Terrassa

El nou robot de la UPC preparat per viatjar a Mart

El ròver marcià GAIA de la UPC Space Program és l’únic espanyol que participarà a la final de la prestigiosa European Rover Challenge

La UPC ho ha tornat a fer: esdevé una universitat pionera en tot l’estat. Els estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), concretament dels que conformen la UPC Space Program, viatjaran el setembre a Cracòvia amb el seu ròver marcià GAIA per competir en la reconeguda European Rover Challenge (ERC) 2024, una competició que tracta de reconstruir un entorn marcià i posar a prova les habilitats de la màquina. Una de les alumnes que integra l’equip, Aiyanna Anguera, afirma que “en tot moment el nostre objectiu era construir un robot que pogués portar endavant una tasca científica”.

L’equip està constituït per 30 estudiants que han treballat conjuntament per portar endavant el projecte. “Cada persona tenia un lloc important i era irreemplaçable. Ens hem organitzat per departaments per optimitzar els nostres esforços”, explica Aiyanna Anguera. Enguany a més la UPC ha comptat amb col·laboració d’altres universitats com la UB i la UAB, però també d’alumnes internacionals des de Mèxic. El cost total de GAIA ha estat de 5.000 euros, que s’han finançat amb la col·laboració de programa INSPIRE de l’ESEIAAT, d’UPC Fab Terrassa, de l’Ajuntament de Terrassa i de 16 empreses patrocinadores. L’estudiant Oscar Rovira assegura que “el finançament és necessari per optimitzar els nostres recursos, estem molt agraïts a les empreses que han fet possible el projecte”.

Com és GAIA?

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

El resultat del treball és un ròver digne d’una pel·lícula de ciència-ficció: un robot marcià que pesa 65 quilos, fa 1,3 metres d’alçada i es mou sobre quatre rodes amb tracció total. A més, incorpora un braç robòtic amb sis graus de llibertat i una pinça modular amb capacitat per recollir mostres de fins a 2 quilos. “És una part del robot que, tot i ser una part fonamental de la màquina, es podria desacoblar d’ella si es requerís per una missió”, afirmava l’estudiant Arnau Reyes. El cos del robot o caixa és on s’ubiquen els sistemes electrònics i de funcionament, com les bateries, l’ordinador principal o el control motor.

GAIA funciona amb visió autònoma gràcies a un algoritme de navegació i una càmera estèreo que li permet una visió en 3D del terreny. Les seves evolucions es poden seguir i controlar a través d’un web des de qualsevol lloc del món. L’alumne Arnau Reyes explica: “Està previst que el robot tingui capacitat per moure’s de forma autònoma en el futur, és un dels nostres objectius a llarg termini”. El ròver també integra un mòdul perforador per recollir mostres de profunditat i una estació meteorològica amb diferents sensors. Per si no fos prou, GAIA incorpora una altra particularitat: pot transportar un dron de navegació autònoma, que els estudiants han batejat amb el nom de Grasshopper, que té la funció de reconèixer punts d’interès a través d’una càmera que detecta imatges i ubicacions.

Una evolució constant

El ròver GAIA d’enguany és el resultat d’anys de treball i d’assajos prova-error: “Durant els quatre anys anteriors sempre hem creat dissenys nous, pero la idea és que aquest model sigui la base per futurs ròvers, ja que esdevé una evolució dels anteriors a partir del que hem après”, explicaven els alumnes. Aquestes millores s’apliquen tant a la part tècnica com l’econòmica: “El sistema és molt més simple, és molt més funcional i està enfocat a la modularitat”. Els ròvers anteriors tenien una configuracio diferent formada per 6 rodes, “una estructura més complexa i que no permetia una mobilitat òptima”. Ara el ròver té 4 rodes que permeten una conducció versàtil sobre el terreny i fer més proves: “Volíem aplicar tot el conseixement adquirit i l’objectiu és millorar el disseny amb el pas dels anys”.

Els alumnes mostren un gran orgull per la feina feta, i destaquen la importància que té actualment l’exploració a Mart al món científic: “Aquests vehicles són imprescindibles de cara a la investigacio perquè redueixen els costos econòmics i humans en un viatge, i les tasques que fan ens proporcionen molta informació de cara a establir bases i explorarel terreny”, explica Arnau Reyes.

La competició ERC 2024

L’European Rover Challenge és un concurs universitari internacional impulsat i organitzat per l’European Space Foundation, i que enguany celebra el seu desè aniversari. Des del seu inici l’any 2014, mai havia competit un equip espanyol, a excepció de la UPC Space Program. Per quart any consecutiu, l’equip torna a ser l’únic de l’estat que arriba a la gran final, on participaran un total de 27 equips procedents de 12 països, classificats entre els 69 que van participar inicialment. Aiyanna Anguera exposava: “El nostre objectiu és millorar cada any la posició obtinguda l’edició anterior, que en el nostre cas va ser la setzena”. GAIA haurà de completar un total de 8 proves científiques i tècniques per veure quina és la capacitat de les diferents parts que componen la màquina. D’una banda, es posarà a prova la navegació a partir de desenvolupar un moviment per la zona i de l’anàlisi del terreny. Les tasques de manteniment també seran imprescindibles, GAIA haurà de manipular objectes amb el braç robòtic. Són similars a les de provetes, que requeriran analitzar diverses mostres del terra. Finalment, la més important, la tasca científica, la justificació del projecte en definitiva, hauran de validar hipòtesis. Ara queda oberta la pregunta, veurem al ròver GAIA triomfar a Polònia?

Sempre innovant

La UPC compta amb una llarga trajectòria al capdavant de projectes tècnics innovadors:

UPC ecoRacing: a l’avantguarda tècnica

Una associació tecnològica formada per estudiants, principalment de la UPC, amb l’objectiu de dissenyar i fabricar monoplaces de competició per participar a la Formula Student. Mantenir-se a l’avantguarda tecnològica ha permès que es posicioni com l’equip amb més palmarès de l’estat.

El coet LUCID, pioner en l’estat

La trajectòria relacionada amb la recerca espacial de l’ESEIAAT és llarga i plena d’èxits. El coet LUCID dels estudiants de la UPC es va convertir en el primer de l’estat en arribar a classificar-se a l’Spaceport America CUP, la competició més prestigiosa del món.

Motospirit, un repte que s’acosta a projectes reals

La competició Motostudent té la finalitat de crear i dissenyar una motocicleta de competició partint d’un kit de peces comunes per a tots els equips. Competeixen amb universitats de tot el món en dues categories: benzina i elèctric.

To Top