El primer secretari de la Federació Vallès Occidental del Partit dels Socialistes de Catalunya assumeix el càrrec convençut que la reunificació del partit a la comarca “multiplica”. Valora la capacitat de l’Arc Metropolità de “fer un relat diferent de la Catalunya real” i vaticina que els socialistes estan “molt a prop de guanyar l’alcaldia de Terrassa”.
El seu nomenament com a primer secretari del PSC al Vallès Occidental coincideix amb la reunificació de l’estructura del partit. Què ha de comportar? Jo només veig avantatges. De fet, tornem a una estructura originària. La comarca necessita una veu una política comuna. El Vallès Occidental és una comarca més important de Catalunya a escala industrial i laboral, molt potent i ara el PSC suma tot el seu talent per posar-lo al servei de la ciutadania, que és l’important. Nosaltres no traiem pit perquè guanyem eleccions, sinó perquè complim el que prometem. I estem en condició de prometre un millor futur a la societat vallesana amb aquesta fusió.
El Vallès ha jugat a la bipolaritat: dues capitals, dues demarcacions… per separat sumen més? Tenir dues cocapitals és un avantatge i la suma multiplica. És un actiu que no hem sabut utilitzar prou, sobretot en un context globalitzat, on sovint els actors són massa localistes. Per exemple, el cas de la B-40 és evident i és important a l’hora de negociar inversions o fons europeus. La suma ens multiplica sens dubte. Crec que el Vallès ha de ser protagonista de l’acció política a Catalunya i estem jugant per posar el Vallès al mapa polític de Catalunya. Com? El meu objectiu és fer una feina fina que revertirà al Vallès Occidental. Ja hem fet passos com l’impuls de l’Arc Metropolità.
Des de l’Àrea Metropolitana s’intenta jugar a la Gran Barcelona. També tindria efecte multiplicador? Jo sempre dic el mateix, nosaltres no anem contra ningú. Volem sumar. Barcelona és la capital de Catalunya i per si sola té una potència de la qual també ens beneficiem. Però s’estan donant iniciatives molt interessants com l’Arc metropolità que està canviant les coses, fent un relat diferent de la Catalunya real. Reclamant una veu conjunta. Tot al final perquè la gent pugui fer una vida plena aquí,
A Terrassa els socialistes guanyen eleccions rotundament, però no aconsegueixen superar a Tot per Terrassa i Jordi Ballart a les municipals. Doncs estem molt a prop de guanyar. A Terrassa hem guanyat les europees, les catalanes, les generals. Encara se’ns escapen les municipals, però per poc temps. Amb tot el respecte, però el projecte de Jordi Ballart crec que s’està esgotant i més d’hora que tard Terrassa tornarà a tenir un govern socialista. La clau és transmetre a la ciutadania que cal tornar el protagonisme a la ciutat. Terrassa fa molt temps que no és protagonista per si mateixa. Té un potencial brutal, passat industrial, tèxtil, fortalesa cultural… cal projectar-la més enllà perquè sovint està per sota del seu govern.
“El projecte de Jordi Ballart s’està esgotant i més d’hora que tard Terrassa tornarà a tenir un govern socialista”
Estem en el compte enrere per formar govern a Catalunya. ERC facilitarà la presidència d’Illa quedant fora, com suggeria Marta Rovira aquesta setmana? La millor fórmula és que Salvador Illa sigui president. La ciutadania ha parlat clar i no hi ha una altra suma possible. L’única entesa passa pels tres partits d’esquerra. És això o anar a eleccions, i la ciutadania està cansada del fet que els polítics no es posin d’acord.
Les tensions a ERC posen en risc o afavoreixen l’acord? Tinc una màxima, no parlar de la resta de partits. Però avui la ciutadania ens demana més acords que mai. No hi haurà majories absolutes i toca pactar.
A Madrid ets portaveu de la comissió de Justícia al Congrés. L’acord entre PSOE i PP per renovar el CGPJ deixa en mans dels jutges triar la fórmula de renovació. Passar la pilota als jutges pot ser una maniobra arriscada? Portem cinc anys de retard en la renovació de càrrecs i crec que aquest és un bon acord. Jo espero un poder judicial que no s’apalanqui com ha fet aquest, que faci una proposta consensuada, que desencalli la situació. Nosaltres sempre volem vincular tots els poders al poble, al legislatiu. Creiem que el poder judicial no pot estar separat del poble. El Congrés és la casa de tots. A mi, m’agradaria que el vincle entre el CGPJ amb el legislatiu no es trenqués.
“L’única entesa pel Govern de la Generalitat passa pels tres partits d’esquerra. És això o anar a eleccions, i la ciutadania està cansada que els polítics no es posin d’acord”
Que el legislatiu trii els jutges és polititzar la Justícia, donat l’actual perfil dels jutges? Els polítics hem de deixar que els jutges facin la seva feina, però escollir el CGPJ des del Congrés no és polititzar. La independència del poder judicial recau en els mateixos jutges. De fet, a la darrera enquesta del CGPJ, el 98% dels jutges diuen sentir-se independents.
Se senten, però creu que ho són? Nosaltres estem posant molts esforços per una carrera judicial on l’accés sigui més ampli, on tothom pugui accedir, amb un procés d’ascens equitatiu i on les dones puguin tenir més protagonisme. No només com a jutges, perquè ja són majoria a les promocions judicials, també a les cúpules judicials, on només són el 20%..
A la justícia, l’equitat de gènere no és necessàriament garantia de pluralitat. Efectivament, no vol dir que això canviï les coses, però s’ha de fer. I insisteixo, la veritable independència dels jutges rau en la seva feina, i l’han de poder exercir sense ingerències.
I què opina de les ingerències de la justícia en la política? Com a polític crec que no haig d’opinar sobre la Justícia, excepte quan hi ha casos complicats d’entendre. Jo prefereixo ressaltar casos que des de la política tenen influència, com els espionatges del Govern de Mariano Rajoy a membres de partits polítics, utilitzant la policia patriòtica. Per tant, com a polític sí que vull denunciar l’ús partidista de les institucions per, com en aquest cas, desacreditar adversaris polítics.