Terrassa

La trobada per Sala i Badrinas acaba sense un compromís clar

L’Ajuntament havia demanat la reunió amb la consellera després de saber del nou endarreriment del projecte

Moment de la trobada d'aquest divendres

No hi ha canvis. De moment, no es torna al compromís primer. Es manté l’endarreriment en la construcció de l’institut escola Sala Badrinas de Terrassa.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, s’ha reunit aquest matí de divendres amb la consellera d’Educació, Anna Simó, per tractar el nou retard en la construcció de l’institut escola Sala i Badrinas. Ballart ha abandonat el ple d’aquest divendres precisament per assistir a una trobada que el mateix Ajuntament havia reclamat després de saber, dimarts passat, del nou endarreriment del projecte: el centre educatiu no estarà operatiu per al curs 2027-2028, sinó un any després. Això, si no tornen a produir-se retards, doncs aquest no és el primer fre que experimenta el procés.

Segons el consistori, a la trobada, a la que també hi han assistit la directora de l’institut escola i la presidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), “s’hi ha exposat la preocupació de totes les parts pel calendari del projecte i s’ha fet palès el compromís de les dues administracions perquè aquest s’executi amb la màxima celeritat”.

Problemes de licitació

La Generalitat ha exposat el detall del projecte i les causes de l’endarreriment, afegeix el consistori, i s’ha pres l’acord “de fer el possible per agilitzar al màxim els terminis de la construcció del centre, en una licitació que està seguint els seus tràmits per part d’Infraestructures.cat”. A més, també s’ha explicat que passat l’estiu es presentarà el projecte a la comunitat educativa perquè aquesta pugui fer les seves aportacions. “S’ha parlat sobre la possibilitat que, a mesura que avancin les obres, el trasllat es pugui realitzar de manera progressiva al nou equipament”, manifesta el govern municipal.

Ballart ha afirmat que l’Ajuntament ha reiterat i mantingut el seu compromís, recordant les facilitats que ha posat des d’un inici, “incloent una aportació econòmica extraordinària de 2,2 milions d’euros, per a que aquest projecte fos una realitat”

L’alcalde “ha volgut agrair la predisposició i el compromís de la consellera per facilitar la trobada de manera urgent i s’han emplaçat a seguir treballant conjuntament per fer seguiment d’aquest projecte”.

Tot recordant l’aportació municipal

En declaracions a aquest diari després de la reunió, Ballart ha afirmat que l’Ajuntament ha reiterat i mantingut el seu compromís, recordant les facilitats que ha posat des d’un inici, “incloent una aportació econòmica extraordinària de 2,2 milions d’euros, per a que aquest projecte fos una realitat”.

“Seguirem amatents a l’evolució, conjuntament amb la pròpia direcció del centre i la seva AFA, amb qui compartim objectius, i esperem que el compromís de la Generalitat es mantingui i puguem seguir donant resposta a les demandes de la pròpia comunitat educativa”, ha destacat l’alcalde. Una de les demandes consisteix en aconseguir un trasllat progressiu de l’alumnat conforme avancin les obres, “per facilitar encara més una estrena de l’escola com es mereixen els seus infants i joves”.

Exterior d’un dels barracons / NEBRIDI ARÓZTEGUI

En definitiva, no hi ha promesa oficial d’evitar nous endarreriments (segons el primer calendari, l’escola haura d’estar ja operativa), “perquè la decisió no està en mans d’Educació, sinó d’Infraestructures”, apunta Emily Burgos, presidenta de l’AFA de l’institut escola. “Tot són ‘deures’, però cap compromís oficial, exceptuant el referent a aixecar actes de les reunions”, agrega Burgos. Sí que s’ha parlat de la necessitat d’acords per realitzar millores en el dia a dia de l’escola, que arrossega dèficits de recursos precisament per la seva provisionalitat. Part de l’alumnat està en barracons des del 2011. Els estudiants d’ESO ocupen un espai a l’escola Auró.

Se n’ha parlat al ple

Mentre Ballart i representants de l’escola es reunien amb la consellera Simó a Barcelona, el ple municipal prosseguia a Terrassa, i el cas Sala i Badrinas n’ocupava un petit apartat al final, en el punt de precs i preguntes. Ha estat Carlota Menéndez, del PSC, qui ha tret el tema a col·lació, recordant les dates clau del procés: la creació de l’escola sense escola (amb barracons) el 2011, el projecte de construcció per a abans del 2023, l’ajornament, la constitució de la comissió bilateral, l’aprovació de l’aportació municipal de 2,2 milions per agilitzar el projecte a l’octubre del 2021, el retard anunciat aquesta setmana…

Menéndez ha preguntat pels motius de l’última decisió. Joan Salvador, regidor d’Educació, ha respost: de les explicacions de la Generalitat es derivava que l’assignació d’un equip d’arquitectes per redactar el projecte, una licitació que havia de durar uns pocs mesos, ha durat tot un curs. “Sí, nosaltres també ho considerem vergonyós“, ha aclarit Salvador. “No pot tornar a passar i volem que s’expressi per escrit el que ha de passar a partir d’ara amb aquest nova fase”, ha conclòs.

To Top