Terrassa

Arriben les nits tòrrides a Terrassa

Terrassa ha activat el pla d’emergència en prealerta fins al 31 de juliol degut a les altes temperatures, que s’elevaran fins als 38 graus

/ Nebridi Aróztegui

La calor ha arribat per quedar-se a Catalunya. Si bé les altes temperatures ja s’havien instal·lat al territori català durant els darrers dies, en algunes zones els termòmetres s’han elevat fins als 39°C. Protecció Civil ha activat aquest dilluns el Pla Procicat per calor molt intens a tot el territori fins dimecres 31 de juliol. Un pronòstic que afecta també a Terrassa, que es troba en perill moderat. L’alcalde, Jordi Ballart, ha activat aquest dilluns el pla d’emergència en prealerta per calor intensa, un avís que quedarà vigent des de dimarts a partir de les 14 hores, quan a la ciutat s’esperen temperatures que s’elevaran fins als 38 °C. L’alerta es mantindrà fins a les 20 hores. La calor intensa afectarà a tota Catalunya, especialment a les comarques de l’Empordà i de la Catalunya central, on s’esperen temperatures de fins a 40 °C. També estan en alerta les comarques del prelitoral de Barcelona i Girona, així com la plana de Lleida.

L’alerta es mantindrà també durant les nits de dimarts i dimecres, de 2 a 8 hores de la matinada: “Podríem experimentar la primera nit tòrrida de l’any, superant els 25 °C de temperatura”, assegura el meteoròleg Marc Silvestre. Unes temperatures que es viuran diferent segons els barris: “Al centre les temperatures seran més elevades per la concentració de calor, en canvi, a la perifèria es podrien registrar fins a dos graus menys”, explica el meteoròleg. Aquestes nits tropicals provocaran que durant les primeres hores del matí els termòmetres a Terrassa se situïn entre els 23 i els 25 °C, un fenomen que també es viurà en alguns punts del litoral, però sobretot al sector central de Catalunya.

La primera onada de calor

Aquests dies suposen el tret de sortida a la primera onada de calor del 2024. El llindar per determinar aquest fenomen “es dona quan superem els 26,3 °C durant tres dies seguits, un tret que estarem complint durant aquesta setmana”, afirma Silvestre. El Servei Meteorològic de Catalunya confirma que dimecres s’experimentaran les temperatures més elevades del període, i de cara al dijous hi haurà un lleuger descens dels termòmetres. El meteoròleg afegia que “a partir de dijous baixaran les temperatures i tornarem a la calor canicular, amb temperatures de 32 o 33 °C que s’acostaran a la normalitat dels darrers dies”. Tot i la baixada, les temperatures continuaran sent elevades, i aniran acompanyades d’un pols en suspensió procedent del nord d’Àfrica.

Dins la normalitat?

El meteoròleg Marc Silvestre explica que “de moment aquest estiu és el menys calent dels darrers dos anys”, i així ho demostren les dades: l’any passat per aquestes dates ja havíem patit una primera onada de calor d’onze dies al juny, amb un pic de 34 °C el dia 26. El juliol de 2023 vam viure una segona onada, aquesta llarga, amb els termòmetres per sobre dels 30 °C entre el dia 6 i el dia 25, i amb un pic de 40,1 °C el dia 18 de juliol. L’estiu va tancar amb 61 dies per sobre dels 30 °C i 59 nits tropicals amb els termòmetres per sobre dels 20 °C.

El meteoròleg afirma que “una onada de calor puntual no és estranya durant l’estiu, si n’hi ha més d’una sí que ens hauria de sobtar”. El mateix passa amb les nits tòrrides, “que es produeixi una és un fet comú, però no és normal que esdevingui un fenomen sostingut en el temps”.

To Top