D’una banda, l’element de la qualitat de vida, relacionat amb les connexions de la ciutat, els serveis, l’oferta cultural, els equipaments, l’oferiment d’una bona ciutat per viure. Per l’altre, la tradició industrial, com a llegat però també com a capacitat d’innovació. Sobre aquestes dues bases s’assentarà el relat, la “marca de ciutat” que prepara l’Ajuntament per a la projecció exterior de Terrassa i que ha fet un pas més amb la licitació per a la redacció del Pla de Construcció de Marca de Ciutat.
Aquesta eina essencial “per fer i consolidar la imatge i la reputació de Terrassa” ha estat un dels eixos principals de la comissió informativa de Projecció de la Ciutat celebrada aquest dimarts. És necessari, segons la tinent d’alcalde Ona Martínez, “tenir ben treballada una marca del que ens singularitza”. Per retenir talent, per atreure inversions, però també per, internament, cohesionar la ciutat i incrementar-ne l’autoestima, “per tenir un bon projecte d’allò que ens fa únics”.
En paraules de la tinent d’alcalde, es tracta de saber què som “i saber-ho explicar” per no quedar difusos en una marca Barcelona, com a localitat pròxima a la capital, com a ciutat-dormitori. “Tenim un teixit cultural i associatiu fabulós, però tenim el risc que es dilueixi amb l’augment permanent de població”, ha dit Martínez. El projecte serà de ciutat, global, encara que liderat per l’Ajuntament, però compartit “amb els actors que fan ciutat cada dia”.
Sant Sebastià n’és un exemple. Bilbao, també, i Rotterdam. Primer s’identificaran els elements únics, els que ens diferencien, per comunicar-los després de manera coherent i atractiva, tant cap a dins com cap a fora. No és només màrqueting. És també política urbanística, estratègies ambientals, un procés de participació “que enforteixi el sentiment d’orgull de pertinença”.
De cara a la promoció econòmica, l’existència d’una marca clara que destil·li el potencial de Terrassa “pot influir en la presa de decisions d’empreses” per recalar aquí. Segons ha apuntat una tècnica municipal en la comissió, està demostrada la correlació (moderada-forta) entre la percepció d’un lloc (la marca) i l’impacte econòmic. Aquesta percepció constitueix el 26% de l’impacte econòmic. És a dir, el 26% dels ingressos a la ciutat poden estar vinculats a aquesta percepció des de fora. El percentatge arriba al 30,5% en el cas de l’entrada d’inversió estrangera.
Ja està en curs la licitació, amb un pressupost base de 20.661,15 euros exclòs l’IVA, de redacció del Pla de Construcció de Marca de Ciutat, que elaborarà la proposta bàsica com a punt de partida, l’organització de sessions de treball i el suggeriment del model de l’òrgan de co-governança (pública i privada) per fer-ne seguiment. La intenció és tenir tancat el pla el desembre del 2025.
El posicionament
Segons l’Ajuntament, els objectius del pla són, per una banda, “impulsar la implicació, participació i cooperació dels agents locals en el procés de construcció i consolidació de la identitat competitiva de Terrassa. Mitjançant aquest projecte es vol incidir positivament en la projecció interior i exterior de Terrassa a partir dels valors que la defineixen i la singularitzen”. I, per altra, “millorar, a curt, mitjà i llarg termini el posicionament de Terrassa a l’exterior, de manera que incideixi en l’atracció d’empreses, de talent, d’inversions i de visitants”; que, per tant, “afavoreixi la promoció econòmica i la qualitat de vida dels terrassencs i les terrassenques i, paral·lelament, enforteixi el sentiment d’orgull, identitat i pertinença a la ciutat”.