Terrassa

Bidons Egara participa en el singular projecte Street Lab

Es posa en marxa una plataforma per realitzar estudis d’orientació de la vida diària en persones amb problemes visuals

Eduardo Fernández i Joaquín López

El director de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), Eduardo Fernández, i el director executiu de l’empresa vallesana Bidons Egara, Joaquín López, han presentat a l’edifici Vinalopó del campus d’Elx el projecte Street Lab. Aquest projecte, únic en el seu tipus, consisteix en una plataforma de més 200 metres quadrats que inclou un conjunt d’instal·lacions, serveis i mitjans tècnics per a la realització d’estudis avançats de mobilitat, orientació i activitats de la vida diària en persones cegues i/o amb baixa visió.

Les instal·lacions i equips s’han finançat amb fons FEDER europeus, a través de la Conselleria d’Innovació de la Generalitat Valenciana, pel Centre Internacional per a la Recerca de l’Envelliment, la Fundació de la Comunitat Valenciana (ICAR) i per la Càtedra Bidons Egara de la UMH.

Les noves instal·lacions permeten realitzar diferents tipus d’estudis en carrers, espais oberts i en diferents estades de la llar. La plataforma inclou un entorn urbà completament reconfigurable, on es pot modificar la distribució dels carrers i cases, així com les condicions d’il·luminació i simular de manera molt realista diferents sons i condicions d’exterior. A més, compta amb diferents tipus d’obstacles movibles de diverses altures (tests, vorades, cadires, taules, fanals, una parada del bus, un caixer, etc.), que poden col·locar-se a demanda dels investigadors amb la finalitat que pugui ser un entorn segur, però el més real possible. L’equipament, també, inclou sistemes de monitoratge avançat dels usuaris que permeten quantificar nombrosos paràmetres com la precisió de la navegació, temps dels recorreguts, velocitat dels subjectes, trajectòries realitzades, detecció d’obstacles, nombre de col·lisions, etc.

Gràcies a tot això es pot quantificar la funcionalitat de diferents tipus d’ajuda i realitzar projectes de recerca fonamental i aplicada. La nova plataforma també recrea entorns domèstics i compta amb un apartament totalment moblat, amb dispositius domòtics integrats que permeten simular activitats de la vida diària i realitzar estudis controlats en entorns físics habituals i coneguts. A més, hi ha un entorn de realitat virtual amb diferents nivells d’immersió que incorpora una cinta lliscant de grans dimensions que permet el desplaçament real dins dels entorns virtuals.

To Top