Terrassa

L’escola Sala Badrinas de Terrassa, un any més de retard

Aquestes són les reaccions a un nou endarreriment del projecte

Barracons on estudia una part de l'alumnat del Sala i Badrinas / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La primera promoció a la qual es va prometre el nou edifici ja s’ha graduat… sense nou edifici. Uns alumnes estan en barracons. Altres, en un altre espai. El nou endarreriment del projecte de l’institut escola Sala Badrinas ha generat indignació a Terrassa. Hi ha nova data: setembre del 2028 (de moment).

Poques vegades una reunió telemàtica ha donat per a tant. Perquè la trobada d’aquest dimarts passat, la reunió de la comissió de seguiment del projecte de construcció de l’institut escola Sala Badrinas, va ser telemàtica i es va saldar amb els rostres desdibuixats dels representants de la comunitat educativa i les àrees tècnica i política de l’Ajuntament de Terrassa: on ahir deia blanc, avui diu negre. El centre educatiu planejat al sector del Segle XX alliberat per l’antic complex fabril, que segons el primer calendari havia d’estar ja operatiu enguany, no ho estarà tampoc en l’inici del curs 2027-2028, com va establir la Generalitat després. El procés havia experimentat un nou retard. Aquest dimecres ha transcendit que hi ha nova data: l’inici del curs 2028-2029. És a dir, un any més de demora.

“Inviable”

La notícia de l’endarreriment la va donar un cap tècnic del departament d’Educació. Segons fonts municipals, va indicar que el calendari actual era “inviable”. El procés es troba ara en fase de licitació de redacció de l’avantprojecte, i l’adjudicació d’aquesta redacció s’havia de signar el setembre vinent. L’Ajuntament i la comunitat educativa del Sala Badrinas vol més informació del perquè de l’ajornament, que potser seria digerible si no es tractés de l’enèsim escull del projecte.

La comunicació encara ha sacsejat més els representants terrassencs a la comissió tenint en compte que a principis del 2024 es preveia que, un cop redactat l’avantprojecte, s’elaborés el projecte bàsic i es posés en marxa el tràmit de llicències d’obres del setembre del 2024 al gener del 2025. Entre els mesos de maig i juny del 2025, licitació de l’obra. En octubre o novembre del 2025, adjudicació. El desembre del mateix any, inici d’obres, amb una durada d’entre 18 i 20 mesos. L’horitzó: l’institut escola Sala Badrinas havia de ser inaugurat el setembre del 2027. No serà així.

Interior d’un dels mòduls provisionals / NEBRIDI ARÓZTEGUI

És la maledicció dels quatre anys. Els escolars del Sala Badrinas van començar les classes en barracons en el 2011 (els de l’ESO estan en un espai de l’escola Auró). “Se’ns va dir que allò era provisional, que duraria quatre anys”, recorda Emily Burgos, presidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre. Després, en el 2015, que la situació duraria quatre anys més. I en el 2019, un altre retard. I en el 2023, que quatre anys més, de cara a obrir el curs lectiu 2027-28 en la nova escola. “El discurs no ha canviat”, diu Burgos, que subratlla el greuge comparatiu sofert per aquesta comunitat educativa, que arrossega manca de recursos “perquè no té sentit invertir en unes estructures teòricament provisionals”. I tot això, amb l’afegit negatiu extra de tenir l’alumnat separat en dos llocs.

La primera promoció

La qüestió és que enguany, en el curs 2023-2024, “s’ha graduat la primera promoció a la qual es va prometre un edifici nou”, recalca la presidenta de l’AFA, una entitat que es mostra indignada “però no sorpresa” pel nou gir dels esdeveniments: “Abans de la trobada del dimarts en vam mantenir una el febrer passat. Ja apreciàvem retards en les fases del projecte, però el Departament d’Educació ens va assegurar que els terminis es mantenien, que l’agost del 2027 acabarien les obres per començar el curs 2027-2028 en el nou edifici”.

“L’institut escola és un element de dinamització del barri del qual depenen altres qüestions”, diu el president de l’associació veïnal del segle, Salvador Pérez

L’explicació rebuda per la comunitat educativa per part de la Generalitat: aquesta fase del procés està en mans de l’àrea d’Infraestructures i el procés de licitació per redactar l’avantprojecte, amb la selecció d’un equip d’arquitectes entre 30 candidats (a la final van passar cinc) ha durat més del que es preveia, tot el curs passat.
“Agraïm el suport de l’Ajuntament, però creiem que no fa prou”, declara Burgos. Les famílies d’alumnes ja han rebut la informació, diu, i tan clar com que el procés s’ha tornat a endarrerir queda la convicció que hi haurà mobilitzacions. La Pepeta, plataforma d’associacions de famílies d’alumnes de Terrassa, donarà suport a les protestes davant una notícia “un cop més, frustrant”.

Una implicació també per al barri

Les implicacions del nou retard van més enllà de l’àmbit educatiu. Abasten també l’urbanístic i el relatiu a equipaments i serveis del barri, del Segle XX. El seu president veïnal, Salvador Pérez, ho adverteix: “El projecte s’ha retardat diverses vegades, almenys tres. Es va aconseguir que el pla consistís en la construcció d’un institut escola, i no d’una escola com pretenia la Generalitat. Després es va anunciar que el centre s’inauguraria en el 2027, per alterar de nou el calendari. I ara, una altra vegada. El drama és que no sabem com evolucionarà el projecte. L’institut escola és un element de dinamització del barri del qual depenen altres qüestions”. La principal, per a l’associació veïnal: l’Ajuntament té previst construir una escola bressol just on estan situats els barracons ocupats per l’alumnat del Sala i Badrinas al parc de Vallparadís: “Si el projecte de l’institut escola s’endarrereix de nou, o queda en suspens, l’altre projecte també”. I n’hi ha més elements: en aquest àmbit s’han d’edificar blocs d’habitatges i condicionar espais públics. Què passarà amb tot això?, es pregunta l’entitat, molt molesta pel que considera “una gran irresponsabilitat” que posa en risc “una cadena de decisions de futur”.

Solar on s’ha de construir l’institut escola / ALBERTO TALLÓN

De l’esperança al seguiment dels nous terminis

“No deixarem de reclamar”. Joan Salvador, regidor d’Educació, reitera que el nou retard ha provocat en el govern municipal “una gran decepció” perquè afecta un projecte estratègic. De fet, l’Ajuntament es va comprometre a abonar part de la despesa d’inversió, amb una aportació de 2,2 milions d’euros de la qual ja n’ha abonat 1,2. La resta s’assignarà el 2026. L’Ajuntament assegura que coneix les dificultats de gestió de licitacions”, en aquest cas derivada de dilacions en la contractació del concurs de projectes, però mantenia l’esperança de recuperar temps perdut. Tenir un Govern en funcions no ajuda, però el consistori exigirà a la Generalitat restablir el calendari promès. I si no és així, “farà un seguiment exhaustiu” perquè es compleixi el nou.

El PSC demana “explicacions detallades”

“Hi havia calendaris previstos i només assistim a retards”. Eva Candela, regidora del PSC i diputada al Parlament, diu que el Govern ha de donar explicacions detallades del perquè d’aquesta nova demora “en un projecte que era i és prioritari”. La portaveu municipal dels socialistes recorda que l’alcalde, Jordi Ballart, “es vanagloria que un partit només local, com el seu, pot exercir influència en altres administracions públiques, però en aquest cas aquesta suposada influència no l’hem vist enlloc”. Es tracta d’una anomalia que, segons l’edil, adquireix major rellevància si es té en compte que l’Ajuntament ha assumit part del cost del projecte “precisament per agilitzar-lo”. I que Tot per Terrassa, la formació de Ballart, “governa a Terrassa amb ERC, el partit en el Govern de Catalunya”. El PSC, afegeix, “està molt decebut”.

To Top