“Encara recordo quan els Minyons vam entrar a l’edifici del carrer Teatre 4. Hi havia un passadís tan estret per entrar que si es creuaven dues persones, tenies un problema”, explica el membre de Minyons de Terrassa, Pere Tiana, un dels fundadors de la colla. Corria l’any 1988 quan els Minyons van adquirir la “casa nostra”, la Casa Jacint Bosch, uns anys que van ser “una aventura”, però que alhora van ser els més exitosos dels malves: “En aquest local vam viure els millors anys de la colla, a principis de la dècada dels 90, quan vam descarregar el 4 de 8 net, que ens va portar al 4 de 9 sense folre, entre molts altres. Vam ser una colla puntera que marcava el pas de les altres”, afirma Pere Tiana. És innegable que per la colla disposar d’aquest edifici va suposar un augment de l’estabilitat i la vitalitat de l’entitat, alhora que va fer possible que augmentés el seu pes dins l’entramat associatiu de la ciutat”.
Unes parets plenes de records
L’any 2002 es va inaugurar una ampliació del local original, que es va ajuntar amb el local adjacent, creant un petit espai d’assaig cobert i millorant els equipaments ja existents, amb una superfície de 1.200 metres quadrats. Allà s’han viscut grans celebracions, concerts i festes fins a les 6 del matí, “la policia ja coneixia el camí d’arribada per demanar-nos que baixéssim la música”, explica en Pere Tiana. Però aquesta casa també ha acollit decepcions i moments durs, “allà patíem la frustració de no aconseguir els nostres objectius a plaça”.
El pati és potser l’espai més inoblidable per la colla, i també per la ciutat. “Si la gent sabés que en algunes ocasions els escenaris instal·lats al pati de la Casa Jacint Bosch estaven aguantats amb caixes de cervesa, no sé què haguessin pensat”, explica amb un somriure el responsable de premsa de Minyons, Sergi Castells. Un pati que, per cert, seguia un codi: “Cada paret tenia un nom per facilitar l’orientació dels castells durant els assajos. Teníem la paret King Kong, la Palmera, la Pittosporum i la de la Impremta”, afirmaen Pere Tiana. En Sergi Castells assegura que aquests trets distintius es mantindran en la nova seu:”Tot i que estigui descontextualitzat, per nosaltres és important mantenir aquests símbols”.
Un edifici que ha canviat vides
La Marina Pont va entrar a la colla l’any 2008, quan tenia 14 anys. “Minyons m’ho ha donat tot. Aquest edifici m’ha vist créixer. Allà vaig conèixer a la meva parella, amb la que anys després m’he casat”. Recorda amb tendresa aquells anys en què portaven la seva relació amb discreció: “Allà si ho sabia una sola persona, ho sabria tothom”, comenta entre rialles. L’edifici ha vist créixer l’amor entre parelles i la força de la colla, però també ha creat un mite. “Recordo quan vaig entrar que la colla tenia alguns trets molt místics. Quan et donaven la camisa, al final de l’assaig venia algú i et deia que havies de pujar fins a la tercera planta, a la qual s’accedia per unes escales d’emergència, i allà, gairebé a les fosques, et donaven la camisa. Era molt misteriós, ho recordo amb afecte”, assegura la Marina.
Tots els espais de l’antiga seu de Minyons seran recordats, “les tertúlies al bar i les converses esbojarrades que, amb els anys, s’han fet realitat, sempre les tindré presents”, explica la Marina Pont. Aquestes memòries de vegades no ajuden a mirar cap al futur: “No és fàcil fer un trasllat, perquè es recuperen sensacions, memòries i moments viscuts”, deia en Sergi Castells. En Pere Tiana afegia “torna el record de totes les persones que han marxat, però que continuen vives a la colla tant com els que estem aquí”, el més recent en Xavier Bacardit, qui va fer possible el trasllat a la nova seu de Cal Reig. Un canvi de seu que no significa començar de cap i de nou, sinó un canvi d’era. Una possibilitat i oportunitat de mirar al futur per recuperar aquells anys de glòria de la colla, “per tornar al màxim nivell i aconseguir les fites que encara tenim pendents”, sentencia Pere Tiana.
Un edifici centenari que esdevindrà un hotel
Els Minyons abandonen la Casa Jacint Bosch, però aquest edifici ja té un projecte de futur. L’edifici modernista està protegit com a bé cultural d’interès local, i compta amb una de les façanes més espectaculars de la ciutat. Construïda l’any 1912, és obra de l’arquitecte Josep Ros, que va projectar la casa familiar de Jacint Bosch i Curet, primer president de la Cambra de Comerç de Terrassa, un dels grans industrials de l’època daurada de Terrassa.
Ara l’empresa del sector turístic Salramat, administradora de l’hotel Petit Luxe, construirà un nou espai adjacent a l’hotel actual, situat al carrer Teatre 3. Salvador Ramon, administrador de la companyia, va comprar l’edifici l’any 2022, amb l’acord que els Minyons mantinguessin l’espai fins al trasllat definitiu a les naus de Cal Reig. L’entrega de claus definitiva es produirà el pròxim 16 de setembre, i serà llavors quan el nou propietari comenci a fer realitat la nova funció de l’edifici. En un inici, l’empresa explica que pretenia construir noves habitacions per ampliar l’oferta de l’hotel, però de moment expliquen que el projecte encara s’ha de consultar amb l’equip d’arquitectes per arribar a la millor distribució i dedicació de l’espai.