L’Ajuntament ha creat un equip de Manteniment Urbà dedicat en exclusiva a eliminar grafits de les parets de Terrassa. Això sí, de les parets de recintes públics i d’elements del patrimoni local. El consistori ha presentat aquest dijous el servei, per al qual ha doblat pressupost (de 50.000 a 100.000 euros a l’any) i que és la punta de llança d’un pla de xoc “per posar Terrassa al dia”.
Els dos operaris adscrits al grup han realitzat una demostració al carrer de Badalona, a Can Jofresa. Primer han suprimit grafits i “tags” diversos amb un dels tres mètodes emprats en aquestes accions: el “sorrejat”, consistent en l’aplicació de pressió d’un preparat de sílice contra la paret tacada. Després, perquè de tot hi havia, han tapat altres signatures indesxifrables amb pintura, el segon procediment, que s’empra en superfícies ja pintades. El tercer mètode és l’ús de dissolvents, drap en mà, en superfícies poc poroses, com les de marquesines d’autobusos tacades amb grafits efectuats amb retoladors. També d’això hi havia aquest dijous al carrer de Badalona.
I si determinats grafits en edificis del patrimoni historico-artístic no poden ser netejats amb aquestes tècniques, pel risc de danyar-los? “En aquests casos l’Ajuntament pot subcontractar una empresa especialitzada si el patrimoni en qüestió es pot veure afectat per la resolució de la incidència”, ha especificat Xavier Martínez, cap de la unitat d’Infraestructures i Espais Verds.
“La voluntat és posar Terrassa al dia”, ha indicat el tinent d’alcalde Xavier Cardona abans de subratllar que el consistori “ha doblat el nombre d’operaris i el pressupost” per a aquesta comesa. El regidor, no obstant això, ha deixat clar que la neteja de façanes privades és competència dels seus propietaris, si bé l’Ajuntament obrirà en el 2025 “una nova línia de subvencions per a programes de manteniment”.
Fa anys que Terrassa necessita una posada a punt en neteja de parets en la via pública, però el problema s’ha acrescut en els últims anys, com ha admès Cardona. El pla de xoc no es limitarà al Centre, “sinó que serà rotatiu i es durà a terme en tots els districtes“, amb caràcter urgent quan la petició ho requereixi. La previsió passa per eliminar més de 600 grafits cap a finals d’any.
La prioritat, com ja es feia, serà eliminar les pintades ofensives. Després, les altres, ja sigui amb la pressió abrasiva de sílice, que és com un poliment de la superfície; amb la pintura de paraments o amb dissolvents.
Multa
D’altra banda, i en paral·lel, el consistori continuarà treballant de manera coordinada amb la Policia Municipal en la identificació de “tags”, per intentar identificar pintades del mateix autor. Els grafits no autoritzats suposen un dany lleu al bé d’ús públic, recorda l’Ajuntament. I agrega que la sanció econòmica corresponent popt arribar als 300 euros.
“Aquesta problemàtica ha anat en augment a la ciutat i sabem que preocupa als veïns i veïnes, que lamenten que l’espai públic i comú s’embruti. A més, moltes vegades els grafits incorporen missatges ofensius, inclús intolerants. L’Ajuntament ja fa temps que actua per retirar aquestes pintades i creiem que calia una nova metodologia de treball que permetrà optimitzar els resultats i millorar la percepció de la neteja”, conclou Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori.