Terrassa

No hi ha vacances: un estiu d’excavadores a Terrassa

Repàs a les obres a la ciutat, aquest any amb preponderància dels ponts

Obres aquest dilluns al pont del Passeig / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Les obres públiques no només són per a l’estiu, però la desacceleració de l’activitat social afavoreix any rere any una concentració d’intervencions que afecten la mobilitat. El 2024, aquesta concentració ha augmentat per la necessitat d’executar projectes amb subvenció europea, amb terminis preceptius. Bona part de Terrassa torna a estar potes enlaire els mesos estivals, aquesta vegada amb preponderància d’intervencions a ponts emblemàtics. Aquest n’és un repàs.

La reforma del pont més antic i una barana eliminada

Qui havia de dir no fa pas tant que la polèmica barana del pont de Sant Pere desapareixeria? Doncs així és. La retirada d’aquest element, instal·lat fa 25 anys i considerat un “nyap” per experts (i per bona part dels terrassencs), és un dels treballs inclosos en la fase actual de la profunda rehabilitació del pont més antic de Terrassa. El viaducte torna a estar tancat al pas de vianants en la seva part superior i així romandrà, en principi, fins el proper mes d’octubre, quan acabi la fase de l’obra que afecta el paviment. La restauració (iniciada al març) prosseguirà, però en altres trams. L’obra, inclosa en els fons Next Generation, ha d’acabar, en principi, al desembre. El pressupost: 1.240.418 euros.

El pont de Sant Pere, ja sense barana / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Al pont de Sant Llorenç calia més que un rentat de cara

És un pont que gairebé sempre ha estat “malalt”. Va ser construït fa més de 40 anys i des de llavors ha experimentat alguns rentats de cara, però tant l’administració municipal com les associacions veïnals de Sant Pere Nord i de Sant Llorenç sabien que era perentòria una acció integral en una passarel·la de gran importància per a la connexió entre aquests dos barris, separats per la riera de les Arenes. Feia anys que el veïnat reclamava una intervenció que, per fi, va començar el passat 17 de juny amb el tall de pas per als vianants. Les obres tindran una durada de tres mesos i mig, amb un cost d’adjudicació de 243.698,73 euros, subvencionat en part pels fons europeus Next Generation. El projecte inclou actuacions per millorar tant l’estat de la passarel·la com les seves rampes d’accés, que presentaven mancances d’accessibilitat.

Passarel·la de Sant Llorenç / ALBERTO TALLÓN

Pont de Montserrat: sis mesos d’obres en una infraestructura cabdal

Las alteracions de trànsit provocades per aquesta obra han estat constants. No és per a menys, tenint en compte la magnitud del projecte en una de les infraestructures amb més rellevància de la ciutat, que salva la riera de les Arenes com a continuïtat de la carretera de Montcada. Les obres, començades el 25 de març, es troben en la seva tercera fase, que es va iniciar al juny i acabarà a l’octubre. En total, si es compleixen les previsions, seran uns sis mesos d’obres que contemplen la reparació d’estructures de formigó, la construcció de noves falques de morter per eliminar l’espai on fan nius els coloms, la instal·lació de pòrtics de limitació de gàlib de pas per evitar rascades i deteriorament en la llosa, la millora del terraplè entre la rotonda de l’accés es al pont i l’avinguda del Vallès i la reurbanització de la carretera. El pressupost frega els 1,2 milions.

Operaris al pont de Montserrat / ALBERTO TALLÓN

Vial de cornisa i nou mirador sota la Seu d’Ègara

Revolució urbanística a l’Antic Poble de Sant Pere. A la rehabilitació del pont se suma l’inici de la urbanització del vial de cornisa entre el carrer de la Rectoria i el de Josep Rigol i Fornaguera, per sota de la Seu d’Ègara. L’Ajuntament va emprendre les obres la setmana passada. El pla (420.245,45 euros), també amb ajudes dels Next Generation, millorarà l’accessibilitat i reforçarà la vianalització entorn la Seu Ègara, a més de reduir l’impacte visual de la rampa existent. Es crearà una circumval·lació i un nou pas entre el recinte i el parc de Vallparadís. Serà com una mena de mirador des de baix.

Vial de cornisa a l’Antic Poble de Sant Pere / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Passarel·la de les Fonts: un viaducte perillós per als usuaris (fins ara)

Pateix les conseqüències d’un excés d’humitat i les relliscades dels usuaris a la seva superfície de fusta eren freqüents. La remodelació de la passarel·la de les Fonts, que creua la riera de Rubí i dona accés a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat, va començar el 3 de juny i obligarà a mantenir tallat aquest viaducte uns tres mesos. El pont té 90 metres de longitud i es va construir el 1999. A finals del 2022, l’Ajuntament va aprovar el projecte per dur-hi a terme la remodelació del terra, inestable a causa del mal estat dels perfils on es recolzava. També compta amb fons europeus. La inversió calculada en l’informe del projecte: 261.574,96 euros.

Passarel·la de les Fonts, en plena reforma / ALBERTO TALLÓN

Pont del Passeig: una millora que provoca retencions

La Unió Europea també contribueix al pla de millora del pont del Passeig, a l’avinguda de Jacquard, que aquests dies, des de dilluns i fins divendres vinent, posa a prova la mobilitat a la zona. Aaquest dilluns i aquest dimarts, les retencions de vehicles han estat continuades a carrers com el de Sant Antoni, el de García Humet i el del Mas Adei. El motiu: la substitució d’una canonada d’aigua, que discorre pel mig del pont, ha obligat a tallar el trànsit del pont en sentit est. El pressupost de licitació total de l’obra és de 778.273,85 euros.

Treballadors al pont del Passeig, a l’avinguda de Jacquard / NEBRIDI ARÓZTEGUI

To Top