Les persones amb autisme tenen un risc d’autolesió o conductes suïcides fins a 9 vegades superior a la població en general. Ara, un estudi internacional, amb 5 universitats i 7 hospitals implicats – entre ells, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa-, busca aplicar la intel·ligència artificial per, mitjançant el disseny d’algoritmes de predicció, detectar i tractar els pacients.
La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa lidera la investigació clínica, mediambiental i genòmica d’aquest projecte, un estudi en col·laboració amb equips científics de les universitats de Colònia i de Milà.
La investigació ajudarà a fer una detecció primerenca i un tractament personalitzat
“El treball es provarà en població alemanya, italiana, catalana i també egarenca”, explica la doctora Maria Jesús Arranz, cap de Laboratori i Recerca MútuaTerrassa i una de les dues dones que lideren el projecte a Mútua. La doctora Amaia Hervás, cap del servei de Salut Mental Infanto Juvenil de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, també al capdavant de la recerca, recorda que “sovint en persones amb autisme no detectem que estan deprimits ni tendències suïcides. I el risc és major en les dones, que estan excloses sovint dels estudis. Tenir indicadors és un avanç molt important”.
Factors ambientals
Les persones amb autisme, expliquen les doctores, estan sotmeses a factors ambientals com l’estrés crònic, que esdevé en factor de risc. La manca de feina, els casos de “bullying” i el trauma, especialment sobre les dones, es multipliquen entre la població amb autisme, un 55% de la qual pateix alexitímia, dificultat per expressar les seves emocions, tot i patir-les de manera intensa.
La intel·ligència artificial permetrà, per primera vegada, detectar el risc i incorporar a la història clínica dels pacients, alertes de factors associats a conductes suïcides, i fer-ho de manera fiable, identificant amb marcadors precoços factors com la depressió.
El projecte europeu, sota el nom “Better real-world healt-data distribued analytics Research Platform”, busca millorar la recerca sanitària i el tractament mèdic a partir de l’intercanvi d’informació i experiències entre els set hospitals europeus i les organitzacions acadèmiques que participen en el projecte.
Es preveu que els algoritmes que integraran la informació donin resultats el 2027
La doctora Maria Jesús Arranz explica que aquesta recerca, centrada en la població amb autisme, “pot tenir aplicacions a la població en general. Tots podem tenir mutacions de risc de conductes suïcides. Aquest treball amb IA pot permetre desenvolupar plans específics en grups de risc”.
De fet, l’estudi inclourà pacients en edat infantil i adulta. “El treball també permetrà conèixer si els factors de risc suïcida en l’autisme són els mateixos que en les persones sense autisme i si els mitjans preventius i de tractament realitzats en poblacions sense autisme són útils en la població amb autisme”.
Els trastorns de l’Espectre Autista són alteracions del neurodesenvolupament caracteritzades per dificultats socials, de comunicació i de comportament.
El risc de conductes autolesives o suïcides és major al de la població no autista. L’edat, la rigidesa cognitiva, la hipersensibilitat sensorial i la comorbiditat s’han associat específicament amb tendències suïcides i autolesives.
No obstant això, les causes de risc més importants continuen sent en gran manera desconegudes i avui hi ha poc coneixement sobre el paper potencial dels factors clínics, biològics i ambientals. La intel·ligència artificial permetrà ara detectar-los amb el disseny d’algoritmes de predicció.