Terrassa

Aparcaments de bici tancats a Terrassa des de fa més d’un any

Les dues instal·lacions es troben fora de servei i BiTer en demana la reobertura

Aparcament al passeig del Vint-i-dos de Juliol, aquest dimarts / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Els dos aparcaments tancats per a bicis a tocar d’estacions de tren estan fora de servei des de fa més d’un any. La raó, segons l’Ajuntament de Terrassa: tenen “problemes mecànics”. No se sap quan es reobriran.

L’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) ha iniciat una campanya de queixa amb l’enviament de peticions a l’Ajuntament perquè reobri les dues instal·lacions que estan fora de servei des de fa més d’un any: les situades davant de l’estació del Nord, al passeig del Vint-i-dos de Juliol, i davant de la de Ferrocarrils a la rambla d’Ègara. Segons denuncia l’entitat, no té sentit apel·lar a la “intermodalitat” i a la “mobilitat sostenible” si els aparcaments especials per a bicicletes habilitats al costat de les estacions de tren estan tancats sine die.

El servei, implantat en diverses localitats, va ser batejat com TBicibox o TBici, però també rep la denominació popular de BiciTancats. L’aparcament de Terrassa Estació del Nord es va posar en marxa a principis del 2020 a tocar de la sortida corresponent a Ferrocarrils de la Generalitat. L’objectiu “d’aquest servei públic d’aparcament universal i tancat per a bicicletes” era doble, segons l’Ajuntament: “Potenciar la intermodalitat entre tots dos sistemes de transport i incrementar la seguretat en aquest aparcament de llarga durada”. Era un servei inclòs en el Pla de Mobilitat 2016-2021. L’aparcament tenia capacitat per a 50 bicicletes i 10 patinets. Va costar 70.000 euros.

El cos total d’ambdues instal·lacions, condicionades els anys 2019 i 2020, va fregar els 110.000 euros

Un any abans, el maig del 2019, després de problemes tècnics que van retardar-ne l’activació cinc mesos, s’havia inaugurat el primer TBici en el passeig central de la rambla d’Ègara, al costat de les escales d’accés a l’estació Terrassa-Rambla, de Ferrocarrils. Disposava de capacitat per a 14 bicis. La inversió va ser de 39.940 euros.

El servei tampoc està operatiu a la rambla d’Ègara / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“No entenem que l’equip de govern de l’Ajuntament de Terrassa estigui desaprofitant aquesta inversió feta”, declara l’associació d’usuaris de bici. Si, com sembla, l’administració va decidir tancar el servei a causa de la successió de robatoris i actes vandàlics de què era objecte, hauria de ser capaç “de posar els recursos econòmics i de gestió” per reprendre’l “amb la qualitat i seguretat suficients”, afegeix. “Pensem que són del tot necessaris per promoure l’ús de la bicicleta a Terrassa i la intermodalitat amb les línies de transport ferroviari”.

La prohibició de patinets dins dels trens

Aquests aparcaments, a més, tenen més sentit que mai en l’actualitat per la prohibició d’introduir els patinets elèctrics en els trens, afegeix l’associació. Terrassa és l’únic municipi de la Regió Metropolitana de Barcelona “que va enrere en aquestes infraestructures”, denuncia l’entitat. A l’àrea metropolitana hi ha 165 BiciTancats, amb 1.800 places, a 19 localitats. Granollers, per exemple, “disposa de 21 BiciTancats de cinc places, amb un de gran capacitat a l’estació de tren (58 places)”, subratlla BiTer, que fa una crida “a totes les persones afectades per aquesta mesura a fer arribar la seva queixa a l’Ajuntament de Terrassa, per instància o a les xarxes socials oficials de l’Ajuntament i de l’alcalde”.

L’administració municipal informa en la seva web que els TBici “es troben fora de servei”. El govern local ha explicat aquest dimarts al Diari de Terrassa que el tancament obeeix a “problemes mecànics”, i que encara no hi ha data de reobertura.

To Top