Posar els edificis municipals al dia per fer-los accessibles a tothom tindrà un cost aproximat de 4,2 milions d’euros. No hi ha calendari per dur a terme les millores, però sí que n’existeix la intenció i, cosa que és més important, un document que dirigirà els passos a fer. Aquesta eina, el Pla d’Accessibilitat als Edificis Municipals de Terrassa, ha realitzat un diagnòstic de 115 equipaments i oficines i ha detectat deficiències en més o menys la meitat d’aquests serveis.
Tots els grups polítics amb representació municipal votaran en el pròxim ple municipal l’aprovació inicial del pla, elaborat per una empresa a la qual la Diputació de Barcelona, previ encàrrec de l’Ajuntament de Terrassa, va adjudicar la confecció de l’estudi. La unanimitat política entorn del projecte ha quedat clara en la reunió de la comissió informativa de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans celebrada aquest dimecres a l’Ajuntament.
Es tractava del principal punt de la reunió. El pla anterior era del 2003 i el consistori va decidir encarregar a la Diputació de Barcelona la seva actualització, que ha donat com a resultat un document de més de 3.000 fulls que recull les actuacions a desenvolupar en cada centre cívic, casal, equipament cultural o esportiu i oficina per adaptar-los de manera progressiva a la normativa.
Aquesta eina, el Pla d’Accessibilitat als Edificis Municipals de Terrassa, ha realitzat un diagnòstic de 115 equipaments i oficines i ha detectat deficiències en més o menys la meitat d’aquests serveis
A preguntes de la regidora del PSC Montserrat Jiménez sobre un calendari d’intervencions i un pressupost aproximat d’execució, la tinent d’alcalde Meritxell Lluís ha respost que no és possible determinar ni un aspecte ni l’altre perquè l’aplicació del pla és a llarg termini. A més, cada pressupost anual inclou partides per a accions de millora en aquest àmbit.
Com ha recordat Lluís, en el 2022, per exemple, es van instal·lar bucles magnètics en serveis de la plaça Didó i al carrer de la Unió, i s’han efectuat intervencions amb ascensors en centres cívics, i en la rampa d’accés a l’atri de l’Ajuntament, fins i tot en el terra d’aquest atri per fer-lo antilliscant. “S’actua en funció de la necessitat”, ha recalcat la tinent d’alcalde abans de destacar les accions realitzades, i per realitzar properament, en escoles.
Com ha indicat Jiménez, el pla, una fotografia global de l’estat d’accessibilitat dels immobles de titularitat municipal, recomana una intervenció en quatre fases d’accions prioritàries, amb un cost estimat de 4,2 milions d’euros. “Tenir calendari és important per a la planificació”, ha insistit la regidora socialista.
Meritxell Lluís ha replicat que el pressupost “no és estàtic” i que no resulta fàcil determinar quan es duran a terme els treballs. Sí que és clara la intenció de municipal d’avançar a poc a poc en la millora de l’accessibilitat, comptant ja amb una eina d’anàlisi general com la subministrada per la Diputació de Barcelona. A partir d’ara, el govern municipal veurà de quin marge de maniobra disposa exercici rere exercici. “Tot no ho podrem arreglar en un any”, ha subratllat la tinent d’alcalde.