Terrassa

Veïns amb por a un ensorrament a Terrassa

Un estudi geològic va detectar al subsol presència de buits, aigua i fluids deguts a pèrdues en la xarxa de sanejament

Cantonada del carrer de Sagunt amb de l'Autonomia, a Sant Pere / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Més problemes de subsol a Terrassa, també a Sant Pere, on aquest dissabte passat es va esfondrar  un tram de calçada al carrer Ample. A uns 170 metres, veïns del carrer de Sagunt, amb el de l’Autonomia, denuncien enfonsaments continuats.

El que va passar aquest dissabte passat, 6 de juliol, al carrer Ample, l’enfonsament de la calçada que va deixar al descobert un esvoranc amb una cavitat d’una desena de metres de profunditat, constitueix potser l’aspecte més cridaner de la sèrie de neguits que assalten bona part del veïnat d’aquest sector de Sant Pere. I aquest neguit no ve d’ara. El forat, segurament producte d’una erosió continuada d’un vell col·lector, ha avivat el problema sofert per veïns d’habitatges situats a pocs metres, a l’altre costat de la illa de cases, a la confluència del carrer de Sagunt amb el de l’Autonomia. Allà s’han percebut enfonsaments en els últims anys. Allò era un antic torrent.

Buits, aigua, fluids

La conclusió d’un estudi geològic encarregat per veïns el 2018 era inquietant: el terreny sota la fonamentació d’edificis presentava “presència de buits, aigua intersticial” i fluids deguts a pèrdues en la xarxa de sanejament. L’esvoranc ha posat d’actualitat l’assumpte, però els propietaris adverteixen que el problema ve de lluny, tot i que s’ha incrementat als darrers tres anys, que els afectats “el coneixen bé” i l’Ajuntament, també: “Com més temps passa sense actuar, més greus poden ser les conseqüències”.

La conclusió d’un estudi geològic encarregat per veïns el 2018 era inquietant: el terreny sota la fonamentació d’edificis presentava “presència de buits, aigua intersticial” i fluids deguts a pèrdues en la xarxa de sanejament

N’hi ha prou amb una inspecció succinta a la intersecció de Sagunt amb Autonomia per apreciar-hi la falta de consistència en el ferm, marcat des de fa setmanes amb senyals fosforescents. Són marques que assenyalen trams on cal actuar. No seria la primera intervenció parcial. “L’enfonsament és palés a la vorera, tot i haver estat apedaçada en diverses ocasions”, diu un propietari. A la calçada, els vehicles “toquen el terra amb els baixos” si no circulen lentament. Un trencament de canonades va motivar recentment una enèsima actuació.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Fa pocs anys, un dels edificis de la cantonada va tremolar. “Sempre hi ha hagut esquerdes que s’han anat solucionant amb arranjaments d’obra de paleta, però aquella vegada tot va ser molt sobtat i molt més acusat”, recorda un propietari. A banda de les accions particulars, el veïnat demana treballs preventius de l’Ajuntament per evitar nous esvorancs, nous enfonsaments. Seguint les indicacions de l’estudi geològic, una comunitat va reforçar els fonaments de la finca mitjançant la projecció de resines fa cinc anys. El moviment es va aturar, però les esquerdes seguien apareixent. També, a la unió de la façana amb la vorera.

La possible causa de tot això: el subsol del carrer de Sagunt era un antic torrent que coincidia amb la capçalera del de les Bruixes. Fa uns 50 anys la zona es va emplenar per procedir a construccións d’edificis. Però les aigües continuen corrent sota els fonaments.

L’esvoranc del carrer Ample / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Els efectes de l’esvoranc

Avís important! Carrer Ample del 39 al 59 i carrer de Sagunt 1 i 2”. Aquest passat dimecres es va distribuir un cartell amb aquest encapçalament a Sant Pere. La informació subsegüent indicava que una companyia del gas havia de tallar-ne el subministrament a causa de l’esvoranc que aquest dissabte passat es va obrir al carrer Ample. És una de les conseqüències de l’enfonsament, que va obligar a tallar el vial principal de Sant Pere (on un vehicle va estar a punt de ser engolit pel forat), a desallotjar un habitatge i un bar i a iniciar un procés d’inspecció del subsol amb càmeres i robots, amb un sistema de georadar que en uns dies, potser a principis de la setmana vinent, ha de permetre determinar l’origen de l’esfondrament. Dilluns, l’Ajuntament va apuntar com a possible causa una esquerda en un antic col·lector.

To Top