Terrassa debatrà sobre el futur de les rieres del Palau i Les Arenes en una jornada monogràfica oberta a la ciutadania que se celebrarà el 21 de setembre sota el títol “El futur de les rieres” Serà de 10 a 14 hores a la sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (carrer de Colom, 1).
La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, conjuntament amb el grup motor de les jornades format
per membres de l’Equip d’Estratègia de Rieres i de la Comissió de Rieres, es dividirà en quatre eixos de treball: Valor ecològic, Connector urbà, Gestió hídrica i Espai de trobada.
Serà una sessió oberta, a la qual es podrà assistir si es formalitza la inscripció prèvia a https://www.terrassa.cat/futur-de-les-rieres o al mail rieres@terrassa.cat.
Un dels objectius és fomentar la participació ciutadana i debatre amb la ciutadania sobre el futur de les principals rieres de Terrassa, com són la del Palau i Les Arenes, i conèixer de la mà d’experts allò que cal tenir en compte per assolir el
repte de la seva renaturalització al seu pas per la ciutat. Per això, s’ha previst un programa amb diferents ponències i taules rodones que analitzaran l’estat actual i presentaran experiències sobre el procés que podrien seguir aquestes infraestructures fluvials per retornar al seu estat més proper al seu funcionament natural.
També s’ha previst un espai de treball per tractar el valor que poden tenir les rieres com a connectors urbans, entre els diferents barris de la ciutat; com un espai per potenciar les relacions socials amb activitats de lleure, esport o cultura; com a valor ecològic, preservant les seves funcions naturals i la seva biodiversitat i, finalment, analitzant la seva funció hídrica, pel que fa a la seva seguretat i millora de la seva capacitat hidrològica.
La jornada comptarà amb la participació del doctor en geografia, planificació territorial i gestió ambiental Albert Santasusagna, que parlarà sobre l’estat actual de les rieres de Terrassa i de Maria Carme Llasat, catedràtica de física de l’atmosfera de la Universitat de Barcelona; de Narcís Prat, catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona; de la doctora en arquitectura Marta Benages i de les arquitectes Mar Santamaria i Ana Bonifácio.
La voluntat és que les conclusions d’aquesta jornada, que vol donar a conèixer la complexitat, els reptes i les oportunitats de les rieres urbanes de Terrassa, aportin informació de valor per a la redacció del Pla Estratègic de Renaturalització i Adaptació al Canvi Climàtic de les rieres, que es licitarà aquest any amb la previsió de què es comenci a redactar el 2025.