venir”. Afirma que la biblioteca és un refugi, “no tinc aire acondicionat a casa”, però assegura que “vinc perquè m’agrada, és un espai per fer el que vulguis i estar còmode”. La biblioteca ajuda a fugir de la calor, però també pot ser un espai d’esbarjo durant la temperada d’estiu.

Altres refugis climàtics

Com fugir de la calor al districte 1?
El Parc de Vallparadís és un dels refugis climàtics del centre de la ciutat. Altres espais són la plaça del Doctor Robert, la plaça de Catalunya i els jardins de la Casa Alegre de Sagrera.

Buscant l’ombra al districte 2
Si necessitem descansar de les altes temperatures ens podem refugiar a la plaça de Ca n’Anglada, el parc de Guernika, el bosc de Vilardell o la plaça Frederica Montseny.

Al districte 3, ens refugiem entre natura
El parc de Vallparadís i els jardins Salvador Allende són les zones catalogades com a refugis climàtics en aquesta part de la ciutat.

Fugim de la calor amb bones vistes al districte 4
La calor s’afronta millor bservant la Masia Freixa al parc de Sant Jordi, o podem optar per refugiar-nos al parc Arquitecte Coll i Bacardí, al de la Cogullada o la plaça de la Pau.

I què podem fer al districte 5?
La millor opció és refugiar-nos al parc Nacions Unides Sud, a la plaça Antoni Escudé o al parc del Nord.

Al districte 6, busquem les places
La plaça Federico García Lorca, la de Can Tusell i la Primer de Maig seran les nostres aliades davant les altes temperatures.

Zones naturals al districte 7
En aquesta zona el refugi climàtic el trobarem al parc de la Serra dels Galliners i al parc de les Fonts.

To Top